S koliko sivimi lasmi v pokoj? Nekateri bi še delali, pa jim bo zakon to preprečil. Slika je z nedavnega protesta Sindikata upokojencev pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
S koliko sivimi lasmi v pokoj? Nekateri bi še delali, pa jim bo zakon to preprečil. Slika je z nedavnega protesta Sindikata upokojencev pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Neprostovoljni avgustovski upokojenci

Nekateri delodajalci v javnem sektorju te dni hitijo podpisovat dogovore o nadaljevanju dela s temi delavci. Koliko jih je v državi, ne ve nihče. Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik je imel danes veliko dela s podpisovanjem dogovorov o nadaljevanju dela. 117 profesorjev, ki bi lahko že šli v pokoj, bo na fakultetah še poučevalo, 27 se jih bo upokojilo.

"Sprejeti tako rekoč prisilno upokojitev - čeprav avtorji trdijo, da to ni - je dejanje, ki bi lahko s strogim izpolnjevanjem takšnega pravila povzročilo nenadomestljivo kadrovsko izgubo," je dejal za TV Dnevnik.

Na zavodu 3.000 novih zahtevkov
In kako je drugje v javnem sektorju? Koliko bo upokojitev? Vlada še zbira podatke, a samo v državni upravi naj bi bilo delavcev, ki so zreli za pokoj, nekaj manj kot 800. Skoraj 3.000 zahtevkov za izračun pokojnine pa so zaradi ukrepa prejeli na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). "Koliko se jih bo upokojilo, pa je vprašanje, saj se lahko zaposlijo tudi drugje oz. grejo na zavod za zaposlovanje," je pojasnil generalni direktor Zpiza Marijan Papež.

A zagotovo vsi delavci ne bodo čakali, da jim pogodba neha veljati. Zaradi odpravnine, razlaga Papež: "Če sam da odpoved, dobi tri odpravnine, če pa mu delodajalec izda dokončen sklep o prenehanju delovnega razmerja 1. avgusta, pa je potem deležen samo dveh odpravnin."

Varuhinja: Ukrep je neustaven
Da je takšno upokojevanje neustavno, sta prepričana tako Pejovnik kot varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki se je obrnila na ustavno sodišče. "Poniževalno je za marsikoga in o tem mi tudi poročajo. Ljudje, ki so vključeni v te procese, se počutijo prizadeti v svojem osebnem, človeškem dostojanstvu. Kajti njihovo delo, ki so ga opravili v preteklosti, postane v trenutku nepomembno," je izjavila.

Za koliko se bo s tem ukrepom okrepil državni proračun, ni bilo mogoče izvedeti. Na vladi sogovornika, ki bi ocenil finančni učinek tega ukrepa, danes ni bilo.
Anja Huš, TV Dnevnik

Neprostovoljni avgustovski upokojenci