Predsednica NSi-ja meni, da so priporočila Evropske komisije dobronamerna. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja meni, da so priporočila Evropske komisije dobronamerna. Foto: BoBo

Novonastajajoče stranke so po mnenju Novakove dobrodošle v političnem prostoru, še posebej če obljubljajo sodelovanje in izboljšanje politične kulture. V NSi-ju pa so odprti za sodelovanje "z vsakim, ki ima poštene namene".

Novakova je tudi razmišljala, da je bilo sodelovanje NSi-ja in SLS-a na evropskih volitvah očitno "navdih tudi mnogo strankam na levici, ki so ugotovile, da se je treba povezovati za potrebe državnozborskih volitev".

Sodelovanje z SLS-om bodo po njenih besedah nadaljevali, o tem, kakšno to sodelovanje bo, pa se bodo prihodnji teden dogovarjali organi strank. "Predvsem želimo uskladiti bistvene programske točke, ki bi bile lahko izhodišče za prihodnjo koalicijsko pogodbo," je dejala predsednica NSi-ja.

Novakova je glede povezovanja še povedala, da nikogar vnaprej ne izključujejo in da je treba primerjati programe. NSi se bo po njenih besedah povezoval s strankami, ki imajo podoben program njihovemu, ki zagovarjajo politično kulturo, presegajo ideološke delitve in spoštujejo enake vrednote kot oni.

Priporočila, ki jih je Sloveniji posredovala Evropska komisija, so po besedah Novakove smiselna in nujna ter dobronamerna in "ni prav, da jih jemljemo kot vmešavanje evropskih birokratov v naše notranje zadeve". Program NSi-ja ponuja konkretne rešitve za obstoječe probleme.

Na vprašanje, koga bi NSi podprl za evropskega komisarja, Novakova pojasnjuje, da so se v NSi-ju že pred volitvami zavzemali za to, da bi imela možnost predlagati slovenskega komisarja zmagovita lista oziroma opcija.

Del zmagovite politične opcije je tudi NSi in že tretjič izvoljeni poslanec Lojze Peterle, ki je bil nosilec skupne liste NSi-ja in SLS-a, je po njenem mnenju primeren kandidat. Ne zdi pa se ji politično higienično, da bi komisarja predlagala stranka, ki je pripomogla k razpadu vlade.

Glede priprav na državnozborske volitve Novakova pojasnjuje, da v nekaterih regijah še potekajo postopki evidentiranja kandidatov in bodo končani do konca tedna. Vsi štirje sedanji poslanci NSi-ja bodo ponovno kandidirali in načeloma v istih volilnih okrajih kot doslej.