Sindikate moti zlasti petmesečno poskusno obdobje, ki delavcem ne omogoča varnosti. V tem času zaposleni po njihovih besedah nimajo nikakršnih pravic in lahko kadar koli pristanejo na cesti. Foto: BoBo
Sindikate moti zlasti petmesečno poskusno obdobje, ki delavcem ne omogoča varnosti. V tem času zaposleni po njihovih besedah nimajo nikakršnih pravic in lahko kadar koli pristanejo na cesti. Foto: BoBo
Andrej Vizjak
Nadaljujejo se pogajanja glede pokojninske reforme.

Po prvem krogu prejšnji teden se je izkazalo, da bo eden najtrših orehov reforme trga dela koncept enotne pogodbe za nedoločen čas, ki ji delodajalci očitajo premalo prožnosti, sindikati pa premalo varnosti.

Vizjak: Fleksibilnost in varnost
Kot je po prvem srečanju pogajalske skupine pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, elementi enotne pogodbe, ki jih predlagajo, vnašajo tako fleksibilnost kot varnost. Ob tem je opozoril, da bo koncept enotne pogodbe mladim omogočil dostop do stabilnejših zaposlitev in da ta cilj presega interese socialnega partnerstva.

Zdaj je prvotni predlog o pogodbi za nedoločen čas, ki pa bi imela tri obdobja - prvo petmesečno bi predstavljalo nekakšno poskusno dobo, ko bi lahko tako delodajalec kot delavec z lahkoto prekinil pogodbo, drugo obdobje do dveh let bi prav tako omogočalo lažje odpuščanje, nato pa bi sledila varnejša zaposlitev. To Vizjak v novem predlogu spreminja - da obdobja zaposlitve ne bi bila tri, temveč eno kot zdaj.

Sindikati še zadržani
Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je dejal, da je novi predlog predstavljen le ustno in naj bi ga socialni partnerji v pisni obliki prejeli do četrtka. V primeru zgolj enega obdobja zaposlitve bi morali nekatere "institute obravnavati posebej". Tak predlog sicer predstavlja korak naprej, je še dodal.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj pravi, da se do Vizjakovega predloga še niso opredelili, "ker ga ni bilo mogoče v celoti natančno razumeti".

"To je pozitivno presenečenje"
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa so po besedah podpredsednika upravnega odbora Ivana Janija Ulage pravzaprav pozitivno presenečeni, saj predlog zbližuje stališča, to pa je ključ pogajanj. Pojasnjuje, da gre za "neko vmesno varianto".

Ulaga je povedal še, da so se dogovorili, kje nadaljevati pogajanja, da so si pri nekaterih stališčih vse tri strani bližje, medtem ko so pri drugih še razmeroma daleč. Izpostavil je še, da imajo, če želijo doseči cilj reformo spraviti v veljavo 1. januarja prihodnje leto, za pogajanja le še dobrih 14 dni časa.