Agencije si obetajo zelo dobro turistično sezono. Foto: Reuters
Agencije si obetajo zelo dobro turistično sezono. Foto: Reuters
false
Hrvaška je še vedno daleč najbolj obiskana destinacija slovenskih turistov. Foto: EPA

Vprašanj skorajda ni, saj že vrabci čivkajo, da je treba vzeti letos v Grčijo več gotovine. Z gosti se pogovorimo predvsem o tem, naj večjih zneskov ne nosijo s seboj na izlete in plažo, ampak naj denar shranijo v hotelski sef. Redki povratniki so nam sporočili, da so naleteli na prazen bankomat (predvsem v ponedeljek zjutraj, po koncu tedna), večina jih sporoča, da je njihovo počitniško življenje popolnoma normalno. Poudariti je treba, da obiski bank in bankomatov že prej niso bili pogosti pri naših turistih. Prej so kombinirali gotovino od doma in kartice, za dvig iz bankomata so se odločili v skrajnih primerih, saj gre za precej drago storitev. V Grčiji že prej veliko tavern, zasebnih trgovinic in drugih prodajnih mest ni sprejemalo kartic, tudi kakšna bencinska črpalka ne.

Nataša Jeza Kotnik
Jadransko morje
Lani so slovenski turisti zapravili 675 milijonov evrov za potovanja. Foto: EPA
false
Zanimanje za grške turistične aranžmaje ne pojenja. Foto: Reuters

Na severu Evrope je negativna propaganda zaradi dogajanja v Grčiji še bolj močna, zato pričakujemo, da se bo v prihajajočih tednih začutil "pritisk" teh gostov. Če je ta trenutek na Hrvaškem še kar veliko izbire, morda kmalu ne bo več tako.

Nataša Jeza Kotnik
Ladja v Luki Koper
V agencijah opažajo povečano zanimanje za križarjenja. Foto: Luka Koper
false
Klasičen turizem poležavanja na plaži vse bolj dopolnjuje zanimanje za potovanja. Foto: EPA


"V Sončku imamo tudi letos, tako kot lani, večji promet glede na leto poprej. Veseli nas, da kaže, da je "recesijski krč" vendarle popustil. Višji je tudi znesek povprečnega kupljenega aranžmaja, kar pomeni, da si ljudje privoščijo boljšo nastanitev ali daljše počitnice. Res pa je, da se turistični tok ni nikoli ustavil. Počitnice so bile vedno med prvimi načrtovanimi izdatki slovenske družine,"
je dejala Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček.

Iz turistične agencije Sajko so sporočili, da se letos odlično prodajajo tako hoteli, apartmaji, mobilne hiške kot križarjenja. Za hotele se več odločajo manjše družine, številčnejše pa posegajo po apartmajih in mobilnih hiškah. Zadnja leta so zelo cenovno ugodna križarjenja, sploh glede na to, kaj ponujajo, popularnost te oblike dopustovanja je tako v porastu. Velikanske potniške ladje ponujajo gostom bogat izbor hrane in različne animacije, pa tudi otroci do 18 let plačajo le pristaniške takse, dodajajo. Pri aranžmajih prednjači Hrvaška, pa potem še Grčija, Turčija in Ciper, so našteli.
V agenciji Collegium, ki je specializirana za mladinski turizem, letos ne opažajo velikih sprememb, saj sta še vedno glavni destinaciji študentov in dijakov Grčija in Španija, najraje pa se odločajo za hotele in apartmaje.
Najbolj obiskana še vedno Hrvaška
Nataša iz Sončka je še pojasnila, da se še vedno daleč največ gostov odloča za letovanje na Hrvaškem, ki je zaradi tradicije, bližine in tudi možnosti najcenejšega počitnikovanja še vedno najaktualnejša. Zelo dobro je zasedena tudi Slovenija, kjer so najbolj priljubljene krajše počitnice v toplicah. Od sredozemskih držav po priljubljenosti vodita Grčija in Turčija, je še dodala.

Hrvaška se letos še izdatneje polni, ker ob vseh dogodkih po Sredozemlju velja za varen kotiček, sicer pri Sončku ne opažajo odpovedi grških aranžmajev, a morda se kdo v zadnjem trenutku vseeno raje odloči za Hrvaško. "Na severu Evrope je negativna propaganda zaradi dogajanja v Grčiji še bolj močna, zato pričakujemo, da se bo v prihajajočih tednih začutil "pritisk" teh gostov. Če je ta trenutek na Hrvaškem še kar veliko izbire, morda kmalu ne bo več tako," pojasnjuje Nataša.

Daleč največjo obiskanost Hrvaške potrjujejo tudi iz agencije Sajko, kjer so prepričani, da je tako predvsem zato, ker je Hrvaška blizu in na dosegu tudi za krajši oddih. Kot za med se prodajajo vikendpaketi, pa tudi tisti daljši, 10 in 14 dni dolgi aranžmaji, so zapisali.

Poleti iz Slovenije v Tunizijo odpovedani
Čarterski poleti iz Ljubljane v Tunizijo so zaradi nedavnega terorističnega napada do avgusta odpovedani, zato pri Sončku selijo goste na druge kraje, tudi v Grčijo, saj je ravno tja usmerjeno največ čarterskih poletov, ponudba pa je najbogatejša. Potovanja v Tunizijo pri Sončku ne priporočajo, so pa za MMC preverili in ugotovili, da je tja še mogoče leteti iz nekaterih držav, trenutne "last minute" ponudbe iz Münchna omogočajo potovanje v Tunizijo že za okoli neverjetnih 160 evrov za letalo in hotel s prenočitvijo ter zajtrkom, oziroma 240 evrov za hotel "all inclusive". Dodajajo še, da tudi ministrstvo za zunanje zadeve trenutno opozarja na nevarna območja v Tuniziji, a najbrž si bo tudi država hitro opomogla in privabljala z nizkimi cenami še to poletje, so prepričani.
Tudi iz turistične agencije Sajko so pojasnili, da so poleti iz Slovenije odpovedani, je pa mogoče dobiti letovanje v Tuniziji iz sosednjih letališč.
Zanimanje za Grčijo ne usiha
V agenciji Sonček ne zaznavajo prav nobenega upada zanimanja za Grčijo, ravno nasprotno marsikdo povpraša za akcije prav v Grčiji, ker pričakuje dobre cene. Za zdaj večjih nihanj v ceni ni, saj imajo veliko ponudb v zadnjem hipu, ki pa so primerljive z lansko ponudbo.
"Vprašanj skorajda ni, saj že vrabci čivkajo, da je treba vzeti letos v Grčijo več gotovine. Z gosti se pogovorimo predvsem o tem, naj večjih zneskov ne nosijo s seboj na izlete in plažo, ampak naj denar shranijo v hotelski sef. Redki povratniki so nam sporočili, da so naleteli na prazen bankomat (predvsem v ponedeljek zjutraj, po koncu tedna), večina jih sporoča, da je njihovo počitniško življenje popolnoma normalno. Poudariti je treba, da obiski bank in bankomatov že prej niso bili pogosti pri naših turistih. Prej so kombinirali gotovino od doma in kartice, za dvig iz bankomata so se odločili v skrajnih primerih, saj gre za precej drago storitev. V Grčiji že prej veliko tavern, zasebnih trgovinic in drugih prodajnih mest ni sprejemalo kartic, tudi kakšna bencinska črpalka ne," je izkušnje turistov opisala Nataša iz agencije Sonček in se ob tem pošalila, da so gostje s hrano preskrbljeni v hotelih, morja in sonca pa ni treba plačati.
V agenciji Collegium pravijo, da cen za grške aranžmaje niso znižali, prav tako pa ne opažajo nobenega zmanjšanja povpraševanja. Res se pojavlja malce več vprašanj zaradi napetega položaja v Grčiji, a svetujejo, naj se spremlja dogajanje in s seboj vzame malce več gotovine. Na otokih in v turističnih krajih je sicer vse še popolnoma normalno, dodajajo.

Pri agenciji Sajko sicer opažajo nekaj gostov, ki se ustrašijo negotovih razmer v Grčiji, a jih takoj nadomestijo drugi, ki se zaradi trenutno ugodnejše cene grških aranžmajev odločajo ravno za to destinacijo, cene so padle predvsem pri tistih "last minute" ponudbah. Otroški pavšali pa so prav tako minimalni in otroci letujejo skoraj zastonj, ne glede na to, ali imajo letalski sedež in prostor v hotelu, so še zapisali. Grki na otokih so zelo prijazni in se zavedajo pomena turizma, tako da ljudem svetujejo, da umirjeno odpotujejo tudi v Grčijo. Potrebna pa je previdnost glede financ, predvsem glede gotovine, saj jo je priporočljivo imeti s seboj v večjem obsegu kot sicer, treba pa je tudi paziti, da vas potem kdo ne okrade. Priporoča se uporaba hotelskega sefa in pa tudi, da se gotovina razprši, ne pa da ima ena oseba vso gotovino v istem žepu ali torbici.
Iz agencije Oskar so prav tako sporočili, da ni opaziti upada zanimanja za Grčijo.
Evropa, Šrilanka, Indonezija, ZDA
V agenciji Oskar, ki je specializirana za potovanja, so pojasnili, da opažajo porast povpraševanja po krajih v Evropi in ZDA, zanimanje za Bližnji vzhod in osrednjo Azijo pa je zaradi dogajanja na omenjenih območjih upadlo. Največ Oskarjevih potnikov tako letos izbere Irsko, Portugalsko, Veliko Britanijo, Turčijo, Romunijo, Bolgarijo, Šrilanko, Indonezijo in različne kraje po ZDA.

V Sončku so dejali, da pri njih eksotika pride na vrsto večinoma po poletju. Trenutno so zelo priljubljena eksotična križarjenja, v porastu je zanimanje za Mauritius in Karibske otoke, še vedno pa so aktualni cilji Maldivi, Bali, Tajska, Kuba in Florida.
Tudi v turistični agenciji Sajko opažajo povečanje zanimanja za potovanja, saj ljudi ne zanima več toliko zgolj poležavanje na plaži. Iskane države pri njih so Skandinavija, Irska, Škotska, Švica in Avstrija.
Lani 675 milijonov za potovanja
Lani so prebivalci Slovenije opravili več kot štiri milijone potovanj, od tega je bilo 56 odstotkov potovanj v tujino. Daleč najbolje obiskana država je bila Hrvaška, saj je tja odpotovalo kar 65 odstotkov tistih, ki so potovali v tujino, po obiskanosti sledi Italija s šestimi odstotki ter Avstrija in Bosna in Hercegovina s po petimi odstotki.
Opravljenih je bilo približno 17 milijonov prenočitev, turisti pa so povprečno zapravili 45 evrov na dan. Največ so trošili tisti v hotelih, in sicer v povprečju 88 evrov na dan, najmanj, okoli 20 evrov, pa tisti v lastnem počitniškem bivališču. V hotelih in podobnih objektih je bilo opravljenih 21, v kampih 11, v drugih najetih nastanitvenih objektih pa 30 odstotkov prenočitev. Pri sorodnikih ali prijateljih je bilo opravljenih 21, v lastnem počitniškem bivališču pa 17 odstotkov prenočitev.

Od približno 765 milijonov evrov, ki so jih slovenski turisti leta 2014 zapravili za potovanja, je za nastanitev šlo 35, za prevoz 28, za hrano in pijačo v restavracijah in lokalih 17 ter za vse druge storitve in nakupe 21 odstotkov denarja.

Vprašanj skorajda ni, saj že vrabci čivkajo, da je treba vzeti letos v Grčijo več gotovine. Z gosti se pogovorimo predvsem o tem, naj večjih zneskov ne nosijo s seboj na izlete in plažo, ampak naj denar shranijo v hotelski sef. Redki povratniki so nam sporočili, da so naleteli na prazen bankomat (predvsem v ponedeljek zjutraj, po koncu tedna), večina jih sporoča, da je njihovo počitniško življenje popolnoma normalno. Poudariti je treba, da obiski bank in bankomatov že prej niso bili pogosti pri naših turistih. Prej so kombinirali gotovino od doma in kartice, za dvig iz bankomata so se odločili v skrajnih primerih, saj gre za precej drago storitev. V Grčiji že prej veliko tavern, zasebnih trgovinic in drugih prodajnih mest ni sprejemalo kartic, tudi kakšna bencinska črpalka ne.

Nataša Jeza Kotnik

Na severu Evrope je negativna propaganda zaradi dogajanja v Grčiji še bolj močna, zato pričakujemo, da se bo v prihajajočih tednih začutil "pritisk" teh gostov. Če je ta trenutek na Hrvaškem še kar veliko izbire, morda kmalu ne bo več tako.

Nataša Jeza Kotnik