Zemljarič se je v sredo na delo novinarjev Pop TV-ja odzval zelo grobo. Foto: BoBo
Zemljarič se je v sredo na delo novinarjev Pop TV-ja odzval zelo grobo. Foto: BoBo

V DNS-ju menijo, da je bilo Zemljaričevo dejanje "povsem nedopustno". Čeprav Zemljarič formalno ne opravlja več nobene politične ali druge javne funkcije, je zaradi vloge v politiki in gospodarstvu javna osebnost, opozarjajo. Odgovori, ki jih novinarji želijo od njega, pa so po opozorilu društva v javnem interesu. Fizični napad na medijsko ekipo je zato "neprimerna poteza, ki v demokratičen medijski prostor ne sodi", so zapisali v odzivu.

Kot dodajajo, je novinar Pop TV-ja po dostopnih informacijah ravnal korektno. Ob tem sicer opozarjajo na 14. člen kodeksa novinarjev, po katerem lahko novinar zvočno in slikovno snema ter fotografira le po privolitvi snemane oziroma fotografirane osebe. Izjemoma pa sme novinar snemati in fotografirati brez privolitve, kadar utemeljeno meni, da bo tako razkril informacije, ki so v interesu javnosti.

V ZNP-ju podpirajo raziskovanje slovenske zgodovine
Podobnega mnenja so tudi v ZNP-ju, ki "ostro obsoja fizični napad nekdanjega načelnika Službe državne varnosti Janeza Zemljariča na novinarsko ekipo POP TV, medtem ko ga je ta želela vprašati o udbovskih umorih in njegovi vpletenosti vanje". Napad je tudi po njihovi oceni toliko bolj nedopusten zato, ker ima Zemljarič še danes veliko vlogo v slovenski politiki in gospodarstvu.

V ZNP-ju so še dodali, da podpirajo novinarje, ki raziskujejo obdobje slovenske zgodovine, ki je še vedno nismo razčistili, kot so zapisali. Snemalcu Pop TV-ja predlagajo, da zoper Zemljariča poda kazenski pregon, od policije pa pričakujejo, da se bo ustrezno odzvala.

Kot so še dejali v odzivu, pri omenjenem raziskovanju tudi njihovi člani "doživljajo politične pritiske in druge grožnje, celo s smrtjo".

Spomnimo, Pop TV je v sredo poročal, da je snemal prispevek o Zemljaričevi neodzivnosti na obtožbe glede umorov SDV-ja, pri čemer je naključno srečala Zemljariča. Ta snemanja ni dovolil in je bil do snemalca grob.