Notarji trenutno za svoje storitve drago zaračunajo. Foto: MMC RTV SLO
Notarji trenutno za svoje storitve drago zaračunajo. Foto: MMC RTV SLO

V zbornici so prepričani, da bi predlagana sprememba povzročila "občutno znižanje kakovosti storitev, še posebej zagotavljanja kakovosti javnih listin". To bi pomenilo zmanjšanje pravne varnosti in povečanje števila sporov, sodnih postopkov in zavrnilnih sklepov v sodnih postopkih, je predsednica zbornice Marjana Tičar Bešter zapisala v pismu ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču.

"Za upravne overitve je pristojna izvršilna veja oblasti, za notarske overitve pa sodna veja. S predlagano spremembo bo kršeno načelo ločenosti obeh vej oblasti," je opozorila. Vladi svetuje, naj vse pogodbe, katerih predmet je prenos lastninske ali prenos oziroma ustanovitev drugih stvarnih pravic na nepremičninah, sestavljajo izključno notarji in odvetniki.

Vlada: Upravne storitve bodo bližje ljudem
Vlada je namreč pripravila novelo, ki med drugim določa obveznost organa oz. uradne osebe, pristojne za sprejem vlog, da na zahtevo stranke izpolni obrazec vloge. Predlog zato predvideva odpravo dosedanje omejitve veljavnosti upravnih overitev lastnoročnih podpisov in kopij, ki je bila normativno izenačena z notarsko le v upravnih postopkih oziroma postopkih pred upravnimi organi.

V vladnem gradivu še navajajo, da to za uporabnike storitve pomeni lažjo dosegljivost in cenovno ugodnejšo alternativo enaki notarski storitvi.