Na notarski zbornici menijo, da ministrstvo pri pripravi sprememb zakona o notariatu ni upoštevalo strokovnih priporočil. Foto: BoBo
Na notarski zbornici menijo, da ministrstvo pri pripravi sprememb zakona o notariatu ni upoštevalo strokovnih priporočil. Foto: BoBo

Notarska zbornica v prvi vrsti dvomi o smotrnosti ukinitve zakonsko omejenega števila notarjev. Po predlaganih spremembah bi notarsko dejavnost lahko opravljal vsak diplomant pravne fakultete z opravljenim državnim pravniškim izpitom in petimi leti delovnih izkušenj, ki pa niso nujno notarske. Po oceni zbornice bi ta predlog privedel do koncentracije notarjev v večjih mestih, s čimer bi prebivalcem manjših krajev otežili dostop do notarskih storitev.

Notariat po mnenju zbornice ne bi smel biti podvržen "svobodni gospodarski pobudi in konkurenci, saj je po ustavi notariat - za razliko od odvetništva - javna služba." Prosto imenovanje notarjev bi po mnenju predsednice notarske zbornice Marjane Tičar Bešter lahko povzročilo predvsem padec kakovosti notarskih storitev.

V zbornici menijo, da bi poleg padca kakovosti storitev spremembe lahko privedle tudi do zmanjšanja neodvisnosti notarjev in večje izpostavljenosti korupciji. Obenem pa bi se lahko povečala tudi problematika prevzemov notarskih arhivov, kar lahko privede do nepreglednosti poslovanja.

Tičar Beštrova opozarja tudi na ogrožanje mednarodne verodostojnosti listin in znižanje pravnega položaja zaposlenih v notarskih pisarnah. Ob tem v zbornici navajajo, da je Tičar Beštrovo pri teh opozorilih podprlo tudi vodstvo evropskega združenja notariatov.