Zaradi Vebergata so se v studiu že zvrstili pozivi Vebru, naj odstopi. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi Vebergata so se v studiu že zvrstili pozivi Vebru, naj odstopi. Foto: MMC RTV SLO
Veber meni, da ni imel priložnosti predstaviti svojih argumentov. Foto: MMC RTV SLO
Obvladati vlado

Janko Veber bi znova ravnal enako, Aleš Hojs pa je prepričan, da je minister ravnal nezakonito.

Janko Veber je v nocojšnji Tarči uvodoma povedal, da bi glede Telekoma ravnal še enkrat enako, saj je zaščita telekomunikacijskega sistema njegova naloga kot ministra. Na vprašanje, ali lahko deluje pod premierjem, ki mu ne zaupa, je odgovoril, da ostaja na položaju prav zaradi tega, ker mu nihče ni dal priložnosti predstaviti svojih argumentov. Zato jih bo predstavil v DZ-ju, je dejal. Ali bo torej šel do konca ali bo odstopil, ni odgovoril.

Nekdanji obrambni minister Aleš Hojs je prepričan, da je Veber z zahtevo po analizi posledic prodaje Telekoma od obveščevalno-varnostne službe Morsa ravnal nezakonito in da ima slabe svetovalce.

Turk: Morali bi ga odstaviti
Tudi nekdanji visokošolski minister Žiga Turk meni, da bi morali Vebra odstaviti, če ne zaradi prekoračitve pooblastil, pa zaradi nepoznavanja telekomunikacij. Dodal je, da mora številko 112 vsak lastnik Telekoma zagotavljati po zakonu, za varnost drugih linij pa je odgovorno ministrstvo, ki mora zagotoviti njihovo kriptiranje. Edini motiv, da se ta afera še vleče, Turk vidi v odganjanju kupcev Telekoma.
Simona Toplak, urednica Financ, se sicer ni strinjala, da se bodo s tem odgnali kupci, bo pa to znižalo ceno podjetja.

Da je Veber ravnal nepravilno, je prepričan še en nekdanji minister za obrambo Roman Jakič, pri čemer je dodal, da bi za to vprašanje moral sklicati svet za nacionalno varnost. Vebru se to ne zdi pravi pristop, saj bi moral pridobiti še mnenja drugih organov, za kar pa ni imel pristojnosti. Na vladi pa tega niso želeli obravnavati, čeprav je prav prek vlade želel pridobiti mnenja še vseh pristojnih za to vprašanje, je pojasnil.

Gregor Golobič pa je izpostavil, da je lastništvo Telekoma, kar zadeva pridobivanje občutljivih informacij, popolnoma nepomembno, saj jih lahko obveščevalne službe zlahka pridobijo, če želijo.
SMC-jev poslanec Bojan Dobovšek pa je znova poudaril, da je prodaja Telekoma stvar civilne sfere in se vojaška obveščevalna služba v to ne sme vmešavati. Moti ga tudi, da se o posledicah prodaje Telekoma nismo začeli pogovarjati že prej. Glede ministrice Markeževe pa je dejal, da jo je imenoval premier in on nosi odgovornost za to.

Ljudi je dovolj, samo nihče jih ne povabi k sodelovanju
V drugem delu so se dotaknili težav vlade. Dobovšek je prepričan, da v Sloveniji je dovolj globok bazen sposobnih ljudi, le nihče jih ne povabi v vlado. S pravimi ljudmi pa bi bila Slovenija lahko zlahka med najuspešnejšimi državami v Evropi.

Glede tega, da so si v SD-ju ministri vzeli dopust, je Veber poudaril, da so si ga vzeli zaradi zahtevnosti vprašanja. Ker je premier vzel nase, da bo odstavil ministra, namesto da bi to prepustil interpelaciji iz opozicije, je s tem sprožil koalicijsko krizo, meni Veber.

Obvladati vlado