Slovenija
Predsednik vlade je v Odmevih odgovarjal na vprašanja o aktualni problematiki - arbitraži, NLB-ju ... Foto: MMC RTV SLO
       Ker če ne spoštujemo pravne države, vladavine prava, potem bo začel vsak delati po svoje, ne bo skupnih pravic. In to je tudi zelo slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer želimo odpirati vrata v EU novim državam, hkrati pa jim neka Hrvaška kaže, kako se lahko norčuješ iz evropskega prava, iz mednarodnega prava, v to Slovenija ne bo privolila.       
 Miro Cerar

"Ne smemo privoliti v to, da Hrvaška, ki krši mednarodne sporazume, na ta način kar koli profitira"

Miro Cerar v Odmevih
1. marec 2018 ob 23:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če članice EU-ja ne bodo, posebej v primeru Hrvaške, spoštovale pravne države, potem bo Evropska unija začela počasi razpadati, je v oddaji Odmevi dejal premier Miro Cerar in poudaril, da si Slovenija prizadeva za vladavino prava in bo, tako v primeru arbitraže kot NLB-ja, ustrezno ukrepala.

Glede pisma, ki bo osnova za morebitno tožbo proti Hrvaški v primeru arbitraže, je Cerar, ki se je v Odmevih pogovarjal z voditeljico Rosvito Pesek, dejal, da pismo vsebuje elemente za tožbo, če bo do nje moralo priti, in ga ocenjuje kot dobrega. Vendar pa si želi vsebino pisma preveriti v parlamentu na odboru za zunanjo politiko, saj si želi politične enotnosti.

"Jasno je, da če komisija ne bo pravočasno odreagirala, če Hrvaška v tem času ne bo začela z implementacijo odločbe, bomo morali iti v tožbo in verjamem, da imamo dovolj dobre strokovne podlage in da je pismo ustrezno sestavljeno. Je pa zdaj pomembna ta razprava v državnem zboru in potem bomo šli s pismom naprej," je dejal Cerar.

Cerar bo zaščitil davkoplačevalce
V Bruslju se bo sicer treba "zagovarjati" tudi zaradi (ne)prodaje Nove Ljubljanske banke. "Mi smo vse zaveze do zdaj izpolnili, razen ene, ki zadeva neposredno prodajo. Zakaj? Želim zaščititi naše davkoplačevalce. Kajti lansko leto se je v procesu prodaje izkazalo, da je riziko s hrvaškimi deviznimi vlogami tako velik - okoli 400 milijonov -, da bi bistveno vplival - in to negativno - na ceno NLB-ja, to bi pomenilo, da bi davkoplačevalci, ki so enkrat že plačali, da smo to banko ohranili pri življenju, zdaj ponovno prek državne pomoči na neki način plačali še enkrat za to. Tega pa ne morem dopustiti," je poudaril.

Prav tako ne pride v poštev prodaja hčerinskih družb v državah nekdanje skupne države ali vrnitev denarja v proračun, saj bi oboje banko tako oslabilo, da ne bi imela več tistega pomena, ki si ga želimo, je dejal Cerar. "NLB je treba ohraniti ne samo pri življenju, ampak takšno, da bo tako kot do zdaj uspešno delovala, da se bo v njej uveljavljalo korporativno opravljanje, skratka, neko korektno delovanje, ki bo prinašalo tudi neke dividende državi, predvsem pa, da bodo tisti, ki hranijo denar v banki, varni. Hkrati pa moramo izpolniti zahteve Bruslja, a po neki drugačni poti," je dodal.

Zaveze Bruslju
Na vprašanje, kakšna zahteve, je Cerar odgovoril, da se za zdaj pogovarjajo o odlogu prodaje. Slovenija bi rada proces prodaje upočasnila, da bi imela čas "nevtralizirati rizike, ki bi lahko bistveno zmanjšali njeno vrednost". Slovenija v zameno Bruslju ponuja kompenzacijske ukrepe, od katerih se nekateri nanašajo tudi na upravljanja banke, vendar ne tako, da bi banka izgubila upravljavsko avtonomnost v tisti osnovi, ki jo pač mora imeti, je še dejal.

Hrvaški varčevalci: Ni pravnih podlag za izplačila
Cerar se je odzval tudi na zadevo, povezano s plačevanjem na podlagi tožb hrvaških varčevalcev. Kot je znano, so NLB-ju v enem primeru denar zarubili, v drugem je plačal sam. Pričakuje se še več tožb, nekatere so "težke milijone".

"Tukaj je stališče vlade jasno. Že leta 2015 je bilo rečeno, da ni nobene pravne podlage za to, da banka plačuje nekaj, kar so si Hrvati z neko prevaro izmislili. Namreč Hrvaška stran tudi tukaj krši mednarodni sporazum/memorandum, ki smo ga sklenili, in zato seveda Hrvaška sodišča ne bi smela presojati o teh zadevah. S temi kršitvami pridejo do nekih sodb, ki pa niso veljavne po našem pravu. In zato smo nekaj tednov nazaj znova sprejeli en sklep, s katerim smo zelo jasno povedali celi slovenski javnosti in tudi banki, da kakršno koli izplačevanje na podlagi teh sodb ni pravno utemeljeno. Za to ni nobenega pravnega temelja. Zato pričakujemo, da bo NLB storil vse, da zavaruje svojo lastnino predvsem na Hrvaškem pred morebitnimi novimi postopki izvršb, da bi zasegli premoženje banke, da stori vse, kar mora. Če bi do tega prišlo, mora seveda banka tudi vložiti pravna sredstva, tožbe ipd., hkrati pa vlada zdaj intenzivno razmišlja, ali je mogoče v tem procesu kako pomagati, če bi se te tožbe vrstile in bi prihajalo do nekih izvršb, ki bi bile zelo radikalne. Vendar, kot sem rekel, za izplačilo ni nobene pravne podlage," je poudaril premier.

Vladavina prava in spoštovanje mednarodnih zavez
Slovenija je tukaj na pravi strani, je dejal. "Slovenija si prizadeva za pravno državo z vladavino prava, tako pri arbitraži, kjer bomo vztrajali do konca, kot tudi v primeru NLB-ja. Če članice EU-ja, posebej v tem primeru Hrvaške, ne bodo spoštovale pravne države, bo Evropska unija začela počasi razpadati. Ker če ne spoštujemo pravne države, vladavine prava, potem bo začel vsak delati po svoje, ne bo skupnih pravic. In to je tudi zelo slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer želimo odpirati vrata v EU novim državam, hkrati pa jim neka Hrvaška kaže, kako se lahko norčuješ iz evropskega prava, iz mednarodnega prava, v to Slovenija ne bo privolila. Zato trdno zagovarjam stališče, da moramo vztrajati pri implementaciji arbitražne odločbe, če bo treba, tudi vložiti tožbo zoper Hrvaško, ob tem pa hkrati izvajati jurisdikcijo tam, kjer jo seveda lahko - dejansko na slovenskem morju. Tudi v primeru NLB-ja ne smemo privoliti v to, da Hrvaška, ki krši mednarodne sporazume in je neposredno prekršila tudi tukaj načelo vladavine prava, na ta način kar koli profitira," je dejal predsednik vlade.


Predsednik vlade je govoril tudi o priznanju Palestine, razmerah v koaliciji in drugem. Več v videu.

VIDEO
Premier Cerar o aktualni problematiki
A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
FolkloraS
# 01.03.2018 ob 23:17
Že za 1. majske praznike testirat Shengen!
rooster
# 01.03.2018 ob 23:49
Blokirat vstop v Schengen, pa da vidimo potem blebetanje Junkerja&co glede prava ipd.
rangerno1
# 01.03.2018 ob 23:23
mene bolj kot vse te zdrave s Hrvati zanima dejanska blaginja in prosperiranje Slovenije. Poleg znanih težav v pravosodju, zdravstvu, šolstvu, bančništvu, vojski, predvsem pa korupciji tiče. Me zadnje čase močno skrbi, ker ta vlada na nobenem nivoju ne vlaga v znanost in to vse od raziskovalne in izobraževalne sfere pa vse do gospodarstva. Mi smo mala država, mi bi morali biti dobri predvsem v sofisticiranih, visoko kvalitetnih in razvitih izdelkih (kot recimo Skandinavske države, Irska, Estonija), neke velike klasične industrijske bitke z veliki državami se ne moremo iti - in prav tam kjer je naša niša, ta vlada največ jemlje oz. ne da nič. Recimo pred dnevi je o tem govoril tudi direktor Inštituta Jožef Štefan, do govorijo vsi, ki imajo tovrstna podjetja, ki kadra več zaradi slabega izobraževanja ni, ali odhaja v tujino. Plače in podjetja pa so tako preveč obdavčena, tako da je znanost, šolstvo, razvoj in znanost trenutno v Sloveniji v prostem padu! Brez tega pa ni družbe, podjetij, dohajanja razvitih držav, sodobne družbe, prosperiranja!
Ramus
# 01.03.2018 ob 23:25
Ker če ne spoštujemo pravne države, vladavine prava, potem bo Ker če ne spoštujemo pravne države, vladavine prava, potem bo začel vsak delati po svoje, ne bo skupnih pravic. In to je tudi zelo slab signal za regijo Zahodnega balkana, kjer želimo odpirati vrata v EU novim državam, hkrati pa jim neka Hrvaška kaže, kako se lahko norčuješ iz Evropskega prava iz mednarodnega prava in na to Slovenija ne bo pristala. vsak delati po svoje, ne bo skupnih pravic. In to je tudi zelo slab signal za regijo Zahodnega balkana, kjer želimo odpirati vrata v EU novim državam, hkrati pa jim neka Hrvaška kaže, kako se lahko norčuješ iz Evropskega prava iz mednarodnega prava in na to Slovenija ne bo pristala.

G. Cerar še ni opazil, da tudi g. Junckerju dol visi za vladavino prava,... na koncu bomo ostali sami z našimi sosedi Hrvati pred istim problemom. Boste videli,...
Leut
# 01.03.2018 ob 23:41
SOS, saj se hecaš. Še dobro, da nas vodi Cerar! Si predstavljaš kje bi bili, če bi še vedno imela krmilo v rokah Alenka ali pa bog ne daj SDS? Ali pa Židan? Trenutno smo po zaslugi SMC in CERARJA na dobri poti, počasi se vse premika navzgor. Žal ne gre čez noč, kot so si nekateri predstavljali. Malo potrpljenja, pa bo. Treba je gledat pozitivno in vesel sem, ko vidim, da vedno več ljudi gleda pozitivno in zaupa Cerarju. Če na volitvah ne bo dobil mandata in priložnosti za nadaljevanje dobro začete poti, se nam slabo piše. Povej mi kdo od ostalih povzpetnežev bi lahko RESNO vodil našo barko naprej?
OMNIC
# 01.03.2018 ob 23:38
Če članice EU-ja ne bodo, posebej v primeru Hrvaške, spoštovale pravne države, potem bo Evropska unija začela počasi razpadati.
...
Ne, bo kar hitro. Ob takšnih hinavcih še Juncker ne bo vzdržal.
GUESS
# 02.03.2018 ob 08:30
Prav zanimivo in po svoje tragično je brati takšne, kot jih klatita Mali Marinko ali Braun (glej zgoraj). Vzrok za zavračanje arbitraže s strani Hrvatov ni afera Sekolec, ta je le povod. Vzrok je v tem, da Hrvatom ne paše nobena rešitev, kjer izgubijo 1 milimeter tistega, kar oni smatrajo, da jim pripada. Če potem še Slovenci padate na to foro, je res butasto in podlo. Ali ne razumete, da nismo Slovenci goljufali, ampak se je Sekolec pogovarjal z Drenikovo ( kaj imam jaz kot Slovenec s tem?). Arbitražno sodišče je nato zapustil konkretni sodnik, tudi Sekolec in Drenikova, in sodišče je nadaljevalo z delom in pri tem ugotovilo, da ni bilo zaradi dogovarjanja NOBENE škode. Celo prepričan sem, da bi Hrvati zavračali arbitražo tudi brez te afere. Bi že kaj izmislili, Juncker bi jim pa štango držal. Dokaz? Čvekanje omenjenega gospoda pred tedni, da bi Evropska komisija že posredovala med stranema, a da se nobena ni obrnila nanj (?)!
Gospodje, malo več lastnega razmišljanja ne bi škodilo. Pa še nekaj - najhujši so domači izdajalci.
21.12.2012
# 02.03.2018 ob 05:04
Tožba bi morala biti vložena drugi dan po uveljavitvi arbitražne razsodbe ... če bi bili samostojna država.
Otroško jockanje kak nas hrvatje skozi okrog prenašajo je prav hecno.

NLB naj vrne denar v proračun. Bomo imeli davkoplačevalci vsaj povrnjenih 2 milijardi. Sistemska banka ... joke, prej vreča brez dna.
veger
# 02.03.2018 ob 00:20
divide et impera so rekli Rimljani... Ali drugače, treba je ljudem dat možnost odločanja, da so levi, desni, sredinski, zgornji, spodnji... Važno je le to, da se ljudstvo razdeli in da ne bodo vsi naenkrat proti oblasti. Takrat ko je ljudstvo enotno ponavadi oblast pade, če niso zadovoljni. Če pa jih lepo razdeliš, lahko mirno ploveš. Kdor si je izmislil demokracijo vsekakor ni želel tega, so jo pa politiki zelo dobro izkoristili. LP
OMNIC
# 02.03.2018 ob 08:45
Saj res, kam se je pa Timmermans, imenovani posrednik s strani Junckerja, skril zadnje tedne?
mirror
# 01.03.2018 ob 23:54
Evropsko sodišče se ne bo ukvarjalo s temi otroškimi igricami dveh sosednjih držav. Če Hrvaška ne priznava, tudi prav. Nam ostane vse kopno, ki bi po sodbi pripadlo Hrvaški, razen gozdov na Snežniku, ki pa so že izsekani, za morje pa je itak vseeno, ker tudi po sodbi nismo dobili svojega izhoda na odprto morje. Našim politikom in pravnikom bi priporočil takojšen umik tožbe in kazni za hrvaške ribiče. Zavrnil pa bi vse naslednje pogovore s sosedo o tej temi za daljši nedoločen čas.
Ste pa zelo naivni, da pričakujete pomoč od Bruslja, če po drugi strani Evropi obljubljene prodaje NLB na daleč izogibate.
Bombek
# 02.03.2018 ob 11:15
Na koncu kje so zemljevidi zgodovinskih dejstev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško...saj za leto 1929, če pogledamo ali po letu 1945..je Čakovec bil Slovenski...Buje in ostala naselja do reke Mirne vse Slovensko..tam je postopke vodila Slovenski Milica v kolikor ne veste tega ..!!!
Joker
# 02.03.2018 ob 08:50
najhujši so domači izdajalci

Drži kot pribito.
biberkopf
# 02.03.2018 ob 14:24
NLB še vedno bankomat za elite,ljudstvu pa prodajat hrvaško kot kost za glodanje,smešen si cmerko
amigo
# 02.03.2018 ob 13:16
&petrap
Mirno in hitro je potrebno vložiti tožbo na pristojno sodišče zaradi neizvršitve arbitražne odločbe. Pravda se bo zagotovo vlekla, ampak enkrat bo prišla do kraja. Očitno ni druge poti.

Kaj če Hrvaška tudi nove sodbe ne bo upoštevala? Komu se bomo petem pritožili? Gospodu Bogu? Očitno so nas nategnili s tem, da smo dovolili vstop Hrvaške v EU. V to vladavino prava, očitno razen naivnežev kot smo mi nihče ne verjame. Ne vem samo zakaj potem mi upoštevamo sodbo ESČP? Mirno bi lahko rekli, da bomo plačali takoj po tem, ko bo Hrvaška vrnila dolg hrvaških podjetij do LB Zagreb. Kaj bi se zgodilo? Nič, samo Hrvati bi dobili nekaj rešpekta do nas. Tako pa nas imajo za kekce, glupe Janeze itd. Kar tudi smo.
petrap
# 02.03.2018 ob 10:48
Cerar je preveč gostobeseden v tem pogledu. Zaradi skorajšnjih volitev?
Tudi veliko preveč se ukvarja z lobiranjem pri državah EU glede implementacije arbitražne odločbe.Slovenija za EU (in NATO, kot tudi spremljamo medije v teh dneh), ni in ne more biti kdovekaj pomembna.Dobro je, da imamo to preprosto dejstvo vedno v mislih, ko se zavzemamo za svoje interese v okviru nje, pa tudi izven nje.
Govoričiti, kako se bo EU podrla, če se ne bo dosledno v njej uveljavljala vladavina prava, je nesmisel.
V primeru zadnjih vojn na Balkanu se je srbski politik Vuk Drašković glede podobnih zadev slikovito izrazil: Države na Balkanu so v istoriji uvjek među sobom ratovale, ali so uvjek i trgovale. Ravno v slednjem je tudi glavni smisel obstoja EU, ne glede na vse druge deklaracije in direktive.
Vladavina prava oziroma pravice se vendar, če ne gre drugače, uveljavljajo na pristojnih sodiščih. To velja tako v civilnem kot v državnem oziroma mednarodnem pravu.
Lobirati (bolje rečeno prosjačiti) za podporo EU v aktualnem primeru, namreč, naj ta "pritisne" na Hrvaško, je milo rečeno, vsaj neokusno. Če se že kaj da v tem pogledu dobrega storiti, naj to v ozadju naredi diplomacija. Prek medijev zagotovo ni mogoče storiti ničesar dobrega za državo.
Mirno in hitro je potrebno vložiti tožbo na pristojno sodišče zaradi neizvršitve arbitražne odločbe. Pravda se bo zagotovo vlekla, ampak enkrat bo prišla do kraja. Očitno ni druge poti.
V času trajanja pravde pa mora Slovenija s Hrvaško "trgovati". A bolj previdno, kot je to počela do sedaj.
Jaz sem Junkerja razumela takole: EU arbitražno razsodbo priznava, vi pa se glede nje dogovorite s Hrvaško oziroma jo tožite. Saj ne bi bilo prav da bi EU, vsaj formalno gledano, na kogarkoli "pritiskala", če je demokratična tvorba in če so za spore na voljo pristojna sodišča.

Junkerja tudi sicer razumem v smislu arabskega pregovora, ki pravi: če se enemu klanjaš, kažeš drugemu hrbet. Takšnemu početju ponavadi hitro sledi bumerang. Na Balkanu pa je po vprašanju meja še veliko odprtih vprašanj.
Don Redshield
# 02.03.2018 ob 09:56
O vladavini prava tuliti v državi, kjer se pravo konstantno krši in zlorablja s strani politike, je posmeh zdravemu razumu povprečnega človeka. Nisem pristaš SDS-a še manj Yayo Kim Una, ampak pravo v Sloveniji je prostitutka v kateri se praznijo slovenski vplivneži. Iz lastnih izkušenj povem, da se pravosodni sistem požvižga na pravo in na davkoplačevalce, ki morajo vse to plačati.
Ergo, kaj če ni vse tako kot nam servirajo naši mediji. Mogoče pa Bruselj bolj zaupa po njihovem manj problematični HR kot zdraharski Sloveniji. Mediji so orodje politike za usmerjanje javnega mnenja. Res pa je tudi, da so politiki orodje kapitala, ampak kapital ne zanima HR-SLO burleska. Lep dan.
junta
# 01.03.2018 ob 23:38
No ne vem zakaj toliko kritike in kaj je s pismom in tožbo slabega?
naš
# 02.03.2018 ob 13:39
momljač
nemoremsespomnit
# 02.03.2018 ob 11:11
Morda je Cerar res stopil v politiko z dobrimi nameni, a "stari mački" so ga obglodali. In ker možakar ni neumen, da tega ne bi videl, je kriv vsaj toliko, kot oni. Ni izgovorov. Ali jim pokažeš vrata, ali pa za kljuko primeš sam in rečeš:"na svidenje, jaz se tega ne grem".
Morda nam pa kdaj le postane jasno, da se mednarodni odnosi ne gradijo izključno na osnovi prava, pravičnosti (če želite tudi etike in morale), temveč predvsem na račun matematike, vez, lobiranj, poznanstev... V času, ko bi mednarodna politika morala dobesedno blestet, se na njeno čelo prigrize vemo kdo. In potem se resnično čudimo, da je tako???
kurkuma
# 02.03.2018 ob 10:26
...kaj če ni vse tako kot nam servirajo naši mediji. Mogoče pa Bruselj bolj zaupa po njihovem manj problematični HR kot zdraharski Sloveniji. Mediji so orodje politike za usmerjanje javnega mnenja. Res pa je tudi, da so politiki orodje kapitala, ampak kapital ne zanima HR-SLO burleska. Lep dan.

Precej očitno je, da Bruselj bolj zaupa sosedom.
amigo
# 02.03.2018 ob 09:44
Cerar je idealen premier za slovenske ovce. Lepo govori, a to je tudi vse. Tako recimo pravi, da ni nobene "pravne podlage" za NLB plačevanje odškodnin. Ne pove pa kaj bo naredil, če bo banka v državni lasti delala po svoje.
kurkuma
# 02.03.2018 ob 09:04
Ok tožba, kot edini izhod ? Večletna draga tožba...

Zakaj se ne najavi blokade HR pri vstopu v OECD ali Schengen ? Vse to kar hr počne je lahko na seznamu stvari, ki niso zaželjene pri teh članicah, torej ?

Najverjetneje smo dobili takšna navodila iz Bruslja.... in seveda, bomo mi naredili vse za dobre odnose...
carlos_carlos
# 02.03.2018 ob 08:57
V tem primeru in vseh podobnih nam oz. Vladi RS ne bi smel biti problem ali hrvaška "profitira" ali ne oz. karkoli v zvezi z njimi. Pomembno je da Slovenija dobi, kar se je pač dogovorila oz. da nič ne izgubi. Premier pa se orientira kaj bo ali ne bo dobila Hrvaška ;).
SpicyWeiner
# 02.03.2018 ob 08:36
Haha 6 obiskov Erjavca v Moskvi, niti enega v Washingtonu, sedaj pa želi še priznati palestino. In potem se čudi vlada, kako ZDA ne stopijo na našo stran. Kakšno presenečenje, klovni.
medo357
# 02.03.2018 ob 07:25
Glede, da smo davkoplačevalci že večkrat preplačali NLB, je rešitev, da se delnice banke "razdelijo" med davkoplačevalce (se jim vrnejo), in tako razrešimo to in bodoče vlade vseh silnih muk.
trenstroj
# 02.03.2018 ob 07:17
V vsaki normalni državi bi bilo (glede na trenutno stanje države) vprašanje le, s kakšno razliko bo Cerar zmagal.
Če si pa predstavljate, da bodo Šarec, Židan, Janša in ostali v 4 letih vse obrnili za 180 stopinj na bolje, potem pa kapo dol za naivnost.
pepieinschlag
# 02.03.2018 ob 06:48
divide et impera so rekli Rimljani... Ali drugače, treba je ljudem dat možnost odločanja, da so levi, desni, sredinski, zgornji, spodnji... Važno je le to, da se ljudstvo razdeli in da ne bodo vsi naenkrat proti oblasti.

Prav zaradi tega, bi bilo idealno, da se Slovebnci opredelimo za vse večne čase: Ali si »levi« ali »desni«. Preneseno v ZDA: republikanec ali demokrat. Vse ostale stranke samo mešajo meglo. Koalicije »mini strank« po volitvah samo prelagajo odgovornost enih na druge.
Ker pa to sveda z dekretom ni mogoče, bi morali zvišati volilni prag do maksimuma...
Z demokracijo, kot jo imamo sedaj (in jo ima EU), se odgovornost samo zamegljuje.
Preveč me spominja na samoupravljanje. Ko nikoli nihče za nič ni bil odgovoren ali kriv.
Pa sem drugače »levo« orientiran.
Samo, če je tole danes levica, pa že skoraj ne vem, kaj sem...
politik kritik
# 02.03.2018 ob 00:02
Če pisma glede arbitraže niso oddali sedaj tožbe verjetno nebo nikoli s tem pa tudi nebo rešene meje.

Namreč na pismo ima EU komisija 3 mesece časa da odgovori. Odgovorila verjetno nebo.

Če nebo odgovorila mora Slovenija sama tožit hrvaško. Čez 3 mesece pa bo že maj. Junija pa so v Slo. volitve. Po volitvah pa nebo verjetno glede arbitraže storjenega nič več in si bomo s temi papirji samo še brisali tazadnje.

Plačal pa bo refetendume in sodnike tako za našo kot za Hr stran, Slovenski davkoplačevalec.
misterij1234
# 02.03.2018 ob 21:10
Čvekalo,ki ni ničesar povedal,se je samo sprenevedal.Sam se ni sposoben nič odločati,posvetuje se s samo sebi podobnimi in nesposobnimi.Bravo gospa Peskova,spravili sta ga s vsakim umestnim vprašanjem v zadrego iz katere se ni znal izmotati.Snežna kepa se vali in postaja vse večja ko drvi v prepad.Uboga Slovenija !
xerces8
# 02.03.2018 ob 19:00
"NLB je treba ohraniti ne samo pri življenju..."

Aha, se mu je le zareklo!

NLB treba ohranjati, pa naj stane kar hoče, a ne?
xerces8
# 02.03.2018 ob 18:46
Cerar bo zaščitil davkoplačevalce

Pred čim?
Če prodajo NLB, dobimo denar.
Če ne, dobimo nič.
Homer.
# 02.03.2018 ob 11:59
@Bombek
Zgodovinski zemljevidi nimajo nobenega pomena. Velja stanje na dan osamosvojitve +/- sporni deli meje
bojeviti
# 02.03.2018 ob 11:01
Bruseljska junkerska garnitura bo pokazala svoj pravi obraz z zavlačevanjem, tri mesece časa si lahko vzame,preden lahko Slovenija sama toži Hrvaško. In vzela si bo, kar je "cesarjevega" do zadnjega dne. Evropske volitve so tik pred vrati!
bojeviti
# 02.03.2018 ob 10:35
Bruseljska junkerska garnitura je istega kroja kot hrvaška, Evropska ljudska stranka in njena gliha pač vkup štriha!
mile952
# 02.03.2018 ob 10:23
žrtvovati življenje ne sme biti nikakršen problem...tako so razmišljali naši pradedje,naši dedje in očetje...naši očaki,torej...

Daj žrtvuj življenje ti, če ti je tako malo vredno, mojega pusti pri miru!
hypatos
# 02.03.2018 ob 09:40
@Homer - Pravno gledano NLB ni odgovorna za "grehe" LB.

Se ne bi mogel strinjati. Spodaj je lepo opisano, da je to ena in ista banka. Že od lega 1889.

Če se ne strinjaš, pojdi na (lahko tudi NLB) banko, vzemi kredit, nato pa pojdi na upravno enoto in si spremeni ime in priimek. Boš potem videl, ali si še vedno dolžan banki vrniti kredit, ali pa je bilo to ena druga oseba, ki je sedaj ni več.

http://www.bankainfo.com
/nlb

Kratka zgodovina NLB
Začetki poslovanja NLB segajo v prejšnje stoletje, natančneje v leto 1889, ko je bila ustanovljena prva mestna hranilnica Ljubljana. V obdobju med leti 1962-1889 so bile ustanovljene prve slovenske mestne hranilnice. Hranilnica Ljubljana je nato uspešno poslovala in večala svoj obseg poslovanja. Leta 1955 je bila ustanovljena Komunalna banka Ljubljana. Komunalna banka je z leti postajala vse večja in pomembnejša banka, saj se je desetletje kasneje (natančneje v obdobju med 1961-1965) k njej priključilo še več drugih komunalnih bank.

Banka je nato postopoma začela širiti njeno poslovanje tudi izven slovenskih meja. V tujini je začela poslovati leta 1967, leto dni kasneje je tudi ustanovila prvo predstavništvo v Nemčiji, in sicer v Münchnu. Nekaj let kasneje je bila oblikovana in združena skupina Ljubljanske banke, ki je bila sestavljena iz Ljubljanske banke in 22 drugih temeljnih bank. Leta 1990 se je skupina bank preobrazila v delniške družbe, ki so začele kvotirati na borzi. V tem obdobju so novo bančno skupino sestavljale Ljubljanska banka d.d. in lastna banka v New Yorku (LBS Bank) ter 15 drugih bank-hčera. Še istega leta je banka ustanovila podjetje za promet z nepremičninami LP Hipo in lizinško podjetje LB leasing.
bojeviti
# 03.03.2018 ob 10:14
Kje je sedaj Matti Ahtisaari?
misterij1234
# 02.03.2018 ob 18:44
V času vladavine SMC-ja ,SD-ja,DESUS-a,Levakov so razen medsebojme borbe za stolčke,eksotična potovanja s FALCON-om in nabavljenimi blindiranimi BMW-ji in menjavami ministrov,zamenjal več ministrov kot Drnovšek v 10 letni vladavini.Znani prestopi poslancev in seveda izredno aktualni menjav partnerjev in partnerk v tem klubu.Vse to ni nič v primerjavi z državnimi neuspešnimi v domovini in tujini uspehi v korist slovenskega naroda.Dovoljeno teptanje slovenske zemlje ilegalnih 600000 migrantov pa je krona njegove nesposobnosti obraniti državo pred agresorji.
veza
# 02.03.2018 ob 15:43
petrap
# 02.03.2018 ob 14:50
@amigo

Če bi Slovenija s tožbo uspela,


ja, tožba je edina pot, čeprav ni garancije za uspeh, a ustavit se ne smemo, sicer se bo res vse pozabilo. In ne razumem, zakaj naši ne znajo bolj odločno razlagat, da je potrebno implementirat arbitražo.
Na vsako sprenevedanje Junckerja bi morali ostro odgovoriti, vplest v to tudi Švedsko, ki je bila takrat predsedujoča EU in je sopodposnica arbitraže.
A očitno se nočejo totalno zamerit EK in Junckerju, verjetno zaradi NLBja, čeprav tudi tu ne znajo razložit problema, ne more ti nekdo določit datuma prodaje nečesa, a to je druga zgodba.
Skratka, naši so glasni doma, ko pridejo v Bruselj, pa so tiho kot miške.
HRV ne bodo nikoli priznali arbitraže, rešitev je mediator, recimo Angela Merkel in potem uveljavit arbitražo, a pod drugim imenom, drugače ne bo šlo.
firtoh
# 02.03.2018 ob 10:58
Veliko držav na dnevni bazi krši sporazume in mednarodne pogodbe,pa razen nekih brezveznih resolucij,nobenega haska.
Tole s pismom pa je itak totalna bedarija,ker tudi obiski in tožarjenje vsakemu,ki nam je stopil na pot,ni zaleglo.
Tožba ali pa nič,ker tega res ne mislim več poslušat.Sicer pa itak nismo hoteli na Mednarodno sodišče v Haagu,ker bi še bolj pogrnal,kot smo z arbitražo.Tega se naši bojijo,zato pa je toliko jamranja in pleteničenja,predvsem za domačo javnost.
cairns
# 02.03.2018 ob 10:57
"Ne smemo privoliti v to, da Hrvaška, ki krši mednarodne sporazume, na ta način kar koli profitira"

Tako je.
Striktna kontrola vseh vozil na schengenski meji pri vstopu v Slovenijo. Čakalna doba 14 dni.
Slovenija pa naj hrvaški še pošlje ponudbo za odkup Mercatorja za 1 €.
Joker
# 02.03.2018 ob 08:44
EU je v hudi krizi, ker so ji Makedonci in Madžari uničili projekt "willkommen". Gospodarstvo ne zna najti druge rešitve, kot je uvoz poceni delovne sile in sedaj bodo poskušali nekaj te najti na Balkanu. Zato se jim pri širitvi tako mudi in tu je priložnost Slovenije, da izsili zaščito svojih interesov.
jureimacure
# 02.03.2018 ob 07:53
Nekateri levičarji bi raje sodelovali s srbi in rusi kot se pomirili s Slovenci, pa razumi. Obenem vpijejo dol s tujci, vse nam bodo pokradli.
Pač pravljice.
log
# 02.03.2018 ob 07:47
Dvoličnež! Govori o spoštovanju dogovorov in zakonov, tožijo Hrvaško, vlada pa obenem krši dogovor o NLB, kršijo ustavo in odločbe ustavnega sodišča.. Le kaj si mislijo v Evropi. Luzer!
borut-blas
# 02.03.2018 ob 04:24
peta kolona je v sloveniji glasna a laja v prazno - karavana gre dalje
cerar ali kdor koli drugi , kii bo v sloveniji izvoljen ne bo nikoli delal za interese tujine
gospod janša in njegovi pa bi klicai trojko, razprodali banke, zasužnili slovence za interese tujih sil
ne bo vam uspelo -
če ste se med drugo svetovno vojno opekli s hitlerjem, kaj vam danes ni jasno?
nikoli slovenci ne bomo podpirali izdajalcev , pa naj obljubljajo drugo švico - nič več nas ne boste nategnili
vse je jasno
Kolupaila
# 02.03.2018 ob 01:17
NLB prodajte, če ste se zavezali pred EU- jem tako pa vas zanima samo to, kar vam v danem trenutku odgovarja. Imamo prvo damo sveta, namesto da bi šli k njej po podporo, rinemo Rusom v "rit", ki pa v svetu še zdaleč nimajo takšne veljave. Pa tudi oni se niso postavili na našo stran v arbitraži razsodbi.
M. Krpan pl.
# 03.03.2018 ob 12:23
Slovenija kot majho cvileče prase bega levo in desno, pa v luknjo, pa na plano. Najprej smo do nezavesti zbirokratizirali državo in si naprtili 1001 občino - nekako smo jo kantonizirali po zgledu BiH. Potem smo sprejeli 1001 SIST na vse to še 1001 agencijo....ter presojevalce vseh vrst. Hrvaška dobro ve da so EU pravila bolj kot ne južno od Karavank samo utopija....šamarajo nas kot krivonoge, očalaste piflarje in nam iz rok jemljejo vse od sendvičev do denarja. Pri tem se pobalinsko narežijo z vsako naslednjo brco v ta zadnjo in si mislijo svoje. Kakšna pravila neki....dokler ne bo sleherna slovenska občina štela najmanj 12000 prebivalcev nas ne bo resno jemal nihče. Ko bo konjunkture konec in ko se bo demografija dokončno prevesila v nepovrat lahko pričakujete Madžare v MS, Italjane v KP, Avstrijce v LJ...v tem primeru HR pripoji NM kot industrijski bazen, ki ga sami ne premorejo. Ta scenarij bo 2050 postal realnost na geografskih kartah. Slovenija dežela postaranih nergačev in proračunskih preužitkarjev.
bojeviti
# 03.03.2018 ob 10:22
Prej je komisija bila zelo glasna, še Clintonova kot ameriška zunanja sekret-arka je glasno podpirala arbitražo. A imajo hrvatarji res tako protekcijo ali pa se je svet v zadnjih letih tako zelo spremenil?
misterij1234
# 02.03.2018 ob 23:33
Moč ljudi neskorumpira.Če pa bedaki pridejo na oblast ,potem skorumpirajo moč.In prav to se je nam zgodilo.
Kazalo