V Vili Podrožnik so se ob tem, ko med njimi nastaja vse globlji prepad, sestali prvaki vseh koalicijskih strank. Foto: BoBo
V Vili Podrožnik so se ob tem, ko med njimi nastaja vse globlji prepad, sestali prvaki vseh koalicijskih strank. Foto: BoBo
Zapis na Twitter profilu SDS-a
Stranka se oglaša na družbenem omrežju. Foto: Twitter
Gregor Virant in Janez Janša
Janša naj bi se po navedbah svojega kabineta na aktualna politična dogajanja predvidoma odzval v začetku tega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije na upravno sodišče. Po nekaterih informacijah utegne to storiti danes. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
DL odhaja, konec koalicije
Janez Janša pričakuje zasuk navzgor
Koalicija molče iz Vile Podrožnik
Virantov rok se izteka

To torej pomeni, da bo Državljanska lista v sredo izstopila iz koalicije, je poročala Nataša Markovič, novinarka TV Slovenija. Markovičeva je dejala še, da je Janša ponovil poziv k vložitvi konstruktivne nezaupnice, Virant pa prav tako ni popustil in napovedal, da njegova stranka ostaja pri ultimatu.
Mogočo rešitev iz "patpoložaja" - Karl Erjavec in Franc Bogovič Virantu očitata, da je komentiral prehitro in s tem koalicijo spravil v patpoložaj - pa naj bi ponudila Ljudmila Novak, predsednica NSi-ja. Po njenem predlogu naj bi SD vložil interpelacijo proti celotni vladi in bi prek tega nekako prišli do predčasnih volitev, je poročala Markovičeva.

Do polnoči ima premier Janez Janša sicer še čas, da odgovori na zahteve Državljanske liste.

Sestanka v Vili Podrožnik, ki je potekal na pobudo predsednice NSi-ja Ljudmile Novak, so se udeležili vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo Radovana Žerjava, ki ga je nadomeščal podpredsednik stranke Franc Bogovič.

Prvak DL-ja Gregor Virant koalicijskega srečanja po sestanku sicer ni želel komentirati, pozneje pa je v DZ-ju dejal, da se po njegovem "občutku ni spremenilo nič". Svet DL-ja bo tako o odhodu iz koalicije razpravljal na seji sveta v sredo zvečer.

Državljanska lista se bo odločala v sredo
Državljanska lista zaradi poročila KPK-ja od Janše namreč zahteva odstop ali glasovanje o zaupnici v DZ-ju. Če predsednik vlade ne bo povlekel nobene poteze, bo DL v sredo zapustil vladno koalicijo, kar pomeni, da bosta odstopila oba ministra - Janez Šušteršič in Senko Pličanič - ter predsednik parlamenta Gregor Virant. Svet stranke je namreč odločil, da je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije za Janšo preveč obremenjujoče, da bi še lahko vodil vlado. Finančni minister Janez Šušteršič je v Bruslju izpostavil, da v primeru odločitve o odstopu s položaja ne vidi posebnih težav pri opravljanju tekočih poslov na ministrstvu.

Kakšno je torej stališče Janše?
Iz kabineta premierja ali njegove stranke SDS v zadnjih dneh ni bilo nobenega uradnega sporočila. Stranka je le na družbenem omrežju Twitter zapisala, da ima Državljanska lista možnost vložiti konstruktivno nezaupnico v državni zbor. Tudi danes so se oglasili le na Twitterju: "Janša se je odločil 9 januarja, prav tako SDS."

Takrat je predsednik vlade na seji sveta svoje stranke povedal, da je SDS v zdajšnji koaliciji pripravljen delati naprej, "če bodo partnerji resni" in se bodo držali koalicijske pogodbe, v tehnično vlado pa njegova stranka ne gre. Tako je po njegovem mnenju mogoča vlada "neke druge politične barve", tisti, ki bi jo prevzel, pa bi prevzel tudi politično odgovornost; SDS bi v tem primeru šel v opozicijo. "Na potezi in v zagati so tisti, ki so postavljali ultimate," so še dodali.

Iskanje nove koalicije?
Ali lahko torej nastane nova koalicija? Ob vložitvi glasovanja o konstruktivni nezaupnici bi moral predlagatelj poslancem ponuditi novo ime za zasedbo premierskega stolčka. V ponedeljek so se tako že sešli člani DL-ja, DeSUS-a in SLS-a, ki zahtevajo spremembe na vrhu vlade. Radovan Žerjav, predsednik SLS-a in gospodarski minister, je sicer že poudaril, da njegova stranka v koalicijo s Pozitivno Slovenijo ne more, saj tudi njihovega "zamrznjenega" prvaka Zorana Jankovića bremeni isto poročilo KPK-ja. Njihov pogoj bi torej utegnil biti popoln umik Jankovića iz strankarskega življenja. V PS-ju so ob volitvah nove začasne predsednice Alenke Bratušek sicer povedali, da bi glasovali za "kogar koli pametnega", ki bi ga kdo predlagal za vodenje vlade.

NSi kot mediator
Da v največji vladni stranki ne razmišljajo o zamenjavi svojega predsednika, je jasno že nekaj dni, saj ga je svet stranke z veliko večino znova podprl. V podporo Janši se je z javnimi tribunami angažiral Zbor za republiko, na spletni strani stranke pa dnevno objavljajo pisma podpore, ki jih prejema Janša. Do zdaj jih je že 420.

Da bi Janez Janša sam odstopil, je torej malo verjetno. V teh dneh naj bi vložil tožbo pred upravnim sodiščem zoper obremenjujoče poročilo in pričakovati je, da bo ob tem tudi povedal svoje stališče o krizi v koaliciji.

To se trudi razrešiti tudi NSi, ki se ponuja kot mediator med 'sprtimi'. Odločitev, ali bodo v vladi kakšne spremembe, je predsednica stranke Ljudmila Novak povsem prepustila premierju. Ta lahko sicer še tri mesece vlada, kljub odhodu dela ministrov. V SLS-u bi tako ali tako radi počakali na marčno sejo DZ-ja, ko naj bi po napovedih obravnavali nekaj po njihovem mnenju za gospodarstvo pomembnih zakonov. Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je omenjal možnost vztrajanja v vladi do konca naslednje seje parlamenta.

Medtem pa v na predčasnih volitvah poraženi stranki SD ob ugodnih javnomnenjskih izsledkih vse glasneje govorijo o novih predčasnih volitvah.

Vlada na delovnem obisku
Vlada se danes odpravlja na svoj šesti delovni obisk po regijah, tokrat v notranjsko-kraško regijo. Osrednji del obiska bo v sredo, ko bodo številna srečanja premierja in ministrov s predstavniki regijskega političnega, gospodarskega in družbenega življenja.

DL odhaja, konec koalicije
Janez Janša pričakuje zasuk navzgor
Koalicija molče iz Vile Podrožnik
Virantov rok se izteka