Nova testna policijska vozila se ponašajo z rumenimi odsevnimi nalepkami. Foto: BoBo
Nova testna policijska vozila se ponašajo z rumenimi odsevnimi nalepkami. Foto: BoBo
Nove barve za policijske avte

V brezplačno testiranje so prevzeli pet specialnih patruljnih policijskih vozil z novo barvno podobo, belo-modrim vozilom pa so vidnost povečali tako, da so na najbolj izpostavljene dele dodali rumene odsevne fluorescentne nalepke.

Po besedah pomočnika direktorja uprave uniformirane policije Janeza Rupnika so vozila slovenskih policistov v primerjavi z vozili policistov v drugih evropskih državah zlasti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti slabše opazna in prepoznavna.

Preizkušali bodo različne kombinacije nalepk
Vozila z novo podobo bodo močno povečala varnost slovenskih policistov in drugih udeležencev v prometu, je zatrdil Rupnik in dodal, da so policisti ena najbolj izpostavljenih kategorij v cestnem prometu, zato potrebujejo ustrezna vozila.

Vozila z novo barvno podobo bodo uporabljale različne operativne policijske enote po Sloveniji, v katerih so policisti bolj izpostavljena kategorija udeležencev cestnega prometa. Testna vozila imajo različne kombinacije odsevnih in fluorescentnih nalepk in različne grafične podobe, da bodo tako lahko preizkusili in našli najbolj uporabne in primerne kombinacije, so pojasnili na policiji.

Že obstoječih vozil ne bodo spreminjali
Podlaga za novo barvno podobo je v novi uredbi o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije, ki velja od 21. januarja. Pri oblikovanju nove podobe so upoštevali mednarodna strokovna spoznanja na področju varnosti cestnega prometa, izkušnje tujih policij in nasvete oblikovalca.

Vozila so bila policiji predana v tri- oziroma šestmesečno brezplačno testiranje, zato policija z izjemo sredstev za gorivo in zavarovanje vozil pri testiranju ne bo imela dodatnih stroškov, po testiranju pa bodo vozila vrnili podjetjem.

Odločitev o dokončni podobi vozil bodo na policiji sprejeli po končanem testiranju in s pomočjo spletne ankete. Rupnik je povedal, da zaradi hudega pomanjkanja finančnih sredstev že obstoječih vozil ne bodo spreminjali, temveč bo nova podoba veljala za prihodnja nova vozila. Pri tem na policiji opozarjajo, da se večletno varčevanje v policiji najbolj odraža prav pri policijskih vozilih, ki so v notranjosti države že močno iztrošena.

Nove barve za policijske avte