Vlada je izbrala praznika, ki po njenem mnenju ne predstavljata ideoloških delitev. Foto: BoBo
Vlada je izbrala praznika, ki po njenem mnenju ne predstavljata ideoloških delitev. Foto: BoBo
Proslava
Vlada namerava varčevati tudi pri praznikih. Foto: MMC RTV SLO

Proslav ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije tako ne bo. Poslanec SD-ja Samo Bevk je vlado pozval, da znova prouči svojo odločitev, saj je prepričan, da je vlada z odločitvijo, da črta dve državni zaznamovanji pomembnih dogodkov, po nepotrebnem zašla na polje ideološkega boja in izkazala nerazumevanje pomena identitete za prihodnost države.

Bevk: Vlada zašla na polje ideološkega boja
Bevk je vlado pozval, da omogoči praznovanje tudi drugih prazničnih dni, tako dneva upora proti okupatorju kot dneva reformacije, in način izvedbe prilagodi finančnim možnostim. Opozoril je še, da je vlada s sprejetjem sklepa onemogočila "vsakršno možnost, da se o predlogu izreče tudi širša javnost".

Poslava ob dnevu boja proti okupatorju kljub temu v Ljubljani bo. Organizirala jo bo Zveza združenj borcev NOB-ja, pomagal pa bo MOL, kar je potrdil tudi župan Zoran Jankovič. Proslava bo 27. aprila na Kongresnem trgu v Ljubljani

Vlada: Varčujemo
Vlada je na Bevkov poziv pojasnila, da je odločitev sprejeta zaradi varčevalnih ukrepov, saj bo prihranila 50 odstotkov denarja, namenjenega za organizacijo državnih proslav. Za omenjena praznika se je vlada odločila, ker misli, da gre za praznika, ki najbolj neposredno zaznamujeta mejnike slovenske državnosti, zato njuno praznovanje naj ne bi predstavljalo ideoloških delitev in opredelitev, so pojasnili na generalnem sekretariatu vlade.

Odločitev so brez zainteresirane javnosti sprejeli zaradi časovne stiske, so še pojasnili in dodali, da bi moral biti koledar proslav določen že decembra, a se to ni zgodilo. Dodali so, da vladni sklep ni ovira, da se zunaj okvira državnega proračuna organizirajo tudi proslave drugih praznikov.