Kljub pogajanjem vlade in sindikatov je za odpoved stavke malo možnosti. Foto: MMC RTV SLO
Kljub pogajanjem vlade in sindikatov je za odpoved stavke malo možnosti. Foto: MMC RTV SLO
Senko Pličanič
Vodja vladne pogajalske skupine Senko Pličanič si bo prizadeval, da stavke ne bo. Foto: BoBo
Stavka
Splošna stavka javnega sektorja je napovedana za sredo, 23. 1. 2012. Foto: BoBo

Ker masa plač ostaja nespremenjena, torej občutno znižana, vlada pa se o tem sploh noče ne pogovarjati ne pogajati, ministrov umik sprememb normativov v vrtcih in osnovnih šolah ne spremeni popolnoma ničesar.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
Pred splošno stavko še pogajanja

Na pogajanjih pred splošno stavko javnega sektorja vlada in sindikati niso dosegli napredka, saj Senko Pličanič, ki vodi pogajanja na vladni strani, nima mandata za pogajanja o višini mase plač.

Pličanič je sicer že pred začetkom pogajanj dejal, da je vlada pripravljena narediti vse, da stavke ne bi bilo. Po koncu pogajanj pa je dejal, da bo še danes poskusil preveriti na vladi, ali ima vladna pogajalska skupina mandat za pogajanja o višini mase plač.

Če bo Pličanič mandat vlade za pogajanje o višini plač prejel, bodo sindikati od stavke odstopili, je dejal Pličanič. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa je dejal, da bodo sindikati od stavke odstopili le, če z vlado sklenejo stavkovni sporazum o reševanju sindikalnih zahtev, ob tem pa vlada sprejme sklep, da se bo sporazuma držala.

Kljub morebitnemu mandatu za pogajanja o višini mase plač pa je Pličanič priznal, da volje za pogajanja o sami višini na vladni strani verjetno ne bo. Pri tem je ponovil, da vladno znižanje mase plač ni v nasprotju s predhodnimi dogovori s sindikati.

Pličanič zadovoljen, sindikati ne
Prvič se je s sindikati javnega sektorja srečal v petek in je z začetkom pogajanj zadovoljen, a je izpostavil, da se gibljejo v danih javnofinančnih okvirih, kar morajo razumeti tudi sindikati.

Manj zadovoljni so bili na sindikalni strani. Janez Posedi je ugotavljal, da so vsa ključna vprašanja ostala odprta. Niso dobili niti odgovora, o kolikšnih sredstvih se sploh pogovarjajo oziroma koliko v evrih znaša tisto znižanje mase plač, kjer vladna stran ne more popuščati, je povedal.

Poziv ministrstva Svizu
Tako Posedi kot predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta bila kritična tudi, ker so nekateri vladni predstavniki odšli že med pogajanji. So pa Štruklja kot predsednika Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) z ministrstva za šolstvo pozvali, da prekliče stavko v vrtcih ter v osnovnih in srednjih šolah, saj so sami ustavili vse predloge v povezavi s standardi in normativi.

K splošni stavki 23. januarja je svoje člane pozval tudi Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). Sindikatu namreč kljub današnjim pogajanjem z delodajalci ni uspelo doseči dogovora o dvigu najnižjih osnovnih plač in regresu za letni dopust.

Sviz: Minister odvrača pozornost
A v Svizu odgovarjajo, da bi stavko, za katero je glasovalo več kot 35.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, preklicali, če bi umik normativov pomenil zagotovilo, da zaposleni v vrtcih in šolah ohranjajo delovna mesta in višino sedanjih plač. Tako pa gre po njihovih besedah "za poskus odvračanja od stavke, ki smo mu bili priča že lansko pomlad, le da so prijemi zelo različni". "Aprila lani je minister Žiga Turk – družno s predsednikom vlade – grozil z neplačano stavko in zahtevo, da so šole in vrtci odprti, zdaj pa odvrača z videzom popuščanja."

A ker se znižujejo proračunska sredstva, bodo ravnatelji in direktorji prejeli premalo sredstev, zato bodo po njihovih navedbah morda celo prisiljeni odpuščati zaposlene. "Tudi v zadnjih dneh pred stavko, ko je vlada poskušala ustvariti vtis, da se pogaja, je minister Senko Pličanič spet jasno potrdil, da se o masi plač niso pripravljeni pogajati. To pomeni, da odpuščanja ali znižanja plač visijo v zraku z enako težo kot pred umikom normativov," še poudarjajo.

Minister Turk pa se po mnenju sindikalistov "poskuša znebiti vsakršne odgovornosti za destrukcijo, ki jo je v zadnjem letu povzročil v izobraževanju, in jo na koncu naprtiti ravnateljem, ki bodo soočeni z znižanimi sredstvi za plače". "Obenem pa minister očitno že predpostavlja, da so volitve blizu in bi si z navidezno dobrohotnim umikom želel pred volitvami popraviti izrazito negativno podobo med zaposlenimi v vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah."

Policisti še stavkajo
Pogajanja pa nadaljujejo tudi policisti. Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije, ki stavkovne dejavnosti izvaja že več kot teden dni zaradi neizpolnjevanja lanskega stavkovnega sporazuma, je na sejo povabil tudi notranjega ministra Vinka Gorenaka in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja.

Ker masa plač ostaja nespremenjena, torej občutno znižana, vlada pa se o tem sploh noče ne pogovarjati ne pogajati, ministrov umik sprememb normativov v vrtcih in osnovnih šolah ne spremeni popolnoma ničesar.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
Pred splošno stavko še pogajanja