Prihajajo evropske volitve, pri čemer si NSi prizadeva za dva izvoljena predstavnika Slovenije v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo
Prihajajo evropske volitve, pri čemer si NSi prizadeva za dva izvoljena predstavnika Slovenije v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo
NSi želi biti prva na desnici

Potrebe po novi desni stranki ni, je na novinarski konferenci ocenila Ljudmila Novak, saj da v NSi-ju dovolj dobro uveljavljajo vrednote krščanske demokracije. Če pa bi ta nastala, bi zagotovo bila satelit neke druge stranke.

Izpostavila je pomen krščanske demokracije kot ene najpomembnejših političnih opcij v Evropi. Tudi v Sloveniji lahko NSi po njenih besedah postane najpomembnejša stranka na desnici. "Verjamemo, da to vsem ni všeč, ampak si mi bomo še kako zavzeto prizadevali za to," je poudarila.

Stanje v Katoliški cerkvi jo žalosti
Komentirala je tudi aktualno dogajanje v Katoliški cerkvi. Kot stranka se do tega sicer niso opredeljevali, saj po njenih besedah nimajo te pravice oz. pristojnosti. Kot katoličanko pa Ljudmilo Novak to stanje v Cerkvi "boli, vznemirja, žalosti". Dejala je, da oba upokojena nadškofa, tako Antona Stresa kot Marjana Turnška, osebno zelo ceni, saj sta modreca, ki sta dostojno opravljala svojo pastirsko službo.

"Dobro, da sta naredila ta korak"
Žal pa sta bila do neke mere vpletena v dogajanje v mariborski nadškofiji, pravi Novakova in ocenjuje, da je bilo zato dobro, da sta naredila ta korak za dobro slovenske Cerkve in njeno prihodnost. S tem se namreč odpirajo možnosti, da se slovenska Cerkev znebi neprijetnega madeža, ki si ga je nakopala, je pojasnila. Glavno krivdo za polom Novakova sicer pripisuje svetovalcem mariborske nadškofije.

Na vprašanje, ali bi Cerkev dolgove morala povrniti, je Novakova odgovorila, da mora Cerkev ravnati po zakonu, tako kot preostale ustanove. Ne ve pa, od kod bi slovenska Cerkev to premoženje vzela, saj ima največ premoženja v cerkvenih stavbah, ki pa so spomeniki neprecenljive vrednosti in je vprašanje, kdo bi jih želel kupiti.

Na levici "večkrat preslepijo volivce"
Novakova se je dotaknila tudi nastajanja novih strank v slovenskem političnem prostoru. Kot je dejala, je levica "zelo spretna". Ko volivci izgubijo zaupanje v eno stranko, se prelevi v drugo, ki pa zagovarja "skoraj isto politiko s skoraj istim ozadjem". "Na žalost potem večkrat preslepijo volivce, ki so potem znova razočarani," je poudarila Novakova in dodala, da stavi na uveljavljene stranke z jasnim programom in identiteto.

Priprave na evropske volitve
Predsednica NSi-ja se je dotaknila tudi evropskih volitev prihodnje leto in pojasnila, da so že oblikovali volilni štab, ki pripravlja strategijo. Prav tako so že sprejeli sklep izvršilnega odbora, da občinski odbori stranke predlagajo kandidate za evropsko listo. Na tokratnih si stranka znova prizadeva za dva evropska poslanca. Na prihodnjih parlamentarnih volitvah pa NSi računa na vsaj desetino volivcev.

NSi želi biti prva na desnici