Med parlamentarnimi strankami je junija podpora najbolj zrasla ZL-ju. Foto: BoBo
Med parlamentarnimi strankami je junija podpora najbolj zrasla ZL-ju. Foto: BoBo
ZL prevzema vodstvo v javnem mnenju
Združena levica prvič na vrhu priljubljenosti

Po anketi Dela imata Združena levica (ZL) in SDS 9–odstotno podporo pri volivcih, medtem ko je bila stranki SMC-ja ob njeni prvi obletnici izmerjena najmanjša podpora, 7,6-odstotka, kar jo po priljubljenosti med volivci uvršča na tretje mesto.

SMC-ju sledi SD s sedmimi odstotki, NSi podpirajo štirje odstotki vprašanih, DeSUS 2,6 odstotka in ZaAB 0,3 odstotka. Anketa Dela je zaznala izrazito večjo podporo zunajparlamentarnemu SNS-u, ki ga podpira 2,3 odstotka anketirancev. SLS podpira 0,6 odstotka vprašanih, kar je bistveno manj kot v prejšnjih anketah. PS ima 0,4-odstotno podporo, DL pa 0,2-odstotno.

Nobene stranke ne bi volilo 12,4 odstotka vprašanih, neopredeljenih je 28,6 odstotka, volitev pa se ne bi udeležilo 15,8 odstotka vprašanih. Vlada je za svoje delo v primerjavi z majem dobila nižjo oceno, 2,51 (maja 2,53). Vlado sicer podpira 20 odstotkov volivcev, ne podpira je dobra polovica, slaba tretjina pa jo je ocenila s srednjo oceno ali pa se ni znala opredeliti. Višjo oceno kot maja je dobil državni zbor (DZ), 2,41 (maja 2,33).

Med priljubljenostjo politikov junija ni sprememb. Predsednik republike Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, čeprav je dobil nekoliko nižjo oceno kot v prejšnjih mesecih. Sledijo mu Violeta Bulc, Tanja Fajon in Goran Klemenčič. Najbolj se je ocena zvišala Luki Mescu, ki je na petem mestu, najbolj znižala pa finančnemu ministru Dušanu Mramorju.

Telefonsko anketo je med 1. in 5. junijem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov za uredništvo Dela naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

ZL prevzema vodstvo v javnem mnenju
Združena levica prvič na vrhu priljubljenosti