Sindikati, vlada, pa tudi delodajalci - vsak s svojimi interesi. Foto: STA
Sindikati, vlada, pa tudi delodajalci - vsak s svojimi interesi. Foto: STA

"Vladna stran izgublja verodostojnost," je po pogajanjih povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Novi kompromisni predlog, ki ga je vladna stran predstavila danes, namreč po njenih besedah nudi premalo.

"Višine odmere pokojnin niso spremenili, le metodološke spremembe so," je pojasnila. Pri odmeri pokojnine in usklajevanju pokojnin ni pravega napredka, je še dejala. "Minister nam ponuja premalo. Obljubljene pokojnine bodo prenizke, večina upokojencev pa bo blizu praga revščine," je opozorila.

Kot je povedala, je od vladne strani zahtevala, da do pogajanj v ponedeljek pripravi dopolnila k reformi. "V ponedeljek smo že 19. novembra! Do konca novembra moramo imeti stvari razčiščene," je dejala.

Delodajalci menijo drugače
Po drugi strani pa delodajalci menijo, da je novi kompromisni predlog "korak v pravo smer". "Približuje nas rešitvi, manjkajo pa še izračuni, na katere smo danes opozorili tako delodajalci kot sindikati," je povedal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije.

Predlagana reforma, kot jo je v obravnavo prejel DZ. Izpogajano bodo vanjo vnesli z amandmaji.

Pokojninska reforma je že v DZ-ju
Državni zbor je sicer v torek končal splošno razpravo o pokojninski reformi. Predstavniki koalicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin poudarjali, da je pokojninska reforma nujna, če želimo zagotoviti stabilnost pokojninske blagajne in izboljšati položaj zdajšnjih in prihodnjih upokojencev.

Na drugi strani so v opoziciji opozorili, da reforma ne predstavlja dolgoročne sistemske rešitve. Vladi so tudi očitali, da predlog še ni usklajen s socialnimi partnerji. Vizjak pa je pred poslanci poudaril, da letno namenimo 4 milijarde evrov za pokojnine, prihodki v pokojninsko blagajno iz naslova prispevkov znašajo 2,5 milijarde - razlika se krije iz proračuna.