Naši ministri na službeni poti prenočujejo v dragih hotelih, nekateri pa tudi najemajo tako imenovane VIP-salone na letališčih. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Naši ministri na službeni poti prenočujejo v dragih hotelih, nekateri pa tudi najemajo tako imenovane VIP-salone na letališčih. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Ministri najemajo letališke VIP-salone

Sicer ne gre za velike zneske, so pa stroški najema pri nekaterih ministrih tudi do dvakrat višji kot pri predsedniku vlade. Nekateri izmed njih razlogov za najem niso znali oziroma niso hoteli navesti.

Letališče Jožeta Pučnika za večje ugodje ponuja tri tako imenovane VIP-salone. Uporabljajo jih predsedniki vlad in držav, ministri, direktorji, poslovneži, tudi kraljeve družine.

Cena se lahko giblje do nekaj sto evrov, odvisno od števila oseb, ki te prostore uporabljajo.

Največ zapravil zunanji minister Erjavec
In podobne salone so letos, zlasti na tujih letališčih, najemali tudi naši vladni in državni funkcionarji. Predsednik države je za ta strošek letos na primer odštel 6.430 evrov, predsednik vlade pa 3.346 evrov.

Dva tisočaka in več so za posebno obravnavo pred letom odšteli še notranja ter obrambna ministrica oziroma minister ter njihov kolega na zunanjem ministrstvu. Prav slednji je med vsemi za VIP-salone in hitre prehode lani plačal največ - dobrih 14 tisoč evrov - ali v povprečju 500 evrov dodatnih stroškov pred poletom.

A gre za posebej varovane osebe - in varovanje najvišjih predstavnikov oblasti pač stane. Ob tem je zanimivo, da je letos za VIP-salone in hitre prehode dvakrat več kot predsednik vlade plačal njegov podrejeni minister za kmetijstvo - ki pa ni posebej varovana oseba. Zakaj je bil torej potreben najem VIP-salonov za 7.400 evrov, zakaj si je kmetijski minister privoščil višje tovrstne stroške kot premier?

"Gre za to, da se skrajša ta čas, da se pridobi čas pri prehodu meje in da je ta čas v tujini čim bolj izkoriščen," so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Brez obrazložitve ministrstva
Odgovora zakaj ne izvemo niti pa ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič - tudi ona ni posebej varovana oseba, salon pa je delegacija ministrstva plačala dvakrat, takoj po izvolitvi ministrice na položaj. Strošek: 1.125 evrov. Obrazložitev?

Na ministrstvu za izobraževanje ne ministrica ne katerikoli drugi zaposleni, ki prejema plačo iz proračuna, davkoplačevalcem tega stroška pred kamero niso želeli pojasnjevati, ker so bili prezasedeni ali pa za ta odgovor niso našli ustreznega govornika.

Ostalih sedem ministrov pa potreb po VIP-salonih in hitrih prehodih lani ni imelo.

Ministri najemajo letališke VIP-salone