Kristjani se spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Foto: EPA
Kristjani se spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Foto: EPA
Zore: Veliko je razlogov za negotovost in strah

Za kristjane je velika noč praznik upanja, saj je po njihovem verovanju Kristus umrl in nato tri dni po smrti vstal od mrtvih ter mu s tem spet odprl pot v večno življenje.

Po svetu in v Sloveniji so potekale vstajenjske maše, pred njimi pa tudi procesije. V skladu s tradicijo so se družine zbrale na velikonočnem zajtrku, pri katerem se uživajo jedi, ki so jih k blagoslovu nesli na veliko soboto.

Škofje so na vstajenjskih mašah v stolnicah poudarjali predvsem pomen veselja. "Velika noč daje razumeti, da imajo vse naše skrbi, trpljenje, vsakodnevni križi in težave svojo polnost," je v svoji pridigi dejal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ko je mašo daroval v Novem mestu.

Po besedah mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla vstali Jezus prinaša novo upanje, veselje in ljubezen. Hkrati vstajenje po njegovem razodene pravi smisel trpljenja, skozi katerega je šel Jezus. "Brez vstajenja bi trpljenje bilo dramatičen in negativen dogodek. Bilo bi popoln poraz in polom Jezusovega poslanstva med nami. Vstajenje da trpljenju čisto nov predznak. Ni več poraz in polom, temveč zmaga ljubezni, dobrote in usmiljenja," je poudaril.
Poudaril je tudi, da za človeka ni zadosti iskati samo materialne stvari, ampak, da "naše življenje dobi svoj pravi smisel šele, ko se odpremo Bogu, ki postaja slehernemu človeku blizu prav po vstalem Jezusu". Hkrati je vstajenje zagotovilo, da "bomo z njim vstali tudi mi".
Zore: Ljubezen premaga strah
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je v pridigi ob vstajenjski maši, ki jo je vodil v ljubljanski stolnici, med drugim dotaknil aktualnega dogajanja in poudaril dejstvo, da živimo v svetu, kjer je veliko razlogov za negotovost in strah. "Vedite, dragi bratje in sestre, da je ljubezen močnejša od vsakega strahu in premaga vsak strah. Upam, da se boste v vstalem Jezusu Kristusu odločili, da vas bo v življenju vodila ljubezen in ne strah. Saj ljubezen prinaša življenje, strah pa odpira vrata smrti," je dejal Zore.

Evangeličanski škof Geza Filo je bogoslužje vodil v cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. V svoji pridigi je poudaril, da je obuditev Jezusa v večno življenje krščanski odgovor na osnovno človekovo hrepenenje po življenju, "ki ne more sprejeti, da bi imela smrt zadnjo besedo".

A hkrati izkušnja človeštva po njegovih besedah potrjuje, da si sami ne moremo izpolniti tega hrepenenja. "In še nekaj danes čutimo zelo jasno: da namreč človeka ne odrešujejo znanost, bogastvo in oblast ali slava. Človek je odrešen le po ljubezni ... Za polnost življenja potrebuje gotovost brezpogojne ljubezni, ki je lahko le božja," je dejal in dodal, da vse drugo seje v medosebne in družbene odnose duhovno in telesno smrt.

Papež bo blagoslovil vernike
V Vatikanu, kjer se je zbralo veliko vernikov z vsega sveta, bo osrednjo slovesnost, ki se bo začela ob 10. uri na Trgu sv. Petra, vodil papež Frančišek, ki bo podelil tudi tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Slovesno bo tudi v Jeruzalemu.

Zore: Veliko je razlogov za negotovost in strah