Da je Janša lahko zlorabljal funkcijo obrambnega ministra, je bil po Peinkiherjevem mnenju najodgovornejši tedanji premier Janez Drnovšek, pred njim pa tudi njegov predhodnik Lojze Peterle. Foto: BoBo
Da je Janša lahko zlorabljal funkcijo obrambnega ministra, je bil po Peinkiherjevem mnenju najodgovornejši tedanji premier Janez Drnovšek, pred njim pa tudi njegov predhodnik Lojze Peterle. Foto: BoBo
Janez Janša leta 1992. Foto: BoBo

V intervjuju za Delo je Peinkiher zatrdil, da je bil Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Z nestrokovnim delom naj bi tudi ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene.

"Najbolj odgovoren Drnovšek"
Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra po Peinkiherjevih besedah segajo v leto 1990, za to pa naj bi bil najodgovornejši nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, pred njim pa tudi Lojze Peterle. "Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država," je dejal Peinkiher.

Drnovšek naj bi preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle. Peinkiher je dejal, da je bil leta 1999 sam zaslišan kot priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Peinkiher: Janša zlorabljal vojsko ...
Med drugim je Peinkiher spregovoril o aferah Mariborsko orožje in Depala vas. Pri aferi Mariborsko orožje je Janša, kot meni Peinkiher, prvič javno zlorabil vojsko in varnostno službo. To je bila "groba zloraba vojske v politične namene, mini državni udar". To se je, pravi Peinkiher, nadaljevalo do Depale vasi, ko je "Janša spet uporabil vojaško enoto in varnostno službo, da je na civilnem območju grobo aretirala civilista in ga obtožila kaznivih dejanj, ki jih ni bilo, saj je Janša takrat podtikal ponarejene dokumente".

... in ogrozil proces osamosvajanja
Janša, njegov namestnik Miran Bogataj in vodja varnostne službe Andrej Lovšin naj bi poleg tega z nestrokovnim delom zelo ogrozili proces osamosvajanja Slovenije. Kot je dejal Peinkiher, so povsem podcenjevali razmere in niso upoštevali opozoril in poročil, zato 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote.

"To je bil popoln debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja," poudarja Peinkiher. Takrat bi morali biti omenjeni odstavljeni in kaznovani, dodaja.

"Janša razoroževal Slovenijo"
Janša je bil, trdi Peinkiher, tudi tisti, ki je leta 1990 na Hrvaško pošiljal orožje. Septembra naj bi tako na Hrvaško odšla pošiljka orožja, ki je bila v lasti teritorialne obrambe (TO) in policije. "Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal," poudarja Peinkiher. To so bila po njegovih besedah huda kazniva dejanja, saj je ogrožal bojno sposobnost TO-ja in s tem varnost Slovenije.