Sindikati se ne strinjajo povsem, glede katerih vprašanj bi se morali skupaj pogajati. Foto: BoBo
Sindikati se ne strinjajo povsem, glede katerih vprašanj bi se morali skupaj pogajati. Foto: BoBo

Na pobudo zdravniškega sindikata Fides so se sestali predstavniki različnih sindikatov, in sicer s področja zdravstva, policije in medijev. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je pojasnil, da so sklenili dogovor, da bodo zahtevali spremembo načina pogajanj.

S tem, da je specifike treba obravnavati v lastnih resorjih, se strinjata tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar in predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije – Praktikum, Igor Muževič.

Sistem pogajanj bi po Muževičevem mnenju morali spremeniti tako, da bi se skupna pogajanja dotikala samo zadev, ki so res skupne za vse javne uslužbence, ločeno pa bi potekala pogajanja s posameznimi poklicnimi skupinami, je pojasnil. Zaradi tega je trenuten sistem pogajanj neučinkovit, je dodal.

Policist ne more določati plače zdravnika
Temu pritrjuje tudi Kristjan Mlekuž iz Sindikata policistov Slovenije. Po njegovih besedah bodo na srečanju s predstavniki vlade v sredo predlagali, da se pogajanja ločijo. "O pogojih dela v posebni policijski enoti se ne more pogajati zdravnik, ker ne ve, kako je to, tudi mi se ne moremo pogajati o dodatkih zdravnikov, ker njihovega dela ne poznamo," je bil slikovit. Prav tako bodo predlagali celovito spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju v smeri večje prožnosti po poklicnih skupinah, je dodal.

Predsednik najštevilčnejšega sindikata v javnem sektorju, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ločenih pogajanj ne zagovarja, saj da se o sistemskih ukrepih ne morejo pogovarjati na ravni poklicev, ker te vedno zagovarjajo ozke interese.

Tako Štrukelj kot tudi predstavniki drugih sindikatov pa enotno zavračajo vladni predlog, da bi se pri plačah nekateri varčevalni ukrepi podaljšali, in zahtevajo njihovo prenehanje.