Parafa je eno, dokončni podpisi še čakajo. Foto: SD
Parafa je eno, dokončni podpisi še čakajo. Foto: SD
Konferenca SD-je parafirano besedilo sporazuma potrdila že danes zvečer - odločitev je bila pričakovana, saj so vstop v koalicijo že pred tem skoraj soglasno predlagali območni odbori stranke. Foto: Twitter/SD
Parafirana koalicijska pogodba

DeSUS-u so glede na parafirani sporazum pripadli štirje resorji (ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za kulturo ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu). SD je dobil tri resorje (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo). Preostalih osem resorjev je pripadlo največji stranki skorajšnje koalicije SMC-ju.

Dokončno usklajevanje imen pa jih še čaka. V parafirano besedilo, ki so ga vsebinsko uskladili že minuli teden, so v zvezi s kadrovskim delom zapisali le razdelitev resorjev po strankah, je pojasnil Miro Cerar. Postopek iskanja posameznih ministrov še poteka. Kot je dejal Cerar, iščejo primerne in kompetentne kandidate. Listo kandidatov za ministre bo v DZ predvidoma vložil v torek, dokončna imena minsitrskih kandidatov pa naj bi bila znana v ponedeljek popoldne.
Ministrske težave
Karl Erjavec
(DeSUS) je po dejal, da je z vsebino sporazuma zadovoljen, svet DeSUS-a pa ga bo potrjeval v ponedeljek. Ob tem je Erjavec poudaril, da mora Slovenija čim prej dobiti vlado. Zadovoljen je tudi Dejan Židan (SD), ki meni, da sporazum odgovarja na vsa pomembna vprašanja. Konferenca SD bo sporazum potrjevala že danes. V ponedeljek popoldne pa je predviden dokončni podpis sporazuma, ko bodo predvidoma znana že tudi imena ministrskih kandidatov.

"V DeSUS-u imamo problem glede ministra za kulturo," je še pred parafiranjem povedal Erjavec in spomnil, da je strankina kandidatka za ta resor Julijana Bizjak Mlakar deležna kritik nekaterih kulturnikov. Bizjak Mlakar se je nedavno sestala s predstavniki Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, Erjavec pa naj bi imel informacije, da "te kritike niso več tako ostre".

Erjavec je zagotovil, da za zdaj ministrski kandidati iz kvote DeSUS-a ostajajo isti, kot tudi štirje resorji, ki bi pripadli tej stranki. DeSUS bi tako vodil kulturno in zunanje ministrstvo, ministrstvo za okolje in prostor ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Težavni resorji
Glede kandidatov in kandidatk za vladno ekipo se na prvi pogled zdi, da ima Cerar največ težav z iskanjem ministrov za gospodarstvo, zdravstvo in javno upravo, področij torej, ki bodo glede na težke finančne razmere v državi deležna največ sprememb in bodo najbolj pod drobnogledom javnosti.

Zdravstvo se spopada z najmanj 300-milijonsko luknjo, prezadolženo gospodarstvo potrebuje razdolžitev in pet milijard evrov kapitala, javni sektor pa najprej potrebuje dogovor o politiki plač za prihodnje leto, brez katerega bo država ob 350 milijonov evrov.

Trenja znotraj SD-ja?
Cerarju se ni treba posebej ukvarjati z izbiro ponujenih ministrskih kandidatov SD-ja Dejanom Židanom, Anjo Kopač Mrak in Jankom Vebrom, a odločitev te stranke, da prevzame obrambo namesto šolstva, je povzročila nekaj notranjih razhajanj, vsaj če je soditi po nedavni izjavi Jerneja Pikala o pomanjkanju politične volje v SD-ju, da bi bil še naprej minister.

V čakanju na potrditev organov vseh treh strank
Konferenca SD-je parafirano besedilo sporazuma potrdila že danes zvečer - odločitev je bila pričakovana, saj so vstop v koalicijo že pred tem skoraj soglasno predlagali območni odbori stranke.

Organi DeSUS bodo po Erjavčevih besedah zasedali v ponedeljek. Besedilo morajo potrditi tudi organi SMC-ja, a še ni znano, kdaj se bodo sestali.

Parafirana koalicijska pogodba