V primeru Trenta so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Foto: BoBo
V primeru Trenta so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je državni zbor obvestilo, da so zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo uvedli kazenski postopek. Po informacijah STA-ja gre za kazenski postopek v primeru Trenta, zoper Janšo pa potekata še dve kazenski obravnavi.

V primeru Trenta so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Še dve drugi kazenski obravnavi
Prav tako zoper Janšo potekata še dve kazenski obravnavi. V enem primeru svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec Janšo preganja zaradi očitkov o Perčičevem sodelovanju z Udbo. Okrožno sodišče je sicer SDS-u že naložilo, da mora Perčiču plačati 4.000 evrov odškodnine, sodba je tudi že pravnomočna, Perčič pa Janšo preganja tudi kot zasebni kazenski tožilec.

V drugi zadevi pa je Janša soobtožen s svojim zagovornikom Francijem Matozom, in sicer zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, sicer avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Proti njej sta namreč Janša in Matoz vložila kazensko ovadbo, v kateri sta ji očitala zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, sklep so potrdili še višji sodniki.
Je pa tožilstvo nato zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Državni zbor bo moral zdaj odločiti, ali bo dovolil pregon zoper Janšo v teh zadevah ali pa mu bo podelil imuniteto. DZ sicer do zdaj še nikoli ni onemogočil postopka s tem, da bi poslancu podelil imuniteto.