Stranke skrivajo, koga so predlagale. Foto: BoBo
Stranke skrivajo, koga so predlagale. Foto: BoBo
Borut Pahor
Pahor se mora posvetovati še s poslancema manjšin. Foto: BoBo

Za SMC so po besedah vodje poslanske skupine stranke Simone Kustec Lipicer primerni trije kandidati, zadržani pa so do kandidatur sedanjih viceguvernerjev - Darka Bohneca in Stanislave Zadravec Caprirolo.

"Enega izrazito favoriziramo, dva druga pa imata enako podporo poslanske skupine in je predvsem na njegovi strani, da se odloči tudi glede na opredelitve drugih poslanskih skupin," je dejala po posvetu s Pahorjem. V poslanski skupini so po njenih besedah upoštevali zlasti strokovno referenčnost in avtoriteto na tem področju. Na podlagi pogovorov s kandidati so ocenili tudi njihovo poznavanje bančnega sistema in delovanja Banke Slovenije, konkretnih imen pa ni želela razkriti.

Še so se pripravljeni pogajati
V DeSUS so opravili pogovor z 11 prijavljenimi kandidati, Pahorju pa so predlagali štiri imena, ki jih v torek niso želeli razkriti. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je ob tem dodal, da med njimi ni nikogar, ki je bil že doslej na tej funkciji.

Če Pahor ne bo izbiral iz njihovega nabora, so se pripravljeni o kandidatih še usklajevati, vendar ne o tistih, ki so funkcijo viceguvernerja že opravljali, je še povedal Jurša. Pojasnil je tudi, da koalicija o kandidatih za viceguvernerja ni usklajena.

Poslanci SD-ja so zadovoljni z naborom 16 kandidatov, vodja poslancev Matjaž Han pa je predsedniku republike po posvetu dejal, da podpirajo štiri - dva kandidata in dve kandidatki. Vsi so, je dejal, enakovredno dobri, tako kot drugi pa o konkretnih imenih ni želel govoriti. Vsi štirje kandidati so po njegovi oceni sposobni in dobri, zato verjame, da bosta dva izmed njih prišla tudi v nadaljnji izbor.

SDS ne podpira le treh kandidatov
Poslanska skupina SDS-a pa čaka na ožji izbor izmed 13 kandidatov in se bodo potem opredelili. Ne podpirajo kandidature Milana Cvikla ter Bohneca in Zadravec Caprirolove, je povedal vodja poslanske skupine Jože Tanko. Kandidatur sedanjih viceguvernerjev ne podpirajo zato, ker sta bila vpeta v dogajanje ob nastajanju in saniranju bančne luknje, je pojasnil.

Cviklove kandidature pa ne podpirajo zato, tako Tanko, ker je bil nekdaj vpet v zadevo Patria kot minister tedanje vlade, nato pa kot poslanec. V postopkih je deloval proti predsedniku njihove stranke, ti pa so se izkazali za neutemeljene.

Tudi NSi je po pogovoru z desetimi kandidati oblikoval ožji izbor štirih. "Dva sta nas navdušila, dva sta se nam zdela v redu," je povedal vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. O konkretnih imenih ni želel govoriti, so pa v NSi "za nove kadre in nove sile na teh položajih". Zato med četverico ni dosedanjih viceguvernerjev.

Za ZL noben dovolj dober
V poslanski skupini ZL-ja pa med 16 kandidati niso našli nobenega, ki bi bil dovolj makroekonomsko izobražen in obenem tehnično kompetenten, da bi znal v centralni banki in v evrosistemu voditi politike, ki so ZL-ju blizu. Zato se bodo pri odločanju v DZ-ju vzdržali, je napovedal vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec.

Po mnenju ZL-ja kandidat ne sme biti povezan z zgodbami v zvezi s sanacijo bank in biti zagovornik skrajnega neoliberalizma, poleg tega pa mora biti sposoben v tej funkciji misliti tudi politično, je po srečanju s Pahorjem povedal Mesec.

Kandidat za viceguvernerja tako po njegovih besedah te funkcije ne sme videti le s tehničnega vidika, ampak mora razumeti, da je to institucija, ki vodi monetarno politiko in je del evrosistema. Kandidat bi moral znati zagovarjati stališča, ki so ZL-ju blizu, je še poudaril vodja poslanske skupine.

Za mesti viceguvernerja centralne banke, ki ju trenutno zasedata Bohnec in Zadravec Caprirolova, se poteguje 16 kandidatov: poleg obeh trenutnih viceguvernerjev Bohneca in Zadravec Caprirolove še Boris Bajt, Andrej Bertoncelj, Marko Bošnjak, Vlasta Brečko, Milan Martin Cvikl, Primož Dolenc, Goran Katušin, Anton Kožar, Ksenija Maver, Miha Mihič, Primož Pinoza, Vida Šeme Hočevar, Jožica Vavpotič Srakar in Alenka Vrhovnik Težak.

Pahor lahko izbira med prijavljenimi kandidatkami in kandidati, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Časa ima najpozneje do petka.