Koalicija naj bi novo koalicijsko pogodbo podpisala januarja. Odprto pa ostaja tudi vprašanje rekonstrukcije vlade. Foto: BoBo
Koalicija naj bi novo koalicijsko pogodbo podpisala januarja. Odprto pa ostaja tudi vprašanje rekonstrukcije vlade. Foto: BoBo

Predsednik DL-ja Gregor Virant tako računa, da bo prvi osnutek nove koalicijske pogodbe, ki bi veljala do konca mandata aktualne vlade, na mizah prihodnji teden. "Januar je okvirni rok. Recimo, da bi se do takrat lahko že dogovorili," je dejal.

S sprejetjem nove koalicijske pogodbe se po njegovih izjavah najbolj mudi prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu, ki je prepričan, da se bo koalicija uskladila že takoj po novoletnih praznikih.

Erjavec pa je po sestanku koalicije dejal, da bo dogovor usklajen januarja. Bolj redkobeseden je bil predsednik SD-ja Igor Lukšič, ki je pojasnil le, da "osnutek bo, ko ga bodo naredili".

SD sicer namerava svoja stališča pripraviti do 15. januarja. Po Lukšičevem mnenju si bo glede na programsko različnost koalicijskih strank za resnično uskladitev o prioritetah do konca mandata treba vzeti dovolj časa.

Kakšna bo rekonstrukcija vlade?
Odprti vprašanji ostajata širša rekonstrukcija vlade in menjava ministrskih resorjev. Virant je pretekli konec tedna razlagal, da se pogovarjajo zgolj o zasedbi izpraznjenih gospodarskega in zdravstvenega resorja. Erjavec pa je omenjal širšo rekonstrukcijo vlade, že zato, ker je treba najti nova ministra za gospodarstvo in za zdravstvo.

Za ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela ter obrambnega ministra Romana Jakiča "pa tudi vemo, v kakšnem položaju sta, zato bo treba te stvari urediti", je dodal. Hkrati ni izključil, da bi zdravstveni resor njegova stranka prepustila kateremu izmed koalicijskih partnerjev, če bo imel boljšega kandidata.

Virant je še povedal, da pri usklajevanjih o novi koalicijski pogodbi ne pričakuje posebnosti. Zagotovo pa bi nasprotovali vsaki ideji o dodatnem obremenjevanju državljanov in gospodarstva z davki ali prispevki. Zato bi morali v koalicijsko pogodbo nujno zapisati, da pri konsolidaciji javnih financ vlada ne bo dvigovala davkov ali uvajala novih.

V DeSUS-u bodo še vztrajali pri zapisu, da v prihodnjih dveh letih ne bo dodatnega znižanja pokojnin in da ne bodo vzeli letnega dodatka upokojencem, ki ga prejemajo.

Ključen bo tudi dogovor o izhodiščih za zdravstveno reformo, najpomembnejši pa bo po Erjavčevih besedah gospodarski program. "Če ne bo novih delovnih mest, si ne predstavljam, da bi lahko aktualna vlada uspešno sklenila mandat," je še povedal Erjavec.