DZ ima pred seboj kar nekaj zakonskih predlogov. Foto: BoBo
DZ ima pred seboj kar nekaj zakonskih predlogov. Foto: BoBo

Poslanci so z 49 glasovi za in 19 glasovi proti za direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) imenovali Miloša Časa. Šestletni mandat na čelu agencije bo začel 4. maja. Čas je bil med drugim tudi član vladne skupine za privatizacijo Nove Ljubljanske banke, član več delovnih skupin za pripravo sistemske finančne zakonodaje, član različnih strokovnih skupin s področja privatizacije, kapitalskih trgov in financ ter član nadzornih svetov gospodarskih družb v Sloveniji in v tujini, je vlada navedla v obrazložitvi za imenovanje.

Učbeniki
V SDS-u so prepričani, da je treba domoljubno vzgojo ustrezno vključiti v šolski sistem. Zdaj je namreč znanje šolarjev pomanjkljivo, menijo. Foto: BoBo

DZ se je seznanil s predlogoma novel zakonov o Banki Slovenije in šolstvu, ki ju je podal SDS. Odločili so, da nista primerni za obravnavo.

DZ je po seznanitvi s predlogoma novel zakona o Banki Slovenije ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja glasoval o njuni primernosti za nadaljnjo obravnavo. S 26 glasovi za in 47 proti je odločil, da nista primerni.

Predlog so pripravili v SDS-u, z njim pa so želeli zagotoviti preglednost delovanja centralne banke, vzpostaviti večjo odgovornost njenih organov ter biti seznanjeni z zaupnimi informacijami. Banka Slovenije bi morala za DZ sestaviti podrobnejše poročilo, ki bi moralo po potrebi vključevati zaupne podatke. Svet centralne banke si ne bi smel sam določati prejemkov ter ugotavljati nezdružljivosti opravljanja funkcij. Poslovanje bi revidirala družba, ki bi jo izbral DZ. Na sejah sveta bi bil lahko poleg finančnega ministra in člana odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko navzoč tudi predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija.

Vlada in koalicijski poslanci so presodili, da predlog ni ustrezen predvsem zato, ker posega v neodvisnost Banke Slovenije, kot jo določata pogodba o delovanju EU-ja ter statut evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke (ECB). Pomisleke o predlogu je v pravnem mnenju izrazil tudi ECB.

Na glasovanju bo prav tako vladni predlog novega zakona o bančništvu, s katerim se v pravni red prenaša nova evropska zakonodaja, ki popravlja pomanjkljivosti v obvladovanju tveganj v bankah. Ena izmed novosti je pristojnost Banke Slovenije za izrekanje glob.

Novi poslanec Dušan Radič
Novo ministrico za izobraževanje Klavdijo Markež je v poslanskih klopeh v vrstah SMC-ja danes nadomestil Dušan Radič, ki je kandidiral v Murski Soboti v volilni enoti Ptuj. Radič, rojen leta 1963, je po izobrazbi ekonomist, po poklicu pa komercialist. Osem let je bil zaposlen v takratnem zdravilišču Moravske Toplice, zadnjih 21 let pa v Podjetju za informiranje. Imel je svojo oddajo Zamurjenci na Radiu Murski val, v kateri je satirično obdeloval slovensko politiko.


SDS predlagal spremembe v šolstvu

Poslanci so razpravljali tudi o noveli zakona o financiranju izobraževanja, s katero bi SDS želel uvesti domoljubno vzgojo od vrtca do konca srednje šole. Ob tem so predlagali tudi, da se zasebni osnovni šoli za izvedbo javnega programa zagotovi 100-odstotno financiranje, iz česar pa bi se izvzel denar za naložbe, naložbeno vzdrževanje in opremo.

Vlada ugotavlja, da so predlagane rešitve pomanjkljive. Upoštevajo le vidik financiranja in na izobraževanje ne gledajo celostno. Na pristojnem ministrstvu že pripravljajo predlog, ki bo celovito uredil obravnavano vprašanje, napoveduje vlada.

Poslanci novele niso podprli - 51 jih je menilo, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo, 22 pa jih je bilo nasprotnega mnenja.

V SDS-u so v razpravi opozarjali na odločitev ustavnega sodišča, sedanji način financiranja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja v zasebnih šolah je namreč v neskladju z ustavo. Po besedah Tomaža Lisca iz SDS-a je odločba ustavnega sodišča "jasna in preprosta in tako ni treba delati še različnih analiz, kot pravi vlada".

Po besedah Ljudmile Novak iz NSi-ja pa so zasebne šole obogatitev šolskega sistema, so cenejše od javnih in spodbujajo konkurenčnost. Domovinska vzgoja je po njenih besedah potrebna med drugim zato, da "mlade generacije ne bodo ponavljale istih napak, kot so jih delali naši predniki".

Druge stranke so proti
V preostalih poslanskih skupinah so nasprotovali predlogu. Po mnenju poslanske skupine SMC je program, ki vključuje domovinsko vzgojo, treba nadgrajevati na strokovnih, in ne na političnih podlagah. Po mnenju poslanske skupine DeSUS mora biti javno šolstvo nevtralno, torej brez ideoloških nazorov. "Kakovost slovenskega šolstva je dobra, predlagana novela pa v nasprotju z našim prepričanjem," je dejal Primož Hainz.

V SD-ju so opozorili, da sta vzgoja in izobraževanje edini korektiv, ki omogoča, da ljudje zaživijo boljše življenje od življenja v okolju, iz katerega izhajajo. Kot je dejala Andreja Katič, "novih korakov v smeri izpodkopavanja kakovostnega šolskega sistema ne bodo podprli".

Prav tako se tudi poslanska skupina ZaAB ne strinja s predlogom. "Pod krinko financiranja nam skušate prodati lastne politične nazore," je dejala Mirjam Bon Klanjšček. Miha Kordiš (ZL) je nasprotoval šolskemu sistemu, ki deli bogate in revne. Kritičen pa je bil tudi do kakovosti razprave: "Namesto da bi se pogovarjali o ustavitvi bega možganov oziroma najbolje izobraženih kadrov, se ukvarjamo s premalo domoljubja v šolah. Kakor da je domoljubje krivo za to, da gredo ljudje s trebuhom za kruhom naokoli po svetu," je dejal.

Poslanci so z 49 glasovi za in 19 glasovi proti za direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) imenovali Miloša Časa. Šestletni mandat na čelu agencije bo začel 4. maja. Čas je bil med drugim tudi član vladne skupine za privatizacijo Nove Ljubljanske banke, član več delovnih skupin za pripravo sistemske finančne zakonodaje, član različnih strokovnih skupin s področja privatizacije, kapitalskih trgov in financ ter član nadzornih svetov gospodarskih družb v Sloveniji in v tujini, je vlada navedla v obrazložitvi za imenovanje.