Če MOL ustavi vse naložbe, lahko celoten dolg poplača v dveh letih. Foto: Uporabnik Mojega spleta grabnar
Če MOL ustavi vse naložbe, lahko celoten dolg poplača v dveh letih. Foto: Uporabnik Mojega spleta grabnar

Ljubljanska občina (MOL) si je po poročanju Dnevnika konec lanskega leta nakopala za 130 milijonov evrov dolga, ali 468 evrov na prebivalca mesta. V ta dolg sicer niso všteta poroštva občinski gospodarskim družbam in njihovi dolgovi. Ob upoštevanju tega dolg narase na 174 milijonov evrov.

Na MOL-u sicer za večje zadolževanje še vedno krivijo prejšnjo Janševo vlado, ki je glavnemu mestu s spremenjeno zakonodajo odškrnila skoraj 57 milijonov evrov. Letos se bo MOL predvidoma zadolžil za osem milijonov evrov, kar je letos tudi zgornja meja dopustnega zadolževanja, odplačal pa bo 8,9 milijona evrov posojil, kar pomeni, da bo skupen dolg manjši za 900.000 evrov.

Na občini sicer zatrjujejo, da s poplačilom posojil nimajo težav, in računajo, da bodo do leta 2014 zadolženost zmanjšali za okoli 23 milijonov evrov, če se v prihodnjih dveh letih ne bodo zadolževali. Ob tem poudarjajo, da se lahko do konca zdajšnjega mandata povsem razdolžijo, če ustavijo vse naložbe.
Med veliki najmanj zadolženi v Mariboru
Po podatkih, ki so jih v časopisu izbrskali iz poročil občin, je bila celjska občina v prvi polovici letošnjega leta zadolžena za 19,35 milijona evrov, kar pride 395 evrov na prebivalca občine. Od treh največjih slovenskih mest je še najmanj zadolžen Maribor, saj sta vsaka Mariborčanka in Mariborčan dolžna po 222 evrov. Skupno je občina sicer dolžna dobrih 25 milijonov evrov.