Na vprašanje, ali bi bil sam pripravljen prevzeti vodenje DL-ja, se Pličanič ni želel izjasniti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na vprašanje, ali bi bil sam pripravljen prevzeti vodenje DL-ja, se Pličanič ni želel izjasniti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kar je nekoč očital enemu predsedniku stranke, on sam dela. [...] Če meni, da je stranka le predsednik in podpredsedniki, nekaj članov sveta stranke in poslanci, potem nima smisla, da je stranka.

Štihec o Virantu
Gregor Virant
Virant je projekt najprej predstavil koalicijskim kolegom, so nezadovoljni nekateri v stranki. Foto: BoBo


V stranki Državljanska lista se širi nezadovoljstvo z načinom vodenja. Kot je pred sejo vlade potrdil član DL-ja in minister za pravosodje Senko Pličanič, je večina članstva nad stanjem zaskrbljena.

Ne strinja pa se s kritiko, ki jo je izrazil murskosoboški župan Anton Štihec, da naj bi Virant pri vodenju soliral oz. "večkrat odločal brez vednosti organov stranke". "Predsednik je pač predsednik stranke, prav je, da sprejema odločitve. Ključne pa bodo vedno pri organih stranke," je dejal.

Virant je bil v sredo gost MMC-jeve spletne klepetalnice:
Plačujemo ceno, ker nismo preračunljivci in oportunisti

Pličanič je optimist
Ker je stranko od vstopa v zdajšnjo koalicijo na čelu s premierko Alenko Bratušek zapustilo veliko vidnih akterjev in sodelavcev, se tudi Pličanič strinja, da je čas za temeljit razmislek, analizo in odločitev, kako naprej. Sam je, kot pravi, optimist. Prepričan je, da bodo našli razloge za zdajšnje stanje v stranki, potegnili prave poteze in šli odločno naprej.
Bi lahko Pličanič prevzel stranko?
Ena izmed zanesljivih možnosti je po njegovih besedah kongres, čeprav se še ne izreka, kdaj bi lahko bil. Na vprašanje, ali bi bil stranko pripravljen prevzeti sam, pa je odgovoril: "Bomo videli, kaj se bomo dogovorili."
Krivde ne vidi pri Virantu
Po Pličaničevem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL-ju. Stanje in vzroke bodo analizirali na petkovi seji sveta, čeprav ne pričakuje, da bi bilo na seji "zelo vroče".
Štihec odstopil s funkcije v stranki
Ena od tem sveta bo projekt reorganizacije občin, kar je tudi razlog, da je Štihec odstopil kot predsednik odbora za regionalni razvoj Državljanske liste. Za zdaj ostaja član stranke in se tudi strinja, da je potrebna racionalizacija števila občin. Opozarja pa, da jo je treba narediti premišljeno in ne zgolj z merilom varčevanja pri plačah občinskih funkcionarjev.

Po njegovem prepričanju bi z združevanjem - in ne z ukinjanjem občin - lahko dosegli izboljšanje pri črpanju evropskih sredstev. Projekt bi moral potekati počasneje in na podlagi širšega soglasja, je dejal.
Najprej koaliciji, potem stranki
Predsedniki koalicijskih strank so ministru za notranje zadeve Virantu že pretekli teden dali zeleno luč za predlagano reorganizacijo občin. Ta teden je minister dobil načelno podporo tudi od vodij poslanskih skupin koalicije, v petek pa bo o tem razpravljal svet stranke DL.
Vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj je zatrdil, da so v poslanski skupini naklonjeni nadaljevanju projekta, je pa treba zbrati dodatne informacije, narediti analize in s temi novimi izhodišči iti naprej ali pa ustaviti zadevo.

Nasprotno pa po mnenju Štihca v stranki za projekt ni stoodstotne podpore. Moti ga, da pridejo predlogi na stranko šele "post festum", "tedaj, ko se minister oz. predsednik stranke že sam odloči in potegne neke poteze". "Potem pa pride po soglasje. Kar je nekoč očital enemu predsedniku stranke, on sam dela," je do Viranta oster Štihec.

"Če meni, da je stranka le predsednik in podpredsedniki, nekaj članov sveta stranke in poslanci, potem nima smisla, da je stranka," je še dodal edini župan iz vrst DL-ja.

DL se sicer še naprej spopada z odhodi vidnih članov. V stranki so pojasnili, da je v ponedeljek izstopil član sveta stranke in koordinator osrednje slovenske regije Branko Babič. Zatrdili so, da je to edini izstop vidnejših akterjev v zadnjem času. Štihec pa meni, da se bo moral predsednik "malo zamisliti".

Izstopi najvidnejših članov
Zlasti po vstopu v sedanjo vlado je stranko zapustilo nekaj vidnih članov, med drugim nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, nekdanji član sveta DL-ja Fidel Krupić, še pred tem pa nekdanji programski tajnik stranke Tomaž Štih in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, poroča STA.
Eden izmed pobudnikov in pisec ekonomskega programa Rado Pezdir pa se je stranki že zdavnaj odpovedal oz. je bil v medijskih objavah do nje kritičen.

Kar je nekoč očital enemu predsedniku stranke, on sam dela. [...] Če meni, da je stranka le predsednik in podpredsedniki, nekaj članov sveta stranke in poslanci, potem nima smisla, da je stranka.

Štihec o Virantu