Višje sodišče je ugotovilo, da je objavljeni odziv SAZAS-a v celoti zajel in tudi presegel to, kar je želel doseči tožnik v pravdi proti STA-ju. Foto: BoBo
Višje sodišče je ugotovilo, da je objavljeni odziv SAZAS-a v celoti zajel in tudi presegel to, kar je želel doseči tožnik v pravdi proti STA-ju. Foto: BoBo

Novinarsko častno razsodišče je od 13. do 21. januarja od Zupana oz. njegovih pravnih zastopnikov prejelo 26 pritožb proti 15 različnim medijem.

NČR je novinarje in urednike v navedenih primerih pozval, naj odgovorijo na domnevne kršitve Kodeksa novinarjev Slovenije, vendar je od nekaj medijskih hiš dobil odgovor, da sta pritožnika zoper odgovorne urednike sprožila tožbe za objavo popravka.

V skladu z devetim členom pravilnika o delu NČR-ja razsodišče zavrže pritožbo, če je v zadevi, ki je predmet pritožbe, začet postopek pri sodišču v Sloveniji. Pritožnik se mora v izjavi zavezati, da med postopkom pred NČR-jem ne bo sprožal sodnih postopkov.

Sazas sprožal postopke na sodišču
Pritožnika sta torej sprožala postopke na rednem sodišču, vendar o tem nista obvestila NČR-ja, pa čeprav bi v skladu s pravilnikom to morala storiti. Pritožnika sta šele na izrecno zahtevo NČR-ja posredovala informacije, proti katerim medijem je bila vložena tožba za popravek.

Razsodišče je pozneje odločilo, da vložena tožba za objavo popravka ne vpliva na postopek in odločitev NČR-ja na podlagi novinarskega kodeksa. Zato je sklenilo pritožbe obravnavati in v nekaterih primerih je sprejel odločitve, ki pa jih javno še ni objavil, saj so se primeri navezovali drug na drugega.

Na seji 10. maja pa je članica razsodišče obvestila, da naj bi v enem od primerov Zupan zoper novinarja vložil zasebno tožbo za kaznivo dejanje, ki se preganja po zasebni tožbi. Novinar je informacijo potrdil.

Zupan je s tem po presoji NČR-ja "ponovno zavestno kršil pravilnik". Zato se je razsodišče odločilo, da zavrže ne le pritožbo o zadevi, v kateri je bila vložena zasebna tožba za kaznivo dejanje, temveč tudi vse druge pritožbe Zupana in Združenja SAZAS. Kot so poudarili v NČR-ju, so s tem preprečili poskus izigravanja pravil in zlorabe razsodišča.

Kriminalistične preiskave na SAZAS-u
Delo je 19. decembra lani poročalo, da so kriminalisti, ko so iskali dokumentacijo v zvezi s sumom zlorabe položaja v združenju SAZAS, med hišno preiskavo naleteli še na večjo količino rastlin prepovedane konoplje. Omenjeni članek je povzemalo več slovenskih medijev.

V SAZAS-u so poročanja medijev še isti dan zavrnili, ker po njihovih navedbah kriminalisti pri Zupanu niso našli kakršnih koli prepovedanih substanc, prav tako pa niso iskali dokumentacije v zvezi z zlorabo položaja v SAZAS-u.

Med tistimi, ki jih je Zupan tožil, je bila tudi Slovenska tiskovna agencija (STA) oziroma njena odgovorna urednica Barbara Štrukelj. STA je po Delu povzel navedbe, da je policija pri predsedniku Sazasa našla sadike konoplje. Nato pa je objavila tudi izjavo SAZAS-a, v kateri so to zanikali. Kljub temu je Zupan zahteval popravek prve objavljene vesti in vložil tožbo, a z njo ni uspel. Višje sodišče v Ljubljani je namreč na seji 12. maja odločilo, da se njegov tožbeni zahtevek zavrne.