Prvi upravičenci do poklicih pokojnin so že pred upokojitvijo, a v posebnem skladu denarja za njihovo pokojnino ni. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Prvi upravičenci do poklicih pokojnin so že pred upokojitvijo, a v posebnem skladu denarja za njihovo pokojnino ni. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber računa, da bodo izračune dobili do konca tega tedna. Poklicne pokojnine so sicer pokojnine tistih, ki opravljajo delo v težkih in zdravju škodljivih delovnih pogojih.

Kot je po sestanku pojasnil Lorber, so obravnavali vprašanje t. i. mešancev, torej tistih, ki so del pokojninskega obdobja preživeli v sistemu beneficirane delovne dobe, del pa v sistemu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja in so zdaj tik pred upokojitvijo. "Zdaj se zanje išče vir za poplačilo sredstev," je povedal Lorber in dodal, "za zdaj ni nobenih zagotovil, da je rešitev blizu".

Predlog novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ 2) določa, da bo izraz obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje nadomestil izraz poklicno pokojninsko zavarovanje.

Sindikati pa pri tem opozarjajo, da tak sistem tistim, ki delo opravljajo v težkih in zdravju škodljivih okoliščinah, ne bo zagotovil ustreznih pokojnin. Lorber poudarja: "Mi se moramo končno enkrat odločiti, ali je naložbeni sistem, ki velja danes, tak, ki tem zavarovancem zagotavlja ustrezno pokojnino. Po našem mnenju, po naši oceni to ni pravi sistem." Lorber je še opozoril, da so na poklicno upokojitev vezani številni odbitki pri starostni pokojnini, kar tiste, ki bi se lahko poklicno upokojili, odvrača od tovrstnega upokojevanja.

Sindikati zato predlagajo, da se poklicno zavarovanje vrne v prvi steber, torej v obvezno pokojninsko zavarovanje, če soglasja ne bodo dosegli, pa predlagajo, da ob naložbenem sistemu država prevzame vsa jamstva, da bo sklad upokojencem zagotavljal pravico do poklicne pokojnine, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Delavcev, ki so upravičeni do takšne pokojnine - poleg tistih, ki delo opravljajo v težkih razmerah, so to tudi tisti, ki po določeni starosti svojega dela ne morejo več opravljati -, je približno 44.000. Težava je, ker so prvi že pred upokojitvijo, a se v posebnem skladu Kapitalske družbe ni nabralo dovolj denarja, da bi se lahko upokojili.

Sindikati: Vprašanje poklicnih pokojnin naj bo del reforme
Zato sindikati pričakujejo, da bo pokojninska reforma uredila tudi vprašanje manjkajočih sredstev v omenjenem skladu. V Vizjakovem predlogu zakona, tako kot je bilo že v Svetlikovem, je sicer predvideno, da se bo vprašanje manjkajočih sredstev za poklicne pokojnine uredilo v posebnem zakonu in ne bo del pokojninske reforme.

A v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo predlagali, naj se vprašanje poklicnih pokojnin uredi v okviru pokojninske reforme in ne s posebnim zakonom. "Predlagali bomo, da se dogovorimo za končne rešitve, ki bodo ljudem omogočile, da se poklicno upokojijo takrat, ko dela zaradi starosti več ne morejo opravljati, ne pa da se delamo, da imamo poklicno upokojitev, nato pa se izkaže, da se lahko na ta način upokojiš le, če imaš dovolj denarja. To je nateg," je dejala izvršna sekretarka za socialno področje pri omenjeni zvezi Lučka Böhm, ki je dodala, da bo "poklicno zavarovanje med tistimi elementi, na podlagi katerih se bomo v zvezi odločili, ali bomo soglašali z reformo ali ne".

Lorber je dejal tudi, da so se sindikati ob pripravljenih merilih za določitev delovnih mest pripravljeni pogovarjati tudi o tem, da kakšno delovno mesto ob tehničnih izboljšavah, ki so se zgodile skozi leta, mogoče ne ustreza več merilom. "Te debate ne zavračamo, vendar ob merilih in kriterijih in seveda ob naši soudeležbi," je dodal Lorber.

Minister Vizjak je v sredo predlagal tudi predlog glede dobe za izračun pokojninske osnove in upokojitve tistih, ki so začeli delati pred 18. letom. Lorber je o predlogu povedal: "Omenjeni predlog gre v določenih segmentih zagotovo v smer razmisleka, da se bo mogoče dogovoriti," je dejal, a opozoril, da še vedno ostaja odprto vprašanje o prehodnih obdobjih, "ki se v najnovejšem predlogu niso spremenila". Lorber še meni, da bi bilo pogajanja mogoče končati do konca meseca, "če bo volja na obeh straneh".