Dejan Karba je bil med drugim avtor zgodb o nakupu oklepnikov patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Karba je bil med drugim avtor zgodb o nakupu oklepnikov patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta. Foto: MMC RTV SLO

Spletna izdaja Dela poroča, da je bil Karba nepričakovano poklican na razgovor k v. d. odgovornega urednika Bojanu Budji, pogovoru pa sta se nato pridružili še članici uprave Dela Marjeta Zevnik in Irma Gubanec, ter tudi pravnica podjetja Nataša Jakiša.

"Ko sem podpisoval, kar sem podpisal, sem predsednici uprave gospe Marjeti Zevnik jasno povedal, da zadevo podpisujem z zavezanimi rokami. V podpis sem preprosto moral privoliti oziroma sem bil vanj prisiljen," je dejal Karba. "Pred mene so postavili izbiro: ali me suspendirajo in mi zagrozili, da bom v tem primeru moral sam poravnati morebitne sodne stroške v tožbah zoper mene, ali pa da podpišem sporazum o prekinitvi delovnega razmerja," je dodal.

Budja: Razšli smo se sporazumno
Odgovorni urednik Dela Bojan Budja je za časnik Finance izjavil: "Lahko potrdim, da smo se sporazumno razšli," predsednica uprave Dela Marjeta Zevnik pa: "S Karbo smo imeli razgovor, očitno nimamo sinergije za nadaljnje sodelovanje." Zevnikova pa ni želela odgovoriti na vprašanje, kaj so novinarju Karbi očitali. "O tem ne bomo razpravljali, smo mu zagotovili. Za nazaj ga bomo 'pokrili', za naprej pa se bo menda že znašel. Odpravnine ni dobil," je po poročanju časnika zatrdila Zevnikova.

SND stopil Karbi v bran
Mediji poročajo tudi, da je izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela (SND) že protestiral zaradi postopka, s katerim je uprava družbe Delo prekinila delovno razmerje s Karbo. V sindikatu so dejali, da niso bili vključeni v sam postopek, njihovemu članu pa niso omogočili, da bi zaprosil za pomoč sindikata, kar je njegova absolutna pravica. Način, s katerim je uprava prekinila delovno razmerje z njim, po mnenju sindikata vzbuja dvome, da razlog za prekinitev pogodbe ni bil odsotnost "sinergije za nadaljnje sodelovanje", kot je bilo Karbi rečeno, temveč so razlogi drugačni, morda celo politični. "SND že izvaja postopke pravne zaščite svojega člana in bo to počel tudi v prihodnje," so zatrdili.

Afera Patria in domnevno očetovstvo kardinala
Karba je bil med drugim avtor zgodb o nakupu oklepnikov patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta - v času po menjavi odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga je bilo novinarju naročeno, naj ne piše več o zadevi Rode, dan pred odpovedjo pa mu je bilo prepovedano pisati komentar o reakcijah predstavnikov RKC-ja na proteste in socialno stisko državljanov, še poroča spletno Delo.