Novinarsko častno razsodišče je sicer skupni organ DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije, ki se izreka tako o novinarskem delu članov društva kot tudi nečlanov. Foto: MMC RTV SLO
Novinarsko častno razsodišče je sicer skupni organ DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije, ki se izreka tako o novinarskem delu članov društva kot tudi nečlanov. Foto: MMC RTV SLO

Urša Trebušak s Kanala A je kršila prvi člen kodeksa o obveznosti preverjanja informacij. Na razsodišče se je po novinarkinem poročanju o nevšečnostih z operacijskimi mizami decembra lani obrnil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Novinarka je v prispevku med drugim povzela afero z nakupom operacijskih miz ter omenila Janeza Zemljariča, ki da je bil deležen kriminalistične preiskave.

Ob tem je objavila svež posnetek moškega, domnevno Janeza Zemljariča in dejala: "Vse kaže, da je Janez Zemljarič še vedno reden gost UKC. Naključje je hotelo, da gospoda z dvema aktovkama v rokah prav pred današnjim snemanjem na UKC ujamemo, ko zapušča bolnišnico. Razlog za njegov obisk ni znan". A moški na posnetku ni Janez Zemljarič. Novinarka pa v tem prispevku po ugotovitvah NČR-ja ni kršila drugega člena kodeksa o izogibanju nekorektnemu predstavljanju dejstev.

Dnevnikova novinarka v konfliktu interesov
Mojca Pišek z Dnevnika je kršila peti člen kodeksa o opozarjanju na objavo nepotrjenih informacij ter 24. člen, ki predvideva novinarjevo izločitev ob konfliktu interesov. Novinarka je v člankih Beletrina utrjuje svoj vpliv in Zrel sad ministričine nezrelosti, v katerih je pisala o delovanju Javne agencije za knjigo, ki se je tudi pritožila na NČR, kršila kodeks. Ni namreč opozorila, da objavlja nepotrjene informacije. Ob tem je novinarka še zamolčala dejstvo, da deluje tudi kot podpredsednica in aktivna članica Društva slovenskih literarnih kritikov. Mojca Pišek pa ni kršila 15. člena kodeksa o ločevanju med informacijo in komentarjem.

Na Reporterju kršili pet členov
Biserka Karneža Cerjak je kršila prvi, tretji (pridobivanje odziva na hude obtožbe), četrti (nezamolčanje ključnih informacij), peti in 15. člen, ni pa kršila drugega. Na NČR se je pritožilo študentsko društvo Iskra zaradi novinarkinega pisanja o njihovem domnevnem privilegiranem položaju v pogajanjih o sprejetju novega zakona o visokem šolstvu. Kot je ugotovil NČR, gre za netočne in nedobronamerne trditve.

V članku med drugim po mnenju NČR-ja tudi ni mogoče ločiti med dejstvenim in komentatorskim delom, pa tudi ni mogoče razbrati, kdaj ima novinarka za navedbe tudi materialne dokaze.

"Nisem članica DNS-ja"
Novinarka je v odzivu poudarila, da nikoli ni bila članica Društva novinarjev Slovenije (DNS), ampak je članica Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), ki ima svoj novinarski kodeks, h kateremu je zavezana. Prav tako ima združenje svoje častno razsodišče, je opozorila. Zato ne razume, kako je lahko kršila kodeks drugega društva, s katerim na noben način ni povezana. "Bralcu prepuščam presojo, ali ima DNS pravico odločati o nekom, ki sploh ni njihov član," je dodala novinarka Reporterja Biserka Karneža Cerjak.

NČR izreka stališča tudi o nečlanih DNS-ja
Novinarsko častno razsodišče je sicer skupni organ DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije, ki se izreka tako o novinarskem delu članov društva kot tudi nečlanov. V primeru članov izdajo razsodbo, v primeru nečlanov pa stališče. Častno razsodišče ZNP-ja pa se izreka le o svojih članih.

Traven in Ezgeta kršila kodeks v primeru družine Pašić
Sandra Ezgeta in Bojan Traven s Planeta TV sta pri poročanju o dejavnostih družine Pašić z Jesenic kršila tretji, četrti in 20. člen. NČR je ugotovil, da so v prispevku nekatere izjave iztrgane iz konteksta, odzive na hude obtožbe pa da se je pridobivalo na neustrezen način. Obenem je novinarka dejstva, ki sama po sebi ne dokazujejo, da bi bil Denis Pašić lahko povezan z islamskimi skrajneži, v prispevku predstavila na način, ki je pustil tak vtis, piše v stališču NČR-ja.

Obenem pa Ezgeta in Traven nista kršila prvega, drugega, petega, šestega (navajanje vira informacije), 11. (nedopustnost plagiatorstva), 13. (novinar se mora vedno predstaviti kot novinar), 14. (o dopustnosti snemanja), 17. (spoštovanje posameznikove zasebnosti) in 21. (nedopustnost širjenja nestrpnosti) člena kodeksa.

Brez kršitev v poročanju o protestu
NČR še ugotavlja, da kodeksa niso kršili novinar Televizije Slovenija Tomaž Šavli, urednica te televizije Eva Furlan in nekdanja odgovorna urednica Ljerka Bizilj. Na NČR se je zaradi poročanja o protestu pred parlamentom pritožil Jože Novak.

Kodeksa pa ni kršil tudi novinar in odgovorni urednik spletnega medija portalplus.si Borut Meglič. Na NČR se je sicer zaradi poročanja o izplačevanju potnih stroškov obrnil Sazas.