Erjavec poudarja, da Slovenija zgolj spoštuje bruseljsko uredbo o krepitvi nadzora schengenske meje. Foto: BoBo
Erjavec poudarja, da Slovenija zgolj spoštuje bruseljsko uredbo o krepitvi nadzora schengenske meje. Foto: BoBo

V prvi vrsti je Erjavec poudaril, da krivda zaradi zastojev na slovensko-hrvaški meji ni na strani Slovenije, ki zgolj spoštuje bruseljsko uredbo o krepitvi nadzora schengenske meje. Ob tem je Erjavec spomnil, da je Slovenija Bruselj večkrat opozorila na nevarnost zastojev v času praznikov, "a žal nismo bili uslišani".

Dodal je, da nekatere članice EU-ja dajejo velik poudarek varnosti, so pod pritiskom terorističnih dejavnosti in napadov ter zato zahtevajo od držav članic, ki so del schengena, da točno spoštujejo uredbo. Zavrnil je tudi navedbe, da Hrvaška izvaja schengenski režim na svoji južni meji do tretjih držav. "Če bi bilo tako, sploh ne bi bilo nobenih težav," je dejal Erjavec in dodal, da "Slovenija želi, da bi Hrvaška čim prej postala del schengena in potem teh težav ne bi bilo, ampak žal za zdaj še vedno ne izpolnjujejo teh pogojev".

Pahor: Schengenska meja je strateški interes
Na pismo hrvaške predsednice so se odzvali tudi v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, kjer poudarjajo, da je Pahor v vseh svojih govorih poudaril, da se za nobeno ceno ne sme meja najbolj povezanega dela EU-ja premakniti z naše južne meje na Karavanke. Pahor je ob tem tudi poudaril, da je za Slovenijo to državni interes strateškega značaja.

"Predsednik republike Pahor hkrati podpira napore obeh vlad sosednjih držav, Slovenije in Hrvaške, da v medsebojnem dialogu sprejmeta vse ustrezne ukrepe za hitrejši pregled potnikov, kolikor obema vladama evropska uredba to dopušča," so še zapisali v uradu predsednika republike in dodali, da izvajanje bruseljske uredbe nima nobene povezave z arbitražo, "saj si predsednik Pahor prizadeva, da bi bili zlasti zaradi pričakovane odločitve arbitražnega sodišča odnosi med obema državama dobrososedski in prijateljski".

Erjavec: Nadzor nima zveze z arbitražo
Vodja slovenske diplomacije je tudi izrazil začudenje, da hrvaška predsednica povezuje uresničevanje in realizacijo bruseljske uredbe z arbitražnim postopkom in sporazumom. "Čudim se, da predsednica ene izmed držav EU-ja govori o tem, da ne bo spoštovala arbitražnega sporazuma. Ta arbitražni sporazum velja, arbitražno sodišče je odločilo, da nadaljuje postopek in je tako ravnanje zelo neevropsko," je dejal Erjavec.

Zato je tudi zanikal namigovanja, da naj bi šlo za uresničitev njegovih groženj glede blokade turistov zaradi arbitraže. "Jaz nisem nikdar grozil glede tega. To so takrat zlorabili mojo izjavo. To se večkrat zgodi na Hrvaškem. In še enkrat ponavljam, to nima nobene zveze z arbitražnim postopkom," je dejal Erjavec in poudaril, da Slovenija glede izvajanja bruseljske uredbe nima izbire. "Če tega ne bi storili, bi lahko bil schengen na naši severni meji in bi mi morali čakati za prehod v Avstrijo."