Slovenija
Slovenski ribiči so razočarani in negotovi, saj bo interventni zakon, ki ribičem zagotavlja finančno pomoč v primerih, ko bi pri ribolovu v morju pod suverenostjo Slovenije utrpeli materialno škodo, veljal dve leti, nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo potem. Poleg tega zakon ne govori o kaznih. Foto: BoBo

Dodaj v

Razočarani ribiči opozarjajo: "Kazni prihajajo na naša imena in podjetja"

Čakajo, da bo Slovenija Evropski komisiji poslala pismo z elementi tožbe proti Hrvaški
12. marec 2018 ob 20:52
Koper - MMC RTV SLO, STA

Ribiči še naprej ostajajo v negotovosti in se izogibajo plovbi čez polovico Piranskega zaliva, do danes pa so od hrvaških organov prejeli skupno 70 kazni.

Njihov zastopnik na Hrvaškem, puljski odvetnik Ivica Senjak, je že pred nekaj tedni dopustil možnost, da bodo ob pomešanih datumih pri posameznih izdanih kaznih slovenski ribiči prejeli še kakšno kazen. V dobrih dveh tednih so tako od hrvaških organov dobili še 22 kazni oz. skupno 70, izdanih zoper osem ribičev med fizičnimi in pravnimi osebami.

Od sodišča za zdaj še niso prejeli dodatnih informacij na pritožbe, ki jih je vložil v imenu ribičev. Ob tem Senjak ni želel špekulirati, kdaj bi sodišče utegnilo odločati o zadevah, saj je praksa "raztegljiva" in lahko sodišče posamično kazen obravnava v enem mesecu, dveh, šestih mesecih ali še pozneje.

Ribiči niso optimistični
Slovenski ribiči medtem nimajo novih informacij glede postopkov proti njim oz. kaznih, ki so jim jih hrvaški organi izdali zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, naj bo to od odvetnika, ki jih zastopa na Hrvaškem, ali od slovenskih oz. hrvaških organov, je pojasnil koprski ribič Silvano Radin.

Po njegovem vedenju slovenski ribiči v zadnjem obdobju niso bili v Piranskem zalivu - z izjemo enega čolna, ki za potrebe zavoda za ribištvo izvaja monitoring tudi med Piranom in Savudrijo. A tudi ta ni prečkal sredinske črte, saj se tudi njegov kapitan boji morebitnih kazni, je dodal Radin.

Kot je še povedal, zdaj predvsem čakajo, da bo Slovenija Evropski komisiji poslala pismo z elementi tožbe proti Hrvaški, čeprav ribiči sami ne gojijo posebnega optimizma: "Vemo, kako Evropa funkcionira glede vsega, kar se dogaja pod okriljem ribištva."

Prav tako so razočarani in negotovi, saj bo interventni zakon, ki ga je vlada sprejela decembra in ki ribičem zagotavlja finančno pomoč v primerih, ko bi pri ribolovu v morju pod suverenostjo Slovenije utrpeli materialno škodo, veljal dve leti, nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo potem. Poleg tega zakon ne govori o kaznih: "Na nas prihajajo kazni: na naša imena, naše priimke, na naša podjetja," je opozoril.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 12.03.2018 ob 21:04
"Kazni prihajajo na naša imena in podjetja"

... ki jih bodo na koncu tudi plačala, kolikor poznamo to državo. Boste se pa lahko slikali z 90% strankarskih ve(sel)jakov in se naposlušali njihovih govorancij do sitega in čez.
zala10
# 12.03.2018 ob 22:16
Nesposobni Cerar se je spet lotil posla, ki ga ne obvlada. Na suho ga je sicer Ehjavec, s svojo idejo o enostranski implementaciji (kar po mednarodnem pravu ni dopustno!) arbitražne razsodbe na morju. Na koncu bodo naši ribiči plačali kazni, hrvaški pa seveda ne.
pepe2
# 12.03.2018 ob 23:21
slovenija je bila dolžna implementirati razsodbo. enako hrvaška. če hrvaška krši sporazum, še ne pomeni, da ga lahko krši tudi slovenija. enostranska implenetacija je v tem primeru manjša "kršitev" kot nikakršna implementacija in slovenija - glede na stališče hrvaške - boljše rešitve niti nima. kazni ribičem so pa nesrečen stranski učinek tega.
danez
# 13.03.2018 ob 09:15
Torej hrvaško sodišče izdaja odločbe sodb za teritorij, ki NIKOLI v zgodovini do danes ni bil v njihovi pristojnosti! Z obnašanjem "naših" režimskih oblastnikov bodo dobili opravičilo za poseganje na naš teritorij kadarkoli...
kralj matjaž
# 13.03.2018 ob 08:56
Ja kaj pa lovite v hrvaških vodah.
jureimacure
# 12.03.2018 ob 22:46
Tako levica rešuje probleme, da ustvari nove.
Park
# 13.03.2018 ob 11:57
In kaj mislite, da vas bo ta levičarska vlada ščitila? Saj je podarila slovensko ozemlje Hrvaški. In zdaj še jokca pri vrhu EUja, ker Hrvati tega podarjenega ozemlja nočejo sprejeti!
RJSlo
# 13.03.2018 ob 11:06
No ja. Slovenija : Hrvaška 0 : 9

A je kdo verjel, da bo drugače?
boris50
# 13.03.2018 ob 00:20
Očitno kazni slovenskim ribičem prihajajo kar zaradi njihovega odlova rib v CELOTNEM piranskem zalivu,ta zadeva je namreč krasen vzrok,da se lahko(tajno-poskusno) Hrvatje polastijo kar celotnega piranskega zaliva.Slovenski ribiči naj poskusno lovijo samo do sredinske črte in opazujejo ali bodo dobil hrvaške kazni tudi za odlov tukaj!!
aljaz26
# 13.03.2018 ob 00:01
Haha a jim nismo mi začeli pisati kazni? Strel v koleno.
Kazalo