Horvat je prepričan, da zavrnitev predloga zakona za Slovenijo ne bo nič tragičnega, Bratuškova se ne strinja. Meni, da bo to izjemno škodljivo sporočilo finančnim trgom. Foto: BoBo
Horvat je prepričan, da zavrnitev predloga zakona za Slovenijo ne bo nič tragičnega, Bratuškova se ne strinja. Meni, da bo to izjemno škodljivo sporočilo finančnim trgom. Foto: BoBo
Je zlato pravilo zbledelo?

V Odmevih je poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek pojasnila, da se na odboru, ki je zasedal v sredo, o vsebini zakona skoraj niso pogovarjali, ker je takoj po uvodnih predstavitvah SDS podal predlog, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pojasnila je, da so se v stranki odločili, da se pri glasovanju vzdržijo. "Če nova vladna koalicija misli, da je to prava pot, da nekaj govori in drugo dela, naj to izpelje, kot so si zastavili," je dejala.

"To ni za Slovenijo nič tragičnega"
V NSi-ju so po besedah poslanca Jožefa Horvata podprli SDS-ov predlog, da novelo zakona o javnih financah, s katero naj bi na predlog odhajajoče vlade Boruta Pahorja določili ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, zavrnejo.

"To ni za Slovenijo nič tragičnega," je prepričan poslanec, Bratuškova pa se z njim ne strinja. Opozorila je na različne signale, ki jih Slovenija daje finančnim trgom. "14 dni nazaj, da bomo nekaj naredili, danes pa popolnoma nekaj drugega. Fiskalni trgi spremljajo Slovenijo, ne upam si trditi, da bo to brez posledic," je povedala.

"Zakon o javnih financah podpiramo"
Pojasnila je, da je meja zadolževanja le en člen zakona, ureja se še kar nekaj stvari, npr. nov postopek priprave proračuna, ki bo malo bolj dolgoročen in transparenten. Dodala je, da v Pozitivni Sloveniji predlog zakona o javnih financah, kot je, še vedno podpirajo, a da bodo podprli tudi vse dobre predloge nove koalicije.

Horvat pa je spomnil, da so bili predsedniki parlamentarnih strank 17. januarja soglasni v tem, da gre določen sveženj zakonov v obravnavo. "Predsedniki parlamentarnih strank pa niso rekli, da mora državni zbor vse te zakone, kot jih je odhajajoča vlada predlagala, sprejeti. Uresničili smo vse dogovore, v parlamentarni proceduri so se zakoni znašli, smo jih obravnavali in ocenili, da konkretno novela zakona o javnih financah ni ustrezna, da gre le za kozmetične popravke zakona iz leta 1999," je pojasnil.

Povedal je, da pa se pripravlja nov zakon o javnih financah, za katerega čakajo, da ga nova vlada prinese v DZ, in ki bo posodobljen v skladu z evropskimi direktivami.

Odbora DZ-ju predlagata, naj zakon zavrne
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je želela z novelo zakona zagotoviti pravni okvir, na podlagi katerega bi lahko nova vlada takoj začela pripravljati ukrepe, je nasprotovala tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Po predlogu bi se v zakon o javnih financah zapisalo ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, med drugim o omejevanju zadolževanja in izdajanja državnih poroštev.

Vendar pa sta pristojna parlamentarna odbora v sredo oba predloga ocenila kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo in tak sklep bosta danes predlagala v sprejetje tudi na plenarni seji.

Je zlato pravilo zbledelo?