Praznično vzdušje bodo poskušali pričarati tudi brezdomcem v treh večjih slovenskih mestih. Foto: BoBo
Praznično vzdušje bodo poskušali pričarati tudi brezdomcem v treh večjih slovenskih mestih. Foto: BoBo

Po besedah vodje Dnevnega centra za brezdomce Urške Smerkolj pričakujejo, da se bo pripravljenega družabnega srečanja udeležilo od 80 do 100 brezdomcev, silvestrovanje pa se bo končalo malo čez polnoč.

Ob tej priložnosti za brezdomce pripravijo hrano, pijačo, prigrizke in toplo večerjo, program pa bodo povezovali z raznimi skeči. Kot je še dejala Smerkoljeva, vmes poteka tudi silvestrska tombola, pri kateri sodelujejo vsi brezdomci, ob tem pa na koncu vsi dobijo manjše nagrade, ki jih je društvo pridobilo z zbiranjem donacij. Smerkoljeva je poudarila, da pri organiziranju tega dogodka sodelujejo predvsem mladi prostovoljci, ki so ta večer pripravljeni preživeti z brezdomci.

V Mariboru le malce slovesneje
V mariborskem zavetišču za brezdomce česa posebnega ne pripravljajo, je dejal vodja enote zavetišča za brezdomce Ljubomir Gagič. Kot je dejal, bo večer slovesnejši, tudi hrane bo več, a posebnih dogodkov ne pripravljajo. Vsako leto se v predprazničnem času z brezdomci napotijo na občino, kjer jim župan pripravi kosilo ali večerjo, letos je ta dogodek potekal že 20. decembra, je še izpostavil Gagič.

V zavetišču za brezdomce Murska Sobota - Društvo Mozaik so posebno prednovoletno druženje pripravili že v petek. Za brezdomce so pripravili nekaj dejavnosti, kot so karaoke in različna tekmovanja, vse skupaj pa popestrili s pripravljenimi jedmi, pecivom in brezalkoholnimi koktajli, so dejali.