Janez Janša, ki se je pritožil tako na vrhovnem kot ustavnem sodišču, se mora na Dobu zglasiti 20. junija. Foto: BoBo
Janez Janša, ki se je pritožil tako na vrhovnem kot ustavnem sodišču, se mora na Dobu zglasiti 20. junija. Foto: BoBo
Pritožbo Janše naj bi US zavrglo

Po "neuradnih, a zanesljivih informacijah", ki jih je pridobil tednik Reporter, naj bi ustavni sodniki odločitev sprejeli že v sredo. Menili naj bi, da še niso bila izkoriščena vsa pravna sredstva, zavrnili pa naj bi tudi Janševo pritožbo, da bi zaradi zaporne kazni nastale nepopravljive posledice. Trije ustavni sodniki naj bi pisali ločeno mnenje.

Na Ustavnem sodišču so ves dan zatrjevali, da odločitev še ni sprejeta.

Zahteva še na vrhovno sodišče
Odvetnik Janeza Janše Matoz je v sredo vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. Če slednje ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča ter zadevo vrne v novo odločanje, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Sodba pravnomočna od 28. aprila
Sodba zoper Janeza Janšo, prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, ki jih je sodišče okrivilo koruptivnih dejanj v zadevi Patria, je postala pravnomočna 28. aprila. Zahtevo za varstvo zakonitosti je mogoče vložiti v treh mesecih od zadnje vročitve sodne odločbe.

Predsednik SDS-a je medtem že prejel poziv na prestajanje zaporne kazni, iz katerega izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija.

Pritožbo Janše naj bi US zavrglo