Vilfanovi noveli se kljub nadaljevanju obravnave v DZ-ju ne piše dobro. Foto: BoBo
Vilfanovi noveli se kljub nadaljevanju obravnave v DZ-ju ne piše dobro. Foto: BoBo

Novelo, ki jo je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom iz Pozitivne Slovenije, je sicer v maju v sklopu varčevalnih ukrepov že obravnaval odbor za finance in zavrnil vse člene predloga. A DZ je tik pred parlamentarnimi počitnicami z 42 glasovi za in 41 proti potrdil, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

Novela predvideva dve novi pooblastili za policijo ob morrebitnih navijaških izgredih. Tako bi lahko izrekala prepoved udeležbe na športnih prireditvah do dveh let osebam, ki so jih zalotili pri prekrških v zvezi s športno prireditvijo, prepovedala pa bi lahko tudi potovanja tistim, ki že med potjo kršijo javni red in mir.

Je novela smiselna?
Razpravo na odboru je zaznamovala polemika glede tega, ali je sprejetje novele smiselno, saj naj bi bil tik pred potrditvijo na vladi zakon o nalogah policije in pooblastilih policije, ki tudi ureja problematiko izgredov na športnih prizoriščih. Vilfan je izpostavil, da še ni gotovo, kdaj bi sprejet koalicijski predlog zakona, čez leto dni pa Slovenija gosti evropsko prvenstvo v košarki, kjer bo sodelovalo tudi 6 reprezentanc z območja nekdanje Jugoslavije.

Vilfan je omenil tudi pomisleke zakonodajno-pravne službe glede kršenja človekovih pravic kršiteljem in ob tem vprašal, katere pravice so pomembnejše - pravice kršiteljev ali večine navijačev.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Robert Marolt, ki je predstavljal vlado, je dejal, da se MNZ načeloma strinja s prizadevanji predlagatelja, vendar nasprotuje nesistemskim spremembam. Zakon naj bi imel poleg tega tudi nekatere vsebinske pomanjkljivosti in nejasnosti.

Marolt je dodal, da predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki so ga pripravili na MNZ-ju, ne ureja le dveh policijskih pooblastil, temveč sedem. Na MNZ-ju se jim poleg tega zdi, da bi sprejetje zdaj predlaganega zakona predstavljalo le nove stroške, saj bi veljal le nekaj mesecev do sprejetja njihove novele.

Novelo podprli PS, SD, DL in oba policijska sindikata
Podporo Vilfanovi noveli sta sicer izrekla predsednika obeh policijskih sindikatov Zoran Petrovič in Radivoj Uroševič. Kot menijo sindikati, nove pristojnosti iz novele ščitijo tako udeležence športnih prireditev kot policiste. Za nadaljnjo obravnavo novele so glasovali poslanci PS, SD in DL. Ostale koalicijske stranke so podporo noveli odrekle.

Vilfan je po glasovanju dejal, da je zadovoljen, saj da je to edini opozicijski predlog, ki je dobil podporo na prvi obravnavi v DZ, sedaj pa tudi na matičnem odboru.

B. V.