Stara vinjeta je veljavna še do konca januarja. Foto: BoBo
Stara vinjeta je veljavna še do konca januarja. Foto: BoBo


Če imate še vedno staro vinjeto, potem vam je ni treba zamenjati z novo vse do konca januarja. Tokratno prodajo vinjet bo sicer zaznamoval nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala.

V tem razredu bo treba za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov. Dars je seznam teh vozil ta teden že objavil na svoji spletni strani, od danes pa je na voljo tudi na prodajnih mestih, tedensko pa ga bodo še dopolnjevali.

Dars je do 30. septembra prodal za dobrih 128,3 milijona evrov vinjet, kar je 250.000 evrov oziroma 0,4 odstotka več kot v istem obdobju lani. Skupaj so prodali skoraj 4,97 milijona vinjet, kar je dva odstotka več kot v istem lanskem obdobju. Največji delež odpade na vinjete za avtomobile, in sicer 4,91 milijona, so pojasnili. Tudi v Sloveniji prodajo največ tedenskih vinjet.