Novi slovenski sodnik v Strasbourgu bo Marko Bošnjak Foto: BoBo
Novi slovenski sodnik v Strasbourgu bo Marko Bošnjak Foto: BoBo

Za izvolitev je bilo potrebnih 68 glasov. Bošnjak jih je dobil 113, Betettova 14, Peršak pa 7, je poročal dopisnik RTV Matjaž Trošt. Bošnjak bo devetletni mandat prevzel v treh mesecih.

Bošnjak je po glasovanju ocenil, da je bila za veliko podporo ključna nedeljska predstavitev kandidatov pred pristojnim odborom skupščine, kjer je imel možnost predstaviti svoja razumevanja glede področij delovanja sodišča. Bošnjak je sicer podpore parlamentarne skupščine zelo vesel, veseli pa se tudi novih izzivov.

Kot največji izziv najprej vidi vključitev v delo sodišča, potem pa se bo soočil še z vsebinskimi izzivi. "Gre za razvoj in poglabljanje obstoječe sodne prakse na področju mednarodnega varstva človekovih pravic, krepitve zaupanja v očeh pritožnikov, držav, specializirane javnosti in ne nazadnje tudi splošne javnosti," je sklenil Bošnjak.

Bošnjak ocenjen za najprimernejšega
Trojico kandidatov - vrhovno sodnico Nino Betetto, Nino Peršak z univerze v Gentu in odvetnika Marka Bošnjaka - je v nedeljo zaslišal pristojni odbor. PS SE pa je nato kot najprimernejšega kandidata priporočil Bošnjaka.

Sodnik je izvoljen za devet let brez možnosti ponovne izvolitve. Mandat se sodnikom sicer konča tudi, ko dopolnijo 70 let starosti. Slovenski sodnik na sodišču za človekove pravice do izvolitve naslednika ostaja Boštjan M. Zupančič, ki mu je sicer mandat potekel že 31. oktobra lani.

Slovenija je namreč kandidate za sodnike izbrala šele v tretjem poskusu, na podlagi razpisa marca lani, potem ko po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka - v zadnjem avgusta lani pa osem kandidatk in sedem kandidatov - predsednik republike Borut Pahor ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Odvetnik in predavatelj
Dvainštiridesetletni Bošnjak je po študiju leta 2002 doktoriral na ljubljanski Pravni fakulteti. Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici je od leta 2012 izredni profesor za kazensko pravo, predaval pa je tudi na drugih fakultetah.

Pred prihodom v Odvetniško družbo Čeferin leta 2009 je bil višji znanstveni sodelavec Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti in svetovalec ustavnega sodišča.

Ukvarjal se je s kazenskim procesnim in materialnim pravom, ustavnim pravom, mednarodnim pravom in pravom človekovih pravic.

Kot je sam izpostavil v biografiji za PS SE, so njegovi raziskovalni projekti zadevali človekove pravice ali vprašanja, povezana z njimi. Tudi ustavnemu sodišču je svetoval v primerih tožb, ki so se nanašale na kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Za področje človekovih pravic se je specializiral tudi kot odvetnik.

Slovenski javnosti pa je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah - v zadnjem času predvsem v postopkih proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in nekdanjemu prvemu človeku Istrabenza Igorju Bavčarju.

Marku Bošnjaku prepričljiva podpora v Strasbourgu
Bošnjak postal novi sodnik na evropskem sodišču
Marku Bošnjaku prepričljiva podpora v Strasbourgu
Bošnjak postal novi sodnik na evropskem sodišču