Navade mladostnikov se precej spreminjajo, saj mladi bistveno manj gledajo televizijo, zato pa so bistveno bolj dejavni na spletu. Foto: EPA
Navade mladostnikov se precej spreminjajo, saj mladi bistveno manj gledajo televizijo, zato pa so bistveno bolj dejavni na spletu. Foto: EPA

Raziskava Moč besed, ki so jo opravili na ljubljanski Fakulteti za družbene vede v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in blagovno znamko Itak, je prva sistematična raziskava nasilja na spletu pri mladih, ki je pogosto le dodatni kanal za nadlegovanja, ki že obstajajo v fizični obliki.

V obravnavani starostni skupini med 15. in 25. letom jih je skoraj 60 odstotkov že prejelo žaljivo SMS-sporočilo, žaljiv komentar na družbenih omrežjih je dobilo več kot 47 odstotkov vprašanih, neresnične informacije o sebi na družbenih omrežjih je zaznalo 35 odstotkov vprašanih, sovražno sporočilo o sebi na družbenih omrežjih pa je zasledilo 32 odstotkov vprašanih.

Pri tem jih več kot 11 odstotkov meni, da so bili prek spleta osramočeni, 9 odstotkov vprašanih meni, da so bili prek spleta prevarani, več kot 8 odstotkov jih meni, da so bili prek spleta zasledovani, več kot 7 odstotkov pa jih meni, da so iz svoje družbe v komunikaciji prek spleta izključeni.

"Raziskava ne nakazuje, da bi nasilje na spletu znatno naraščalo in tudi tuje raziskave kažejo, da je količina nasilja na spletu skozi leta ostaja enaka," je ob prestavitvi rezultatov raziskave povedal Dejan Jontes s fakultete za družbene vede. Kljub temu pa gre za temo, ki bi morala biti deležna širše razprave, saj se mladi glede nasilja na spletu pogosto ne obračajo na starše.

Vzrok za to je predvsem neizkušenost staršev glede novih oblik dejavnosti na spletu, kjer mladi vselej uporabljajo nove aplikacije. Zato so pri soočanju z nasiljem na spletu prepuščeni sami sebi.

Raziskava je tako pokazala, da je manj žaljive komunikacije prek družbenih omrežij, kjer uporabniki niso anonimni, v primeru žalitev pa mladi kar sami uporabnika blokirajo (60 odstotkov) oziroma ga prijavijo (25 odstotkov).

A vir težave se s tem ne reši, zato je po mnenju avtorjev raziskave treba mlade tudi izobraziti, vendar bi pred tem morali spletno okolje "demistificirati kot prostor, kjer na mlade prežijo izključno nevarnosti." Raziskava je namreč pokazala tudi, da se mladi na spletu počutijo bistveno bolj ogrožene, kot dejansko so.