Peter Vilfan je večkrat pozval Alenko Bratušek, naj odstopi z vrha stranke, vendar je bil pri tem neuslišan. Foto: BoBo
Peter Vilfan je večkrat pozval Alenko Bratušek, naj odstopi z vrha stranke, vendar je bil pri tem neuslišan. Foto: BoBo

Po poročanju današnjega Dnevnika je Peter Vilfan v torek vodstvo ZaAB-ja obvestil, da izstopa iz stranke, kar pomeni, da tudi ni več njen podpredsednik. Svoje odločitve v izstopni izjavi ni obrazložil, saj je razloge za svoje nezadovoljstvo že velikokrat navedel.

Predsednico stranke Alenko Bratušek je Vilfan večkrat pozval, naj odstopi s predsedniškega mesta, kot jo je tudi, naj odstopi od komisarske kandidature, saj se mu je njeno vztrajanje pri kandidaturi za evropsko komisarko zdelo nekorektno.

Člani izvršnega odbora stranke so tedaj menili, da Alenki Bratušek dajo še nekaj časa za premislek, čemur sicer Vilfan ni nasprotoval. "Naslednji dogodki pa so pokazali, da Bratuškova z vrha stranke ne namerava odstopiti, zato sem se odločil za izstop iz stranke," je dejal Vilfan, ki je dodal, da ga je v zadnjem času vznemirilo še nekaj potez predsednice stranke.

V ponedeljek naj bi svet stranke odločal o tem, ali bo imel ZaAB kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo. Vilfan pa je na vprašanje, zakaj v ZaAB-ju ni vztrajal do kongresa, ko bo jasno, ali bo stranka dobila novo vodstvo, odvrnil, da se ni želel iti na sejo sveta "bojevat".

Vilfan sicer ne namerava izstopiti iz poslanske skupine ZaAB-ja, saj meni, da ta dela dobro in veliko. Če pa bo predsednica stranke oziroma njeni organi menili, da bi moral zapustiti njihovo poslansko skupino, bo to storil.

ZaAB je poleg Vilfana zapustil tudi nekdanji predsednik sveta stranke Stojan Pelko.