Italijanskega doktorskega študenta so v Kairu mučili in ubili, dva meseca po tem pa so egiptovske oblasti še brez odgovorov. Foto: EPA
Italijanskega doktorskega študenta so v Kairu mučili in ubili, dva meseca po tem pa so egiptovske oblasti še brez odgovorov. Foto: EPA
false
Suleiman je dejal, da je Kairo spoštoval 98 odstotkov italijanskih zahtev glede preiskave umora Regenija. Foto: Reuters

Dan po vrnitvi iz Rima je pomočnik egiptovskega javnega tožilca Mustafa Suleiman dejal, da je Egipt upošteval 98 odstotkov italijanskih zahtev. Kot je dejal, so ugotovitve italijanske in egiptovske obdukcije skoraj popolnoma identične, Egipt pa da ne želi z italijanskimi preiskovalci deliti seznama pogovorov.

Suleiman je pojasnil, da so preiskovalci iz Italije želeli vse podatke za območja, kjer je Regeni živel, kjer je izginil in kjer je bil najden, to pa bi pomenilo podatke za skoraj milijon klicev. Takšna zahteva je protiustavna in protizakonita, je dejal Suleiman. Italijanskim preiskovalcem so egiptovski kolegi sporočili, da sami preverjajo te podatke in da jim bodo posredovali rezultate.

Egipčani so Italijanom predali tudi nadzorne kamere, ki so jih hoteli, a naj bi bili vsi relevantni posnetki samodejno izbrisani.

Regenija ubili in mučili
Spomnimo, Regeni je v središču Kaira izginil 25. januarja, na obletnico začetka vstaje proti 30-letni vladavini predsednika Hosnija Mubaraka, njegovo truplo pa je bilo najdeno 3. februarja, egiptovski preiskovalci pa so na njem našli sledi hudega mučenja. 28-letni Regeni, doktorski študent, je v Egiptu raziskoval egiptovsko delavsko gibanje.

Kot menijo organizacije za zaščito človekovih pravic, so njegove rane zaščitni znak egiptovskih varnostnih služb. Egiptovske oblasti so večkrat zavrnile vpletenost v njegovo smrt in se trudijo najti obrazložitev, ki bi zadovoljil Italijo. Kot poroča Reuters, so se italijanski preiskovalci posmehovali različnim razlagam, ki so jih ponujali egiptovski preiskovalci.

Egipt medtem Italijo sprašuje, kaj se je zgodilo z Egipčanom Adelom Moawadom, ki je lani izginil v tej državi, njegova usoda pa še ni znana.

Razdor med državama proti interesom
Spor med Rimom in Kairom zaradi preiskave Regenijeve smrti bi lahko vplival na prizadevanja Italije, da postane ključni evropski partner Egipta v boju proti terorizmu in tihotapljenju ljudi.

Italija ima pomembne gospodarske interese v Egiptu, med katerimi je tudi ogromno nahajališče zemeljskega plina ob obali Zohr, na katerem deluje italijansko državno podjetje Eni.

Suleiman je sicer želel ublažiti diplomatsko napetost in dejal, da se je njegova ekipa iz Rima vrnila dan prej zgolj zato, da bi se izognila stavki na rimskem letališču. Egiptovska državna tiskovna agencija MENA pa je pozneje objavila izjavo zunanjega ministrstva, da je minister Sameh Šukri izrazil nelagodnost glede "politične smeri, v katero se začenja premikati ta primer".