Iskanje novih ministrov za gospodarstvo in zdravje ni tako lahko, kot je bilo morda videti. Foto: BoBo
Iskanje novih ministrov za gospodarstvo in zdravje ni tako lahko, kot je bilo morda videti. Foto: BoBo
Vreme ponagajalo tudi koaliciji

Imena novih ministrskih kandidatov za zdravje in za gospodarstvo bodo znana do konca tedna, napovedujejo v koaliciji. Premierka in Erjavec sta se dogovorila o možnih kandidatih.

Predsednica vlade Alenka Bratušek in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec sta na srečanju šele govorila o primernih kandidatih za prazni ministrski mesti, čeprav so se pojavljale napovedi, da bodo imena že znana. A se koalicijska sodelavca prejšnji konec tedna nista mogla sestati zaradi težav z vremenom.

Menjava resorjev še vedno ni izključena, a le med zdravstvenim in gospodarskim, ki ostajata prazna. Končna razdelitev bo po Erjavčevih besedah odvisna od pogovorov v torek in sredo. Bratuškova mora zdaj opraviti pogovore s potencialnimi kandidati, tudi sam mora znotraj stranke opraviti še nekaj pogovorov. Ob tem je spomnil, da ima DeSUS v petek sejo izvršnega odbora, na kateri se bodo dogovorili o njihovem kandidatu za ministra, istočasno bo svoj predlog dorekla tudi PS.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je povedal, da so koalicijski partnerji Bratuškovo in Erjavca opozorili, da je treba nova ministra najti čim prej. "A več kot reči ne moremo," je dodal.

Gospodarstveniki svarijo
Tudi gospodarstveniki svarijo vlado, da Slovenija nima več časa za zavlačevanje in da delovanje vlade brez ministra za gospodarstvo le še poglablja krizo, v kateri se je znašla država.

Pretresanje koalicijske pogodbe
Organi koalicijskih strank pa bodo ta teden pod drobnogled vzeli prejšnji torek usklajeno koalicijsko pogodbo.

Pri koalicijski pogodbi, ki jo bodo ta teden pretresali organi strank koalicije, ni težava v tem, kaj je v pogodbi zapisano, težava je, kako bo, denimo, koalicija uresničila dva ta trenutek za Slovenijo najpomembnejša cilja: oživitev gospodarstva in reformo zdravstvenega sistema, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.
Obljuba dela dolg: 60 tisoč novih delovnih mest
Koalicijski partnerji naj bi se v pogodbi zavezali, da bodo v letu in pol, kolikor jim je še ostalo do konca mandata, zagotovili 60 tisoč novih delovnih mest in triodstotno gospodarsko rast, kar se iz današnjega zornega kota zdi skorajda misija nemogoče.
Iz koalicijske pogodbe tudi ni popolnoma jasno, kako se bo vladajoča garnitura lotila sprememb zdravstvenega sistema, ki je tik pred kolapsom in prežet s korupcijo. Vse omenjeno bodo zagotovo tudi največji izzivi novih ministrov za zdravje in gospodarstvo.

Vreme ponagajalo tudi koaliciji