Karl Erjavec dopoldne koalicijske partnerje seznanja, kako bo zapolnil 40-milijonsko luknjo v proračunu, ki bo nastala ob morebitni postopni uvedbi nepremičninskega davka. Foto: BoBo
Karl Erjavec dopoldne koalicijske partnerje seznanja, kako bo zapolnil 40-milijonsko luknjo v proračunu, ki bo nastala ob morebitni postopni uvedbi nepremičninskega davka. Foto: BoBo

Zavedamo se, da vlada ne sme pasti v teh okoliščinah, saj nas čaka še veliko nalog.

Karl Erjavec, DeSUS
Koalicija se kar ne more dogovoriti o davku

Po besedah vodje poslancev PS-ja Janija Möderndorferja pa so našli mogočo kompromisno rešitev. O stališčih glede tega bo v torek ponovno razpravljal izvršni odbor (IO) DeSUS-a.

Še se dogovarjajo

Erjavec je po sestanku predsednikov strank in poslanskih skupin koalicije dejal, da se glede zakona o davku na nepremičnine v koaliciji še dogovarjajo in da so sicer blizu kompromisa, a stvari še niso povsem dorečene. "Moram reči, da iščemo kompromisno rešitev, glede na to, da je od tega zakona odvisno, kako bosta nadaljevali koalicija in vlada. Zavedamo se, da vlada ne sme pasti v teh okoliščinah, saj nas čaka še veliko nalog," je izpostavil.

DeSUS želi zaščititi socialno najbolj ogrožene
Kot je pojasnil, je bilo danes podanih kar nekaj predlogov, čeprav o konkretnih številkah ni želel govoriti. Bo pa v torek seja izvršnega odbora DeSUS-a, na kateri bodo "nadaljevali razpravo o tem, kaj je tisto, kar lahko DeSUS podpre". Dodal je, da si želi DeSUS zaščititi tiste, ki so socialno najbolj ogroženi.

Slovenija potrebuje trdno vlado
Möderndorfer pa je pojasnil le, da gre pri rešitvi, o kateri so govorili danes, za postopno uveljavitev davka, a na drugačen način, kot so ga sprva predlagali v DeSUS-u. Spomnil je, da je sicer postopno uveljavitev davka vlada že predlagala, sedaj gre le za drugačen razrez. Sam verjame v politično stabilnost in da bodo v koaliciji dosegli dogovor. Tudi prvak SD-ja Igor Lukšič je poudaril, da je vsem jasno, da Slovenija potrebuje trdno in močno vlado.

Neuradno je bilo dopoldne mogoče slišati, da bodo koalicijski partnerji dosegli kompromis o davku na nepremičnine in ukrepih, s katerimi bi nadomestili proračunsko luknjo ob morebitni postopni uvedbi davka, je poročal Radio Slovenija.

Lukšič: Strnimo vrste
Vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer je na vprašanje, kje vidi možnost za kompromis, dejal le, da je politična stabilnost pomembna. Podobno je izpostavil tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič, ki dodaja, da se Slovenija ne more več igrati s politično stabilnostjo in da "je prav, da strnemo vrste". Izpostavil je še, da je Erjavec začel nasprotovati davku na nepremičnine po tem, ko so javnomnenjske ankete pokazale, da mu javnost nasprotuje.

Krize ni bilo
Lukšič je v izjavi novinarjem na vprašanje, ali je po njegovem mnenju politična kriza mimo, še ocenil, da je sploh ni bilo. Napetosti pa bodo po njegovih besedah vse, dokler ne bosta zakon o davku na nepremičnine in proračun izglasovana v DZ.

Virant: Kompromis se bo našel
Prvak DL Gregor Virant je po kolegiju ocenil le, da se bo našel kompromis glede nepremičninskega davka. Je pa še enkrat poudaril pomen neusmiljenega dela Davčne uprave RS (Durs) na področju sive ekonomije. Če bo Durs tako nadaljeval, bodo davčne stopnje po Virantovih ocenah lahko začeli tudi zniževati.

Izvršni odbor DeSUS naj bi se o nepremičninskemu davku ponovno odločal v torek zjutraj.

Manjka 40 milijonov
Koalicijske partnerje, pa tudi premierko Alenko Bratušek, je najbolj zanimal predvsem tisti del DeSUS-ovega predloga, ki govori o tem, kako zakrpati 40-milijonsko proračunsko luknjo, ki bi zazevala ob morebitnem postopnem uvajanju davka na nepremičnine.
Koalicijske partnerice PS, SD in DL se strinjajo, da je uvedba nepremičninskega davka ena večjih preizkušenj koalicije, pa tudi da morajo predlog zakona o nepremičninskem davku podpreti vse koalicijske stranke. V nasprotnem primeru bi to pomenilo konec koalicije.

Zavedamo se, da vlada ne sme pasti v teh okoliščinah, saj nas čaka še veliko nalog.

Karl Erjavec, DeSUS
Koalicija se kar ne more dogovoriti o davku