Slovenija
(1)

Poudarki

  • Število odvisnikov narašča
  • Ozaveščanje o zaščiti pred okužbami s hepatitisom in HIV-om
Pri odprtju drugega prostora, namenjenega uporabnikom mamil, sta s finančno podporo sodelovali tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in ministrstvo za zdravje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Jankovič o dnevnem centru...
VIDEO
Borut Bah za MMC o pomoči...

Dodaj v

Novo zatočišče za uporabnike mamil

Najmanj 60 ljubljanskih odvisnikov živi na ulici
29. november 2007 ob 12:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Društvo Stigma je na Petkovškovem nabrežju odprlo že drugi dnevni center za uporabnike mamil v Ljubljani.

Predsednik društva Borut Bah je za MMC povedal, da je glavni namen takšnega centra zmanjševanje škodljivih posledic, povezanih z jemanjem mamil. Odvisnikom zagotavljajo varen prostor, kjer med drugim pridejo v stik s strokovnimi delavci, dobijo čiste pripomočke za vbrizgavanje mamil in oddajo že uporabljene igle.

Uporabniki mamil lahko končajo na cesti
Povedal je, da je v Ljubljani poleg tega okoli 60 uporabnikov mamil, ki živijo na cesti, dnevni center pa jim omogoča, da osem ur, kolikor je odprt, preživijo na toplem, dobili pa bodo tudi topel obrok.

Preprečiti, kar se preprečiti da
Bah poudarja, da je glavni cilj delovanja Stigme opustitev uživanja mamil, vendar pa se zavedajo, da pot do abstinence ni lahka, zato skušajo zmanjšati negativne učinke, ki spremljajo odvisnost. Med njimi sta zelo pomembni zaščita pred okužbami s hepatitisom in HIV-om, zato sta zamenjava in deljenje čistih igel med osnovnimi dejavnostmi društva Stigma.

Deljenje igel poteka tudi na terenu, saj ugotavljajo, da je bolje stike z uporabniki vpostaviti na terenu in ne le čakati, da pridejo sami. Stigma program Mobilna zamenjava igel (MZI) izvaja ob pomoči novega kombiniranega vozila, opremljenega z najnujnejšo medicinsko opremo.

Janković: Ljubljana je odprto mesto
Župan Zoran Janković je ob odprtju spomnil, da gre največja zahvala sosedom, ki so odvisnike sprejeli medse, kar kaže, da je Ljubljana strpno mesto, kar po njegovem mnenju kaže tudi primer Strojanovih, ki se jih je otepala vsa Slovenija, razen Ljubljane. Po enem letu s Strojanovimi ni nobenih težav, je dejal župan.

Center ne sme motiti življenja drugih ljudi
Opozoril je, da bo Stigmin dnevni center z zaprtjem tega območja za promet stal na turistični poti, da se bo v njegovi bližini gibalo veliko več ljudi kot zdaj, zato je nujno, da deluje tako, da ne moti drugih prebivalcev in obiskovalcev mesta.

Aleksandra K. Kovač

Prijavi napako
Komentarji
albert36
# 29.11.2007 ob 16:22
Pozdrav vsem !
Za enkrat lepo, toda edina rešitev je za odvisnike da imajo droge na raspolago v recimo apotekah, saj bi tako bilo dosti majn mafijske udeležbe.
Strpnost je za pohvaliti, toda oblasti naj poskrbijo da bi predvsem mladi čutili bolšo perspektivo v sedaj zelo grabežljivem "modernem" svetu. Zato s pač zatekajo k iluzijam skozi droge..
Torej : oblastniki ne zapravljajte za razno udeležbo v orožarskem nakupovanju in podobnih provizijskih visoko donosnih naložbah za razne Nato-e, temveč nalagajte v srečnejšo mladost mladih generacij. Nihče od mladih ne želi biti topovska hrana, saj jih je podzavestno strah za bodočnost ob vsem orožju "velikih " sil.
Pa tole zadnje ni mimiosek od teme !
Albert
Kazalo