Arso onesnaženje potoka Tojnica opisuje kot katastrofalno. Foto: BoBo
Arso onesnaženje potoka Tojnica opisuje kot katastrofalno. Foto: BoBo
Tojnica
Onesnaženje v potoku Tojnica je po Arsu katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta, formaldehida in mineralnih olj. Foto: BoBo
Tojnica
Čiščenje Tojnice je prednostna naloga v sanacijskih dejavnostih. Foto: BoBo
Odgovori stroke niso pomirili Vrhničanov
Onesnažena tla nimajo vpliva na zdravje ljudi
Analiza onesnaženosti zaradi požara na Vrhniki

Sanacija Tojnice je zato trenutno najpomembnejša naloga, je poudaril Nanut in dodal, da so do Ljubljanice namestili številne pivnike, ki jih redno zamenjujejo in ki preprečujejo utek nevarnih maščob v reko. Po sanaciji Tojnice bo na vrsti še sanacija pogorišča, čemur bo sledila gradnja novega objekta.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je onesnaženost zraka z delci PM10 po ponedeljkovem požaru zdaj primerljiva z ravnmi, značilnimi po Sloveniji. Prav tako se po podatkih Arsa koncentracije živega srebra v zraku po požaru spuščajo na sprejemljivo raven. Janja Turšič z agencije za okolje pa je poudarila, da je tudi voda iz vodovoda varna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je vil dim, pa odsvetujejo. Prav tako odsvetujejo, da bi se na takih območjih pasle živali, saj se nevarne snovi kopičijo v maščevju pasočih živali in ob uživanju mesa preidejo tudi v človeka.

Glavni cilj je zaščita Ljubljanice
Onesnaženje Tojnice ne bo neposredno vplivalo na ljudi, bo pa vplivalo na živali v potoku, je še pojasnila, ocenjeno je namreč kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov. Živo srebro je bilo pod mejnimi vrednostmi.

A onesnaženje Tojnice po podatkih Arsa ne bo vplivalo na Ljubljanico, saj so meritve, narejene 200 metrov pred izlivom Tojnice v Ljubljanico, pokazale, da ni bila presežena vrednost nobene od nevarnih snovi. Po besedah Turšičeve pa stalno spremljajo vremensko napoved, ki kaže na močnejše padavine v soboto, predvsem zaradi možnosti, da bi se s povišanjem gladine Tojnice nevarne snovi prelile v Ljubljanico. "Narejeni so vsi zaščitni ukrepi, da do tega ne bi prišlo," je dejala.

Vodja Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) za kemijo Instituta Jožef Stefan Dušan Žigon je ocenil, da bodo napovedane padavine v prihodnjih dneh spirale nečistoče v potok Tojnica in kasneje v Ljubljanico. "S padavinami se bo zrak očistil tudi trdnih delcev, kjer njihova koncentracija za ožje območje Kemisa še ni v mejah normale," je dejal Žigon.

Podobno pričakuje tudi vodja ljubljanskega mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, ki je pozoren na razmere v Ljubljanici. Izcejanje onesnažene vode iz Tojnice namreč na površini Ljubljanice še vedno povzroča tanke sloje nečistoč. Iz terenskih opažanj in rezultatov meritev vzorcev izpustov so sicer strokovnjaki ELME-ja ugotovili onesnaženje Ljubljanice pri zapornici na Ambroževem trgu s penili in organskimi snovmi, ki so nanja vezane. Žigon pa ob tem zagotavlja, da onesnaženje ni tako, da bi prišlo do pomora rib ali ogrožanja pitne vode.

Povišane koncentracije le prvi dan
Prvi dan so koncentracije delcev PM10 segale do 200 mikrogramov na kubični meter, nato pa so začele padati. Višje so v dnevnem času, nižje v nočnem. V nočnem času so primerljive z drugimi kraji po državi, podnevi pa z ravnjo, ki jo v državi zaznavajo pozimi oziroma med toplotnim obratom.

Meritve živega srebra v zraku so opravljali na območju pogorišča in v okolici. Na samem kraju požara so bile vrednosti precej povišane, glede na naravno ozadje, medtem ko so v okolici izmerili koncentracije, značilne za urbano okolje in daleč pod vrednostmi, ki so še dopustne za delovno okolje.

NIJZ: Ne uporabljajte igral z vidnimi nečistočami
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) iz previdnostnih razlogov, namreč zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, odsvetujejo potapljanje v Ljubljanici. Pri dejavnostih na prostem svetujejo previdnost pri dotikanju predmetov ali zemlje oziroma peska, ki bi lahko bil onesnažen. "Igral z vidnimi nečistočami ne uporabljamo, svetujemo čiščenje z detergentom. Prav tako odsvetujemo igro v peskovniku," so še zapisali pri NIJZ-ju.

Ob tem na nacionalnem inštitutu pripravljajo programe pregleda za gasilce, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu. Kot je znano, je bila oprema gasilcev PGD Stara Vrhnika po gašenju požara v Kemisu povsem uničena.

Na novinarski konferenci tudi vznemirjeni krajani
Novinarske konference so se sicer udeležili tudi nekateri krajani, nezadovoljni s tem, da je Kemis sploh postavljen na Vrhniki. Krivdo za to so pripisali vrhniškemu županu Stojanu Jakinu, ki so mu očitali, da občina na račun Kemisa služi. Jakin je odvrnil, da potrebnih dovoljenj podjetju ni izdala občina, pač pa upravna enota.

Številni očitki krajanov so leteli tudi na direktorja Kemisa Nanuta, ki je moral odgovarjati na številna vprašanja. Povedal je, da so v podjetju skladiščili okoli 1.500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, pa še ugotavljajo. Pri tem je od 90 do 95 odstotkov odpadkov prihajalo iz industrije, le od 5 do 10 odstotkov pa iz gospodinjstev.

Odgovori stroke niso pomirili Vrhničanov
Onesnažena tla nimajo vpliva na zdravje ljudi
Analiza onesnaženosti zaradi požara na Vrhniki