Program v letu 2014 bo približno enak kot letos. Foto: BoBo
Program v letu 2014 bo približno enak kot letos. Foto: BoBo

Programski svet je ob obravnavi informacije o pripravi osnutka PPN-ja od vodstva zahteval predvsem informacije, kaj bo novega v programski shemi oz. česa ne bo. Generalni direktor RTVS Marko Filli je pojasnil, da so programsko-produkcijski načrt (PPN) tokrat zastavili nekoliko drugače, da bi bila preglednost novosti boljša in bi lažje ocenili realizacijo. Napovedal je, da bo priloga PPN-ja tudi kratek povzetek sprememb v PPN-ju v primerjavi s preteklim letom.

Načrt za prihodnje leto je spisek stvari, ki jih bodo naredili z danimi sredstvi. Ker svetniki še niso dobili podatkov o finančnem načrtu za prihodnje leto, je Filli le povzel, da sta finančna načrta za leti 2013 in 2014 podobna, ne pa enaka. Razlikujeta se pri komercialnih prihodkih, med drugim zaradi selitve komercialnih televizij na multipleks C ter zmanjšanega povpraševanja po storitvah oddajnikov in zvez.

V prihodnjem letu RTVS pričakuje 1,9 milijona evrov več rtv-prispevka, sicer pa bo imel v letu 2014 milijon evrov manj sredstev kot letos, je dejal Filli. Za lani je finančni načrt predvideval okoli 120 milijonov evrov prihodkov.

Na poslovanje lahko po Fillijevih besedah vpliva sodba vrhovnega sodišča o izplačilu tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij z zakonitimi obrestmi za nazaj, za kar bo moral javni zavod zagotoviti okoli 2,4 milijona evrov in obresti.

Pogledi Slovenije neprimerno komunicirali
Svetniki so pregledali nerealizirane sklepe v obdobju 2010-2013. Med drugim so svetniki ponovno zahtevali pojasnilo vodstva TVS glede razmisleka o vrnitvi oddaje Pogledi Slovenije v jesensko programsko shemo. Po besedah direktorja TVS Janeza Lombergarja so skladno s sklepom programskega sveta ponovno preučili to možnost in mnenja, da oddaje po izteku pogodbe v juniju 2013 ne bo več v programski shemi, niso spremenili.

Lombergar je še ocenil, da je bila prva oddaja Tarča, ki je zamenjala Poglede Slovenije v četrtkovem terminu ob 20. uri, vsebinsko in tudi sicer uspešna. Zadovoljen je tudi z gledanostjo prve oddaje, izkupiček od oglaševanja pa je enak. Sicer pa je direktor TVS povedal tudi svoje osebno mnenje, da način komuniciranja v oddaji Pogledi Slovenije ni bil primeren za nacionalno televizijo.

Daljša razprava pa se je razvila tudi o izplačilu redne delovne uspešnosti vodstvu RTVS. Da bi se v prihodnje izognili dvomom in polemikam ob izplačilu nagrad, so svetniki sklenili, da bo v prihodnje izplačilo redne delovne uspešnosti generalnemu direktorju RTVS potrjeval programski svet.