Slovenija
(4)

Poudarki

  • Predsednik nadzornega sveta kritičen do načrtovane prodaje delnic Eutelsata
Igor Kadunc
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je na seji programskega sveta dejal, da ni mogoče ustreči pričakovanjem nadzornega sveta, da se predlog finančnega načrta spremeni tako, da bo zavod posloval uravnoteženo brez prodaje delnic Eutelsata. Foto: BoBo

Dodaj v

Bo RTV Slovenija prihodnje leto poslovala po dvanajstinah?

Nadzorni svet pričakuje uravnotežen proračun za prihodnje leto
18. december 2017 ob 20:43,
zadnji poseg: 18. december 2017 ob 21:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je na seji programskega sveta sporočil, da nadzorni svet ni potrdil predloga finančnega načrta za leto 2018, ampak pričakuje, da ga bo vodstvo zavoda spremenilo. Nadzorniki bodo o načrtu znova odločali v sredo, na mizi pa bodo imeli tudi predlog, naj RTV prihodnje leto posluje po dvanajstinah.

Nadzorni svet je zmotila namera Kadunčeve ekipe, da skoraj 2,44 milijona evrov poslovne izgube, ki Radioteleviziji Slovenija (RTV) grozi v letu 2018, pokrije s prodajo 113.900 delnic Eutelsata. Ob zdajšnji ceni delnic naj bi njihova prodaja zavodu v prihodnjem letu prinesla približno dodatnih 2,45 milijona evrov prihodkov in posledično 11.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Kadunc je v tokratnem poročilu programskim svetnikom poudaril, da je nadzorni svet na čelu z njegovim predsednikom Petrom Graškom vodstvu RTV-ja naložil, naj predlog finančnega načrta spremeni na način, ki bo predvidel uravnoteženo poslovanje zavoda v letu 2018 brez prodaje delnic Eutelsata. Takšnemu pričakovanju pa po Kadunčevih besedah ni mogoče ustreči.

Kadunc: Ministrstvo nima zadržkov
Kot je poudaril generalni direktor, ministrstvo za finance nima zadržkov do namere vodstva RTV-ja, da se poslovni izgubi v letu 2018 izogne s prodajo kapitalskih naložb. Pri tem se je pohvalil, da bo zavod letošnje leto končal s pozitivnim rezultatom, in to predvsem na račun boljše izterjave dolžnikov. Do konca novembra so tako imeli okoli 760.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Prvi nadzornik Peter Grašek je bil tudi na današnji seji programskega sveta kritičen do načrtovane prodaje delnic Eutelsata. Opozoril je, da bo RTV s poslovanjem, ki se zanaša na prodajo finančnih naložb, čez dve leti zagotovo "trčil v betonski zid". Po njegovih besedah je Kadunčeva razlaga nesprejemljiva, zato bo na seji v sredo predlagal poslovanje po dvanajstinah finančnega načrta za leto 2017.

Dvanajstine bi ustavile investicije
Grašek je pojasnil, da poslovanje po dvanajstinah RTV-ju ne bi onemogočilo normalnega poslovanja, bi pa za nekaj časa ustavilo investicije. Ob tem je generalnemu direktorju in njegovim sodelavcem svetoval, naj na ministrstvih "ne mahajo preveč" z delnicami, saj bodo pristojnim dali idejo, da prihodek od njihove prodaje preusmerijo v integralni državni proračun.

Kadunčevo napoved v povezavi s pričakovanim poslovnim rezultatom v letu 2017 je Grašek komentiral z besedami, da je bil rebalans, ki ga je pripravilo vodstvo zavoda, očitno nepotreben. Kadunca je tudi spomnil, da je ob imenovanju obljubil, da bo pripravil strategijo poslovanja RTV Slovenija za prihodnja štiri leta, a tega še ni storil.

Predzadnja seja programskega sveta
Na Graškovo kritiko je Kadunc odvrnil, da do prelitja prihodka od prodaje delnic v integralni proračun ne more priti. V zvezi z rebalansom pa je dejal, da bi RTV Slovenija brez uspešne izterjave dolžnikov v višini okoli enega milijona evrov letošnje poslovanje končala z izgubo.

Programski svet RTV-ja je sicer na prejšnji seji 27. novembra sprejel programsko-produkcijski načrt zavoda za leto 2018. Hkrati je dal pozitivno mnenje k finančnemu načrtu za prihodnje leto. Tokratna seja sveta je bila predvidoma predzadnja v tem mandatnem obdobju. Zadnja bo namreč 22. januarja.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
socrates
# 19.12.2017 ob 17:53
meni samo ni jasno zakaj ima ta hiša 2200 zaposlenih (kar je velikost velikega podjetja) in za 100 MEUR odhodkov ... ne vem, smo delam primerjavo do ProPlusa, ki živi samo od reklam (ki jih ni neprimerno več kot na RTV slo). Razen par dokumentarcev, kakšnega filma in Odmevov je večina ostalega star šrot namenjen samemu sebi.
zeus.zeng
# 19.12.2017 ob 10:12
Bo RTV Slovenija prihodnje leto poslovala po dvanajstinah?
--------
toliko časa bodo ,,reformirali,, tale RTV , da bodo uničili še tisto kar niso uspeli uničiti do sedaj . Na radiju en kup fake informacij in nepotrebnega ,,osveščanja ,, na TV padanje zanimivih športnih prenosov , vse manj nadaljevank v lastni ,,režiji ,, - zaposlenih pa več kot v vseh ostalih medijih skupaj ... to ne bo dobro ...
guverner
# 18.12.2017 ob 22:02
Če z Dela pride tisti Petrič, jih bo pol takoj odpustil. Bo d'narja kot pečka!
RJSlo
# 18.12.2017 ob 21:48
Predzadnja seja programskega sveta
----------------------------------------
No ja. In znesek sejnin za predzadnjo sejo PS?
Kazalo