EU pripravlja strateško načrtovanje usklajenega evropskega delovanja proti pandemiji gripe tipa A (H1N1). Foto: EPA
EU pripravlja strateško načrtovanje usklajenega evropskega delovanja proti pandemiji gripe tipa A (H1N1). Foto: EPA
Bolnica o novi gripi

V Združenih državah Amerike so začeli preizkušati novo cepivo, ki ga nameravajo na trg poslati septembra. Za posledicami nove gripe je do zdaj namreč na svetu umrlo 1.500 ljudi.

Med 180 obolelimi Slovenci je tudi 43-letna Alenka Vujkovac, ki je za TV Slovenija povedala, kje se je okužila in kakšni so bili njeni bolezenski znaki. K zdravniku je odšla zaradi glavobola, v ambulanti pa so njene simptome povezali s tem novim virusom in analiza je pokazala, da gre res za novo gripo.

Da bi preprečila prenos okužbe, je doma ostala 10 dni, čeprav je bila zdrava že po nekaj dneh zdravljenja s tamiflujem. Zdaj vsem pove, naj se gripe ne bojijo in naj ne zganjajo prevelike panike.

Kakšni so znaki bolezni in počutje ob prebolevanju nove gripe, si lahko pogledate v priloženem videu.

EU se pripravlja na morebitno širjenje bolezni
V primeru širjenja okužbe nove gripe v jesenskih in zimskih mesecih lahko po navedbah pristojnih organov Evropske unije sicer pričakujemo večje število obolelih tudi v šolah, zato so danes sprejeli priporočila, kako ravnati, če bi jeseni bolezen izbruhnila v šolah.

Po njihovem mnenju trenutno ni potrebe obširno preventivno zapirati tistih šol, kjer ni obolelih z virusom nove gripe. Oblasti naj tako zapirajo le tiste šole, kjer je med učenci že izbruhnila nova gripa, saj lahko s tem učinkovito preprečijo širjenje virusa.

Učinkovitost tega ukrepa pa je odvisna predvsem od pravočasnega, dovolj hitrega in pravilnega ukrepanja. Odločitev o nujnosti zapiranja šol sprejema vsaka država članica EU-ja posebej na podlagi stanja razširjenosti bolezni znotraj države.

Bolnica o novi gripi