Ministrica Anja Kopač Mrak pravi, da so predlagane spremembe le prvi, najnujnejši korak k prenovi socialne zakonodaje. Foto: BoBo
Ministrica Anja Kopač Mrak pravi, da so predlagane spremembe le prvi, najnujnejši korak k prenovi socialne zakonodaje. Foto: BoBo

Predlog nove socialne zakonodaje se iz vlade seli v državni zbor, kjer ga bo obravnaval matični odbor DZ-ja. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je povedala, da je kriza prav ob sprejemanju socialne zakonodaje pokazala največje zobe, z novelama zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter o socialno varstvenih prejemkih pa nameravajo omiliti predvsem socialni položaj enostarševskih in velikih družin.

Nova socialna zakonodaja bo skušala upoštevati realnejši gmotni položaj vlagateljev denarne pomoči, saj se v dohodek družin ne bo več štel celotni otroški dodatek, ugodnejše se bo upošteval dohodek od študentskega dela, med premoženje pa se ne bo več štelo posojilo, namenjeno nakupu ali gradnji nepremičnin.

Več upravičencev za socialno pomoč
Nova socialna zakonodaja naj bi razširila tudi krog upravičencev do socialne pomoči, saj se kot premoženje ne bodo več upoštevali prihranki v vrednosti treh minimalnih dohodkov tako za samske osebe kot za družine.

Pri dedovanju pa ne bo treba vračati denarnih socialnih pomoči, če jih je oseba prejemala manj kot 12 mesecev.

Dostopnejši bodo tudi varstveni dodatki, kjer se kot premoženje osebe ne bodo upoštevala denarna sredstva do 2.500 evrov pri samskih osebah in 3.500 evrov pri družinah. Zaradi dejstva, da se je veliko posameznikov odpovedalo varstvenim dodatkom zaradi prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnin, nova zakonodaja predvideva omejitev le do dveh tretjin vrednosti prejete pomoči.

Zaradi ukinitve pravice do pogrebnine in pravice do posmrtnine kot pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa nameravajo s spremembo socialne zakonodaje uvesti dve novi obliki izredne denarne socialne pomoči, in sicer pomoč pri kritju pogrebnih stroškov in pomoč ob smrti družinskega člana.